In afwachting van de voetballers van Jong Cyprus, die 'Doorwerth' hebben uitgekozen als uitvalsbasis voor hun voorbereiding op hun duel met Jong Oranje, dat in Stadion De Vijverberg, de thuisbasis van De Graafschap gespeeld gaat worden doet Shem-Tov zijn verhaal, dat als ondertitel zou kunnen hebben: 'Hoe een jongensdroom werkelijkheid werd'. Maar voor hij van wal steekt, moet hij eerst nog even een fysiotherapeut voor de Cyprioten regelen. ,,Die hadden ze niet, maar via mijn contacten heb ik daar nog snel even voor kunnen zorgen."

De redactie selecteert, voor u, wekelijks een aantal belangrijke en spraakmakende verhalen uit de regio.

Shem-Tov (37) is een geboren Amsterdammer, maar groeide op in Doetinchem, om later in Wageningen de Vakschool te bezoeken. ,,Mijn eerste schoolstage was in het hotel in Hoenderloo, waar ik destijds ook met mijn vader ben geweest toen FC Barcelona daar verbleef. Toen heb ik direct gezegd, dat als ik ooit voor de hotelschool stage moet gaan lopen wil ik daar weer naar toe. Gelukkig gebeurde dat ook en eigenlijk is daar mijn passie geboren voor de combinatie hotellerie met voetbal. Voetbal had altijd al mijn meer dan grote belangstelling. Ik ben eigenlijk zelf pas gaan voetballen toen ik hier in Doorwerth aan de slag ging. Dat deed ik bij Duno, omdat dat ook makkelijk met mijn werk was te combineren."

De voetbalman rolde eigenlijk een beetje vanzelf in zijn huidige functie. ,,Vanuit het restaurant moest ik de mensen bedienen en dat ontwikkelde zich tot salesmedewerker. Ik volgde een collega op die de zakelijke en de voetbalsales deed. De zakelijke kant sprak mij niet echt aan, maar 'het voetbal' zeker wel. Omdat de voetbalsales geen fulltimebaan was ben ik daarnaast nachtdiensten blijven draaien. Ook volgde ik daarnaast nog een tweejarige sales-opleiding. die ik ook heb afgerond. Ondertussen was het hotel een Fletcher-hotel geworden en toen werd mij gevraagd, omdat er steeds meer hotels bij Fletcher aansloten, of ik het voetbal niet wilde gaan optuigen voor de hele groep. Dat initiatief kwam van de Mathijs Fleur, die hier in Doorwerth nog altijd de hotelmanager is."

[GROTE NAMEN] Van oudsher was 'het voetbal' al in Doorwerth. De eerste ploegen die ruim 25 jaar geleden Hotel De Branding, genoemd naar het landelijk bekende Golfslagbad, aandeden waren niet de minsten. ,,Dat waren echt de grote namen zoals een FC Barcelona, Real Madrid en Chelsea. Alles is hier al eens geweest. Hoewel de echt grote namen hier niet meer komen, omdat die geld kunnen maken in landen als Saoedi-Arabië, Abu Dhabi, Amerika en China, hebben wij zeker nog altijd voetbalploegen hier. Dit jaar waren er tot nu toe maar liefst 24 ploegen te gast. Variërend tot jeugd als ook teams zoals Ross County, Aalborg, de beloften teams van Bayer Leverkusen en Japan, De Graafschap en Valenciennes FC. Maar ook verbleven bijvoorbeeld PAOK Saloniki, FC Porto en het Nederlands vrouwenelftal al hier. Zij kiezen vaak explicit voor Doorwerth vanwege de centrale ligging, prima velden op loopafstand, sportfaciliteiten in de vorm van fitness en zwembad."

[BIJZONDERE WENSEN] De rol van de voetbalman daarbij is het werven van de groepen in de hotels, niet alleen in Doorwerth maar ook landelijk, de informatie verzamelen en verspreiden in de organisatie zoals het filteren van de voetbaltaal naar de horecataal. ,,Ook de 'on the job-begeleiding', de programmering doorspreken, vervoer regelen, het aanvragen van vergunningen als er wedstrijden gespeeld moeten worden, maar voornamelijk het 24/7 zijn van een aanspreekpunt. Het ontzorgen van de clubs." Daarbij zijn de wensen vaak enorm divers, zoals bijvoorbeeld het vervoer regelen naar een moskee, het vier keer per dag wassen van kleding, ad-hoc snacks per dag of ineens lunchpakketten maken."

Maar ook extreme verzoeken zoals het ineens regelen van een trainingskamp. ,,Ik werd door een vertegenwoordiger van Dnipro Dnipropetrovsk (Oekraïne) op vrijdag gebeld, dat zij de volgende morgen met 57 mensen op Schiphol zouden staan. De club was eigenlijk failliet, maar had op het laatste moment toch weer een geldschieter gevonden. Toen moesten wij in vier uur tijd hier in Doorwerth kamers vrij maken. Toen hebben we mensen gebeld of ze op een andere locatie wilden verblijven of een ander weekend wilden komen. En we slaagden erin om ze hier onder te brengen."

[UITLAATKLEP] Sinds kort is het voetbal ondergebracht bij Fletcher Football. ,,Dat hebben we gedaan om echt duidelijk te maken dat wij specifiek voor voetbal zijn., zodat ploegen weten dat dit voetbalgeoriënteerde hotels zijn waar ze terecht kunnen voor trainingskampen en het verzorgen van sportmaaltijden. Daarvoor hebben we al contracten afgesloten met onder andere Top Oss, Roda JC en Telstar. We staan met 20 hotels op de voetbalkaart, met toplocaties als hier in Doorwerth, Wageningen, Hoenderloo en Zutphen. Maar ook Lekkerkerk, waar we veel samenwerken met Feyenoord. Er is bij Fletcher geen week zonder voetbal." Maar naast zijn professie bij Fletcher, is hij ook Duno nog altijd trouw gebleven. ,,Als ik kan verzorg ik de materialen en maak ik deel uit van de staf. Dat is naast mijn drukke maar geweldige baan ook een mooie uitlaatklep."

Door: Dick Martens.

Dick Martens
Foto: Dick Martens
Oury Shem-Tov (achterste rij ) als lid van de staf van Hoofdklasser Duno.