Mengdoseerbakken, mengdoseerwagens, stationaire menginstallaties en freesbakken zijn apparaten die Sieplo vanuit Lunteren aan de man brengt. De vernieuwde voerrobot is het jongste paradepaardje van het bedrijf. De mengdoseerrobot gaat zelf naar de voerlaadstations, mengt het ruwvoer tot een homogeen mengsel, rijdt door de gangen en doseert het voer.

Directeur Jan Siebelink bouwde vanaf 2006 het bedrijf Sieplo op, waar intussen 22 man werken. ,,De schaalvergroting gaat hard en dus keken we naar een automatisch ruwvoersysteem dat toekomstbestendig is. De eisen zijn dat het flexibel moet zijn, met registratie van het voerproces, minimale stalaanpassingen (geen railsysteem) en een goede mengproductie, waarbij je vaker vers voer geeft aan je dieren. Drie tot vijf keer per dag en dat benadert beter het natuurlijke eetgedrag. Alles wordt geregistreerd, zodat je precies kunt zien wat de opname is geweest. Dit is dus beter voor de gezondheid van de dieren, die ook meer groeien. Want telkens komen ze overeind en beginnen ze weer te eten. Tegelijk is er het gemak voor de kalverhouder, want het levert tijdwinst op." Daarom is de slogan bij de robot 'Minimale inspanning, maximaal rendement'. De zelfrijdende mengdoseerwagen heeft een inhoud van 800 tot 2000 liter.

[ROET] In 2014 verkocht Sieplo de eerste robot, waarna nieuwe ontwikkelingen volgden en problemen met de batterijen opgelost moesten worden. In 2017 werden meer robots geïnstalleerd, maar begin 2018 gooide een ongeval roet in het eten, omdat de robot hierbij betrokken was.

 

,,Dat had best een impact. Want je berekent van tevoren alle scenario's en dan nog overkomt je dit. Na een kleine inspectie mogen we nu gewoon verder met de robot. We hebben dus veel geleerd op het gebied van de hardware en software. Nu draait de Feedr heel stabiel en willen we meer gas gaan geven met het uitrollen van de systemen", aldus Siebelink.

[TIJDWINST] Gerard van Deelen uit Kootwijkerbroek is een boer met 900 witvleeskalveren. Hij voert zijn dieren met een robot sinds 2015. ,,Het liep eigenlijk meteen heel goed, al heeft het wel een tijdje geduurd voordat ik ermee overweg kon. Een paar puntjes konden beter en die zijn aangepast. De robot werkt nu secuurder, waardoor je beter kunt zien welke dieren minder voer eten. Het gevolg is dat ik tijdwinst heb, want voeren is dom werk. Dat kan zo'n machine ook wel", aldus de kalverhouder.

[INKOPPERTJE] De voerrobot kent een zelfrijdend systeem en is vooral geschikt voor de grotere bedrijven, een bewuste keus van Dieplo. ,,Want de stallen worden steeds groter." Directeur Siebelink wijst erop dat de methode ook als voordeel heeft dat er minder sprake is van voerafval en minder noodzaak om de stalpaden schoon te maken. ,,Deze methode geeft een boer tijdwinst, zodat hij meer controles kan doen. Je kunt ook bijproducten voeren, waar je geen andere installaties voor nodig hebt."

Dierenarts vleeskalverhouderij Willem Last sprak met Van Deelen aan de keukentafel over het voersysteem. ,,Automatisering is aan de orde, omdat je te maken hebt met grotere bedrijven en het feit dat agrariërs meer waarde gingen hechten aan hun privéleven. Meer groei van een dier is een indicator van een gezonder dier. Dat kun je met je boerenverstand nagaan en dat is mooi meegenomen, omdat je dat in de praktijk ziet, waar zo'n robot rijdt. De gezondheid van pens en darmen is belangrijk, omdat hier de kiemen binnenkomen die driekwart van longinfecties veroorzaken. Door vaak vers te voeren, houd je een pens gezond, dat is een inkoppertje."

Last wijst erop dat het gedrag van kalveren door de voerrobot ook verbetert (minder tongrollen) en het voordeel dat een boer kan sturen op het voeren van de hokken waar minder opname van voer is. ,,De overgangen van de rantsoenen kun je heel geleidelijk maken. Wel moet je 's nachts een periode van rust inbouwen, anders gaat het niet goed. De lepmaag moet echt een keer leeg raken."

[EETGEDRAG] De Feedr (voerder) verzamelt met een computer een berg aan informatie over het eetgedrag van kalveren. Siebelink ziet daar nog meer kansen in de toekomst. ,,Hij kan een spilfunctie in de stal gaan vervullen. Niet in plaats van de kalverhouder, maar als extra paar ogen, ook op het gebied van dierengezondheid."

Vergeleken met de eerste versie zijn er verbeteringen toegepast. Het systeem is meer accuraat; de grotere accu wordt sneller opgeladen, er is andere communicatie om de deuren te openen en automatische dataverzending voor secuur doseren van het voer en signaleren van eetgedrag. ,,Door onze ervaringen konden we het systeem veel toegankelijker maken."

Een voerrobot kost een boer 170.000 euro. Foeke de Jong, een Friese boer, is positief over het verhaal en de demonstratie. Tijdens de koffie wijst hij op het voordeel van meerdere malen per dag voeren en de tijdsbesparing. De innovatieve Feedr heeft duidelijk indruk gemaakt.

Meer informatie: www.sieplo.nl

Door: Freek Wolff.

Freek Wolff
Foto: Freek Wolff
De Kootwijkerbroekse kalverhouder Gerard van Deelen (links) geeft uitleg over de nieuwe voerrobot.
Freek Wolff
Foto: Freek Wolff
Freek Wolff
Foto: Freek Wolff
Freek Wolff
Foto: Freek Wolff
Freek Wolff
Foto: Freek Wolff
Directeur Jan Siebelink van Sieplo en boer Gerard van Deelen.
Freek Wolff
Foto: Freek Wolff
Freek Wolff
Foto: Freek Wolff
Freek Wolff
Foto: Freek Wolff
Dierenarts Willem Last.
Freek Wolff
Foto: Freek Wolff
Directeur Sieplo: Jan Siebelink.