[Met Gerrieke kreeg je twee kinderen. Hoe ziet jullie verleden er in grote lijnen uit?]

,,Zij komt uit Kootwijkerbroek. We hebben elkaar op het Johannes Fontanus College leren kennen. Zelf ben ik in Barneveld opgegroeid aan de Johan de Wittlaan. Daarna ging ik communicatie, met als specialisatie bedrijfscommunicatie, studeren in Enschede. Ik vind het interessant hoe bedrijven zich organiseren en hun doelen bereiken, daarnaast vind ik het gedrag en de ontwikkeling van mensen interessant. Het zit qua opleiding een beetje tussen bedrijfskunde en psychologie in. Je leert over interne communicatie binnen de bedrijven, niet puur de marketing."

[Je liep drie maanden stage in Zuid-Afrika. Hoe ervaarde je dat?]

,,Mij is het erg bijgebleven dat ik de sloppenwijken zag toen het vliegtuig ging landen. Dat kwam wel binnen. En dat collega's in Kaapstad ervan droomden om ooit nog een keer naar Johannesburg te gaan. Dit kost slechts zestig dollar, maar veel mensen hebben die mogelijkheid gewoon niet. Het verschil tussen arm en rijk is daar heel groot. Alles is er veel extremer. De natuur is er fantastisch."

[Wat deed je na je studie?]

,,Eerst werken bij een bedrijf in de agrarische sector, want dat was lekker concreet werk met veel resultaat na zoveel jaar studeren en in de boeken zitten. Ik werkte aan de elektra en automatisering in stallen. Dan zie je resultaat, daar houd ik van. Na een jaar zag ik de zonnepanelenmarkt, waar veel vraag naar was. Qua product was het iets waar ik enthousiast van werd. Ook besefte ik dat deze markt om een nieuwe benadering vroeg wat betreft verkoop en marketing. Ik kwam in aanraking met ondernemers op dit gebied en ging bij hen werken. Ik heb veel geleerd over de manier waarop de processen binnen bedrijven verlopen. Hoe je je organiseert, en hoe je klanten daarbij centraal kunt zetten. Hier leerde ik de CRM cloud technologie (Salesforce) kennen, waar ik vandaag de dag nog mee werk. Bij dit werk kwam mijn opleiding ook goed van pas. Nu zag ik wat ik bij kon dragen, dat gaf veel voldoening. Die zelfde technologie kon ik daarna toepassen bij een groot Amerikaans bedrijf op de Zuidas in Amsterdam. Na drie jaar ben ik voor mezelf begonnen onder de naam Welisa. Nu werk ik sinds ruim 3,5 jaar voor klanten als Wehkamp, Leaseplan, MAN, MYLAPS en ook in Barneveld bij Zonnepanelen op het dak B.V.. We werken met zeven man en in Wit-Rusland zitten onze developers. Zij zitten cultureel gezien dicht bij de manier waarop wij met werk en organisaties omgaan. Het is fijn dat ze belangrijke zaken zelf aanvoelen en op eigen initiatief in gesprek gaan met klanten. Ondernemen geeft veel uitdaging met steeds nieuwe fases, dat geeft veel voldoening."

[Je zat ondermeer een tijd in de zonnepanelen. Vind je dat ook belangrijk vanuit geloofsperspectief?]

,,Ja, ik ben wel idealistisch ingesteld, hoewel dat vroeger sterker op de voorgrond aanwezig was. Maar toen zat ik daarmee mezelf in de weg. Zelfs aan zonnepanelen zitten schaduwkanten. Die moeten ook geproduceerd worden, en wat als ze over 25 jaar misschien allemaal weer weg moeten? In het leven is overal wel wat negatiefs bij te bedenken. Vroeger sloeg ik daar iets in door, zodat dit mezelf blokkeerde. Maar het speelt wel mee bij wat ik doe, dat je wilt bijdragen aan goede ontwikkelingen."

[Sta je daar nu ook bij stil als je in zee gaat met klanten?]

,,Ja, dat maakt me wel uit. Ik ben verantwoordelijk voor de kwaliteit van de dienstverlening van mijn bedrijf. Daaraan wil ik een positieve bijdrage leveren. Het is de vraag hoe ver je hier in kunt gaan. Dat is ingewikkeld als je kijkt naar bijvoorbeeld de kledingindustrie. Hoe, waar en door wie er geproduceerd wordt, is niet altijd duidelijk, en daar heb ik ook geen invloed op. In andere sectoren is het eenvoudiger. Als het heel duidelijk is, gaan we een opdracht niet doen, zoals meewerken aan een applicatie voor de porno-industrie.

