Jeroen van der Veer

Op een van de laatste warme zomerdagen van dit kalenderjaar neemt Dennis Higler plaats op de loungebank in zijn tuin. De 33-jarige heeft net een nieuwe woning gekocht in Amersfoort en geniet daar zichtbaar van. Hier kan de profscheidsrechter even uit het hectische voetbalwereldje stappen en tot rust komen. ,,Moet je kijken wat een ruimte", zegt hij trots. ,,Heerlijk toch zo'n tuin? Ik weet zeker dat ik hier vaak ga zitten met vrienden."

De redactie selecteert wekelijks een aantal verhalen uit de regio waarvan wij denken dat ze het lezen waard zijn.

Een paar van diezelfde maten zorgden ervoor dat Higler de scheidsrechtersfluit pakte en tussen 22 fanatieke voetballers ging staan. Dat was op zeventienjarige leeftijd op de voetbalvelden van zijn voormalige woonplaats Hoogland. Hij wist het vrijwel altijd beter -vonden teamgenoten- en daarom werd geadviseerd zelf te fluiten. Zo gezegd, zo gedaan en inmiddels mag Higler wedstrijden door heel de wereld in goede banen leiden.

[KRITISCH] Doorzettingsvermogen, niet te veel pech hebben en talent. Onder andere deze drie pijlers brachten Higler naar de top. ,,Het is snel gegaan", blikt hij terug. ,,Ik maakte in 2010 als 24-jarige mijn debuut in het betaald voetbal en 15 maanden later floot ik in de Eredivisie." Of het te snel is gegaan? Een echte sportman zal dat nooit beamen, dus ook Higler niet. Waar hij op de amateurvelden vaak enkel en alleen zijn vader als kritische man langs de lijn had, kreeg de Amersfoorter opeens te maken met duizenden meningen. ,,Ze zeggen wel eens dat er zestien miljoen bondscoaches zijn, maar volgens mij ook net zoveel scheidsrechters. Weet je wat het is; je moet relativeren. Ze reageren op mijn job, niet op mij als persoon. En over mijn werk mag gediscussieerd worden. Graag zelfs. Ikzelf heb ook altijd een mening over alles."

[RONALDO] Topsport, dat is wat Higler bedrijft. De voorbereiding op het nieuwe seizoen was intensief en inmiddels heeft hij alweer meerdere Eredivisieduels gefloten. Vergelijk scheidsrechters met middenvelders. Zij moeten ook overal en nergens lopen. Het zijn dan ook drukke dagen voor de arbiter, die daarnaast ook nog werkt. ,,Heerlijk om soms met iets anders bezig te zijn. Het bedrijf is gelukkig heel flexibel en denkt graag met mij mee. Kan ik door een internationale wedstrijd niet werken, is dat geen probleem."
Dat is nodig ook, want het weekprogramma van Higler is elke keer anders. Nationaal heeft hij inmiddels de top bereikt en ook internationaal maakt hij naam. Zo fluit Higler al in Europa League en heeft hij een assisterende rol bij Champions League: ,,Ik heb in de halve finale Björn Kuipers geadviseerd om een doelpunt van Cristiano Ronaldo vanwege hands af te keuren. Dat zijn wel moment die je bijblijven."

[GENIETEN] Higler zou liegen als hij zegt dat elke wedstrijd hetzelfde is. ,,Ieder duel heeft zijn charmes. Of dat nou Ajax – PSV is, de kampioenswedstrijd van Feyenoord of een degradatiekraker. Of ik dan spanning voel? Misschien gezonde spanning, maar het belemmert mij niet. Ik ben dan juist extra scherp. Ik vind het belangrijk om ook te genieten en dat zeg ik ook altijd tegen mijn team. Als voetballer had ik dit nooit kunnen bereiken, maar ik loop toch als eerste het veld op als in De Kuip de klep opengaat en 50.000 mensen op ons en de spelers wachten. Eerlijk is eerlijk: dat geeft een kick."

[AMBITIEUS] Higler is een scheidsrechter die graag communiceert met de spelers. Dat weten ze in Nederland inmiddels ook. ,,Ik ken de spelers en zij kennen mij. Dat maakt het makkelijker. Zo zeurde vorig seizoen een speler continu dat ik dramatisch floot. Dat was uit emotie en daar doe ik verder niets mee. Maar als hij dan in kansrijke positie naast schiet, kan ik het niet laten ook even een opmerking te maken. Die interactie met hen maakt het leuk en wordt ook gewaardeerd."
Juist doordat Higler de spelers uit de Eredivisie kent, kan hij makkelijker een wedstrijd lezen. ,,Als Michiel Kramer in het veld komt, weet je dat zijn ploeg lange ballen gaat spelen en moet je meer op de zestienmeter letten. Bij Ajax is dat anders, die combineren."
De CV van Higler is inmiddels groot, maar volgens eigen zeggen nog lang niet volledig. ,,Ik durf niet te zeggen waar mijn top ligt. Ik ben nog maar 33 en heb al mooie wedstrijden gefloten. Soms moet ik mijzelf echt even in de arm knijpen. Een WK of EK fluiten en in de Champions League terecht komen; dat zou ik enorm gaaf vinden. Of dat haalbaar is, weet niemand. Maar ik kan een ding wel zeggen: daar wil ik alles voor doen. Het is namelijk fantastisch om dit vak te beoefenen. Dat je soms kritiek krijgt, hoort erbij. Zestien miljoen scheidsrechter is Nederland hé..", sluit hij af met een knipoog.