Het voormalig bedrijventerrein aan de Beukenlaan maakte jaren geleden plaats voor natuur. Sterker, er zijn al nieuwe dieren in de Papierweide waargenomen. Een kleine bloemlezing: kieviten broeden er vrolijk en er zijn meer vogels waargenomen. Zoals de watersnip, het bokje, de blauwe reiger, de grote zilverreiger, de ooievaar en de nijlgans. Ook leuk om te weten: huiszwaluwen broeden in kunstnesten aan de 'Papiermuur' langs de Hartenseweg. Maar er groeit en bloeit inmiddels veel meer. Renkums Beekdal leeft.

Wim: ,,Wij zetten ons met zo'n 80 vrijwilligers met hart en ziel in om het Renkums Beekdal onder de aandacht te brengen. De een is gids, de ander is actief in het natuurcentrum, weer anderen houden zich met educatie bezig voor kinderen van de basisscholen."

[WETLAND TREKKER] Jaël: ,,Staatsbosbeheer is verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud van het gebied." Ze deelt graag een aantal wetenswaardigheden: ,,We werken met een wetland tractor. Dat is een speciale trekker met rupsbanden. Dat voorkomt spoorvorming. Daarom wordt soms de vlonder even onderbroken. Dan kan deze machine erdoor."

Over het gebied met de vlonder gesproken. Het bord met 'Kwetsbaar Gebied' staat er niet voor niets, benadrukt ze: ,,We willen daar kwetsbare vogels en bloemen beschermen. Wat trouwens ook leuk is om te melden: de herten komen steeds dichterbij. Ze passeren al het Ecoduct Jac.P.Thijsse over de A12."

De redactie selecteert wekelijks een aantal verhalen uit de regio waarvan wij denken dat ze het lezen waard zijn.

,,Er is nog wel een barrière: de N225 tussen Renkum en de Wageningse Berg. Ik weet dat er politieke wil is om daar een passage te realiseren, maar dat laat nu nog op zich wachten."

[BEZOEK] Wim: ,,Er komen steeds meer bezoekers van buiten naar het Renkums Beekdal. Vaak zijn dat toeristen uit omliggende campings of hotels, of mensen die toch naar Renkum komen om iemand te bezoeken. We zien ook Belgen en Duitsers." Jaël: ,,Grappig is dat ik mensen uit de gemeente Renkum spreek die soms echt verrast zijn over hun eigen achtertuin." Wim: ,,Ik vind het mooi om over de rijke geschiedenis te vertellen. Daar leer ik zelf ook veel van. Dat maakt het vrijwilligerswerk zo boeiend om te doen. Nieuwe vrijwilligers zijn trouwens meer dan welkom. Het is leuk werk om te doen."

Wim Braakhekke is een actief man. Hij is coördinator van de gidsen en regelt lezingen. Hij heeft een leuk plan bedacht, vervolgt hij: ,,Ik maak me samen met andere initiatiefnemers sterk voor een rolstoelroute: 'Rondje Papierweide'. Zodat onder andere ouderen en mindervaliden toch een rondje kunnen maken door het gebied rond Oranje Nassau's Oord/Beukenlaan. Dat plan is al in een vergevorderd stadium. Het project is een samenwerking tussen de Stichting Renkums Beekdal en de drie terreineigenaren: Gemeente Renkum, Staatsbosbeheer en Oranje Nassau's Oord."

Door: Feike Klomp.

Feike Klomp
Foto: Feike Klomp
De vlonder in het natuurgebied nabij de Hartenseweg is populair bij wandelaars.