Wolven spotten in het bos van Museum Lunteren is toegestaan, want het gehele decor is hierop ingericht, ook met echte takken en uitwerpselen van de wolf in een vitrine. Bert Hazeleger, bestuurslid (pr) en lid van de expo-commissie legt samen met andere vrijwilligers de laatste hand aan de aankleding. ,,Je ziet er een echte (opgezette) wolf en je kunt hem zelfs laten huilen. In de kleine bioscoop zijn filmpjes te zien over de wolf. Er is een wand met krantenartikelen en op panelen is te zien hoe een roedel op jacht gaat", aldus Hazeleger.

Lunteraan en bioloog Hilco Frijlink is zijn hele leven al gefascineerd door de wolf en verdiepte zich in het dier. Vandaar dat hij werd gevraagd om een flinke steen bij te dragen aan de expositie. Hij wijst op de vacht van de wolf die hij zestig jaar geleden prepareerde, ook in het museum te zien. ,,Dat is niet stug, maar voelt heel zacht aan."

WOLF THUIS Van jongs af aan vroeg de expert zich al af waarom de hond zo'n bijzondere status bij de mens heeft. ,,Want ze stammen af van wolven. Zelfs de kleine pekineesjes bezitten dat DNA." Frijlink had vroeger zelfs een echte wolf thuis, meegenomen uit de dierentuin in Emmen. Deze welp kon hij geheel tam opvoeden. ,,Ik nam hem zelfs mee in de trein als ik in Artis ging werken. Tienjarige buurmeisjes konden deze wolf voor mij uitlaten."

NIET VOEREN Frijlink werkte ook in een natuurpark in Canada en deed hier veel ervaring op met wolven. Op grond daarvan verwacht hij geen problemen met dit dier op de Veluwe, omdat lang niet alle welpen overleven en de wolf zijn eigen ruimte zal kiezen. ,,Er is hier plaats voor twee roedels, maximaal zo'n vijftien dus." Hij is niet bang dat dit uit de hand loopt. ,,Maar als mensen wolven gaan voeren, is dat wel een gevaar." De wolf is volgens Frijlink het symbool van 'rewilding' van Europa (wilde natuur bevorderend).

Wat zijn de kenmerken van de wolf? Is de wolf gevaarlijk voor mensen? Huilen wolven alleen bij volle maan? Op deze vragen vinden bezoekers antwoorden in het museum. Brengt de wolf evenwicht in de natuur, oefent hij invloed uit op het ecosysteem? Deskundigen, biologen, en schrijvers die het gedrag, ecologie en domesticatie van de wolf hebben bestudeerd, verbinden hun naam aan deze expositie.

MARTIN GAUS De opening vond plaats in Partycentrum Floor tegenover het museum, met inleidingen van experts Erwin van Maanen, Dik van der Meulen, Hugh Jansman (WUR) en hondenkenner Martin Gaus. De expositie is te zien tot 1 maart 2020 aan de Dorpsstraat 55 in Lunteren. Info: www.museumlunteren.nl.

Door Freek Wolff