Veenendaal heeft vrijdag afscheid kunnen nemen van een vrouw die bij de geboorte van duizenden Veenendalers is geweest. Reeds op haar 21e deed Bokje in Leidschendam de eerste bevallingen. ,,Ik ben dankbaar dat ik dit werk zo lang heb mogen doen. Ik besef terdege dat ik dit niet van mijzelf heb gekregen."

[DAAR ZAT IK DAN] Een niet alledaags voorval weet ze zich onmiddellijk te herinneren. ,,Het is al jaren geleden dat ik opgeroepen werd voor een bevalling. De vrouw in kwestie was pas sinds kort in Nederland en sprak geen woord Nederlands. Toen de bevalling begon liep de spanning voor haar man te hoog op en gaf aan even sigaretten te gaan kopen. De gebelde kraamverzorgster was nog niet gearriveerd en ik bleef alleen met de vrouw achter. De baby diende zich aan. Deze was echter zo klein dat ik direct dacht dat er nog wel een baby zou kunnen komen. Even later kwam de tweede baby ter wereld. Daar zat ik in de slaapkamer met twee baby's op mijn arm terwijl ik dringend het ziekenhuis moest bellen voor opname. Wij beschikten nog niet over een mobieltje en het gezin had geen vaste telefoon. Ik kon in die situatie ook het huis niet verlaten om hulp te halen. Gelukkig kwam de kraamverzorgster al snel daarna. Zij had onderweg problemen met haar auto gehad. Het liep gelukkig allemaal goed af."

De redactie selecteert, voor u, wekelijks een aantal belangrijke en spraakmakende verhalen uit de regio.

[EIGEN PRAKTIJK] Na enkele jaren Leidschendam kwam Bokje richting Veenendaal om voor verloskundige Renée van Noort uit Elst waarneemster te worden. Op verzoek van een Veense huisarts en een gynaecoloog uit het Juliana Ziekenhuis begon Bokje in oktober 1981 een eigen praktijk. ,,Terwijl ik zelf hoogzwanger was begon ik in het inmiddels gesloopte Groene Kruis gebouw aan de Eikenlaan een praktijk. Later verhuisden we ook privé naar de Eikenlaan waar we al snel een eigen praktijkruimte naast onze woning realiseerden. De praktijk groeide en groeide. Ook werden de eisen aan verloskundigen steeds omhoog bijgesteld zodat we tot aanschaf van echoapparatuur moesten over gaan.''

Door al deze ontwikkelingen werd de praktijkruimte bij haar woning aan de Eikenlaan te klein. ,,We groeiden de ruimte uit. In 2013 zijn we vertrokken naar de huidige locatie aan het Verlaat 20G. Inmiddels werken we daar met z'n elven en enkele waarneemsters."

[KORTERE LIJNTJES] Na bijna 45 jaar kijkt de goedlachse Bokje terug en constateert: ,,Een verloskundigenpraktijk is door de jaren heen een compleet ander bedrijf geworden. Komt bij dat in de beginjaren de lijntjes veel korter waren. Als ik contact opnam met het Juliana Ziekenhuis in Rhenen dan had ik te doen met slechts twee gynaecologen. Het was of Boogaard of Scheenjes. Je wist precies wat je van elkaar verwachten kon. We waren veel meer op elkaar ingespeeld dan nu. Nu treft je soms iemand die je niet eens kent."

[LEVENSWIJSHEID] ,,In mijn praktijk heb ik moeders gehad waarbij ik bij hun eigen geboorte ben geweest'', vervolgt Bokje. ,,Als ik nog even was gebleven dan had ik zelfs een derde generatie ter wereld kunnen helpen brengen. In de praktijk kwam onlangs een zwangere vrouw bij wiens moeder en oma ik bij de bevalling ben geweest."

Bokje wil graag aan verloskundigen, maar ook aan andere mensen in de zorg, uit eigen ervaring de drie H's meegeven. Dit zijn: Hart, Handen en Hoofd: ,,Het is voor verloskundigen zeer belangrijk dat ze met hun hart werken. Als je met je hart het vertrouwen van de cliënt hebt gewonnen, is de kans het grootst dat ze met een goed gevoel zal terugkijken op haar zwangerschap en de bevalling. Met je handen doe je technisch veel, maar het is ook belangrijk om met je handen een schouderklopje uit te delen of een aai over de bol. En in je hoofd moet je natuurlijk de kennis hebben zitten. De laatste ontwikkelingen bijhouden is ook een must."

[VRIJE TIJD] De van geboorte Scheveningse heeft zich voorgenomen om zich een aantal maanden rust te gunnen en niet direct op allerlei vrijwilligerswerk in te gaan. ,,Ik krijg nu eindelijk meer tijd voor mijn vier kleinkinderen. Dat staat nu nummer één. Ook had ik in mijn beleving te weinig tijd voor sommige sociale contacten. Komt bij dat ik al scriba ben bij de kerkelijke gemeente en dat werk kan ik nog verder uitbreiden. Ik ga dit jaar eerst samen met mijn man een aantal weken op reis door Zuid-Europa. Vooralsnog hou ik alles af tot volgend jaar." zegt ze lachend.

Haar collega meldt ons: ,,Henny Bokje is 44 jaar lang bij nacht en ontij, bij regen en zonneschijn op pad geweest om duizenden geboortes te begeleiden. Ze gaat nu genieten van een welverdiende rust."

Door Aart Aalbers