Vergeet niet dat de invloed van de media ook heel groot is. Als je een gesprek zou hebben met de directie van Primark (berucht vanwege spotgoedkoop gemaakte kleding in ontwikkelingslanden, red.), kan het zijn dat je totaal andere dingen ervaart en hoort dan wat je hoort in de media. Het is gevaarlijk om af te gaan op alleen de publieke opinie, want dat zegt niet altijd erg veel. Je moet in gesprek gaan."

[Alles hangt vaak in ons economische systeem aan elkaar, waarbij het soms lastig laveren is tussen je kost verdienen, de (sociale) media en ethisch idealisme, toch?]

,,We zijn in ons land een kapitalistische organisatie met z'n allen. Als Nu.nl een bericht plaatst, moet je realistisch zijn en je ook vooral afvragen waarom het gepubliceerd wordt. Gaan veel mensen daarop klikken, zodat aan een bericht wordt verdiend? Of is het doel dat er een realistisch beeld wordt geschetst van de maatschappij en het specifieke topic? Daar heeft de Barneveldse Krant ook mee te maken, denk ik. De media geven een indicatie, maar het is een deel van de waarheid."

De redactie selecteert, voor u, wekelijks een aantal belangrijke en spraakmakende verhalen uit de regio.

[Zijn hier ook bijbelse principes bij te vinden?]

,,Volgens mij lees je over rechtspraak dat het beter is naar meerdere getuigen te luisteren. Het boek Spreuken vind ik heerlijk om te lezen, want dat is vaak praktisch en toepasbaar. Zoals over roddelen en de waarheid spreken. Ik probeer dit wel toe te passen door sommige gedachten bij mezelf te houden."

[In sociale media zie je veel polarisatie. Mensen kiezen voor of tegen iets of iemand. Het is zwart of wit. De nuance is ver te zoeken…]

,,Politici worden daarom gekielhaald, maar neem zelf maar eens zulke complexe besluiten. Dat is moeilijk en daar moet je mee oppassen."

[Wat voor rol speelde het geloof in je leven tot nu toe?]

,,Ik ben erg gevormd door mijn geloof. Als ik dat weg zou strepen, valt mijn lange-termijnvisie weg, want dan is het na je leven klaar. Ik denk dat dit een verschil maakt, al zijn er natuurlijk ook veel niet-gelovigen die heldere perspectieven in het leven hebben. Hoe je met elkaar omgaat, heeft impact. De behoefte om iets goeds bij te dragen, komt voort uit mijn geloof."

[Hoe beleef jij je geloof?]

,,Het is niet zo dat God elke dag heel helder iets aan me duidelijk maakt, maar bij een aantal keuzes zag ik duidelijk Zijn hand. Zoals waar we konden wonen, waar we naar de kerk gaan en welke werknemers je aanneemt. Je wilt die dingen vaak in eigen hand nemen, maar dan komt er op een andere manier ineens iets langs en dan weet je gewoon dat het klopt. Dan zie ik daar de hulp van God in. Eerder was ik met alles wel erg geestelijk bezig, maar ik denk dat Hij ons niet voor niks gemaakt heeft met eigen initiatief. Dat we zelf keuzes kunnen maken met ons brein en de gereedschappen die we krijgen. Ik ben veranderd in: je doet en je bidt."

[Je groeide op in de Hervormde Gemeente, maar stapte over naar Doorbrekers. Waarom deed je dat?]

,,Ik heb een goede tijd gehad in de Hervormde Kerk, maar Doorbrekers trok me erg. Ik ben daar alweer vanaf 2006 of 2007. Als startende gemeente heb je op een bepaalde manier de luxe dat je niet een hele geschiedenis hoeft mee te dragen, met een traditie en patronen. Dat trok me erg aan. Gewoon de Bijbel open en lezen wie God is en hoe hij het leven voor ons gedesignd heeft. Wat Zijn plan is en het op die manier proberen in te richten. Verder is er veel aandacht voor de persoonlijke relatie met je Schepper. Hij geniet volgens mij enorm van het contact met de mensen die Hij gemaakt heeft. Bovendien vroeg ik me af hoe we op een moderne manier mensen konden benaderen. Om een nieuwe doelgroep te bereiken, net zoals bedrijven dat doen. Om je 'product' de wereld in te krijgen. Zoals je dat in 2019 doet en waar je dan trots op kunt zijn. Als je dat voor een bedrijf kunt doen, kan dat ook voor de kerk van God."

[Komt het intermenselijke, het sociale met zo'n mooie strategie dan niet in het gedrang?]

,,Je moet volgens mij als kerk ook bepalen of je goed bezig bent. Alleen dat doe je op een andere manier dan bedrijven dat doen. In plaats van dat je nagaat hoe vaak je product verkocht is naar aanleiding van een campagne, kun je als kerk kijken naar andere dingen: gaan mensen connecties met elkaar aan, hebben ze een persoonlijke relatie met Jezus, zijn we er als kerk voor ze als ze het zwaar hebben, leren nieuwe mensen Jezus kennen, komen er mensen tot geloof? Ik vind het supergaaf om onderdeel te zijn van een kerk waar veel mensen Jezus voor het eerst leren kennen."

[Willen mensen niet gewoon graag gezellig bij hun eigen succesvolle club horen, net als de supporters van Ajax?]

,,Kerk ben je samen, maar onderdeel van een groep zijn is niet het doel op zich. Ik weet dat gelovige mensen, bij Doorbrekers en in andere kerken, op hun eigen plek, in die omgeving en op hun manier God willen dienen. Onderdeel van een groep zijn hoort daar gewoon bij en dat is hartstikke leuk en goed. Misschien is het onderdeel van de groep zijn wel een vorm van aanbidding. Voor sommigen is dat makkelijk. Voor anderen niet. Ik heb zelf regelmatig achterin gezeten om snel weer naar huis te kunnen na een dienst. Dat is altijd mogelijk. Er is bij Doorbrekers veel oog voor mensen en we maken het je niet makkelijk om anoniem te blijven. Kerk-zijn is niet in je luie stoel achterover leunen, waarna het allemaal op je af komt. We kunnen in de kerk alles voor gasten gereed maken, maar iemand zal altijd nog, letterlijk en figuurlijk, in beweging moeten komen om na bijvoorbeeld een dienst contact te leggen. Dat noemen wij Step.One, een laagdrempelig programma om de kerk en het geloof te leren kennen. Daar kunnen mensen zelf voor kiezen. Als je echt een mening wilt vormen over een kerk en wilt ontdekken of het jouw plek is, is het de vraag of je dat met één bezoekje kunt bepalen. Je kunt veel beter hier een beeld bij krijgen als je een aantal keer komt."

[Heb je misschien een speciale taak binnen Doorbrekers?]

,,Op het moment niet, ik heb een paar jaar meegeholpen met de opbouw van het podium en geholpen met stoelen neerzetten, nu heb ik geen taak meer. Nu zit ik wel bij een voetbal-connect. Er bestaan bij Doorbrekers allerlei connectgroepen. Ik voetbal ik eens in de veertien dagen recreatief met een groep van soms wel twintig mensen, jong en oud. Je doet lekker aan sport en het heeft een meerwaarde. Je vraagt vooraf of erna hoe het met iemand gaat. Hierdoor ga je op zondag ook makkelijker met elkaar in gesprek. Er doen ook mensen mee die niet bij Doorbrekers komen. Die kun je dan wel heel eenvoudig uitnodigen."

[Gaat dat voetballen dan uiterst sportief?]

,,Ik ga er ook wel eens stevig in hoor, en als we het niet met elkaar eens zijn wordt er wel wat gediscussieerd. We zijn net mensen hè?! De vraag is dan wie er de mist in ging. Er gaan dingen soms niet als gepland."

[Hoe bewust leef je als christen?]

,,Dat ligt eraan hoe je je relatie met God ziet. Betekent dit dat je de hele dag op je knieën ligt? Je kunt God op veel manieren leren kennen. Doordat je gewoon te eten hebt, want dan leer je dat Hij voor je zorgt. Of door de Bijbel te lezen. Dat is mega-belangrijk en hier wordt vaak de nadruk op gelegd. Maar daar stopt het niet mee. Je kunt Hem ook in de relatie met mensen leren kennen, door om je heen te kijken in de natuur, of te kijken naar de deuren die in je leven open gaan. Voor iedereen is dat anders. De psalmen staan er vol van, hoe David God leerde kennen. Maar als je denkt dat God niks meer doet, ga dan eens God proberen te leren kennen op een of aan aantal van die andere manieren. Zo kijk ik ook naar kerkdiensten. Het draait daar niet alleen om de preek, maar óók om de aanbidding en de gesprekken voor en na die tijd. We spraken net over mensen die snel zwart-wit denken, en zo kijken we ook nogal eens naar kerken. Het heeft geen zin om mensen in hokjes te stoppen en daar iets van te vinden. Ik denk dat ik moet zijn waar ik nu ben, waarmee ik niet zeg dat er in andere kerken geen fantastische dingen gebeuren. Maar dit is mijn plek."

[Welk lied luister je het liefst?]

,,Ik vind veel liederen prachtig, maar 'Leef met volle teugen' van Kinga Bán en Elbert Smelt is op het moment wel top-of-mind. Afgelopen zomer is er iemand in onze omgeving heel jong overleden. Dat heeft veel met me gedaan. Dit lied kwam daarbij veel terug en luister ik sindsdien veel. Er zit veel in, als je goed luistert. Niet alleen over de manier waarop je kunt omgaan met moeilijke momenten, maar ook over de manier waarop je je leven met God dagelijks kunt inrichten."

Door: Freek Wolff.