Zijn eerste veldritten van het nieuwe seizoen waren 'niet goed'. Maar inmiddels heeft Lars van der Haar zijn eerste cross van het seizoen gewonnen. De komende weken hoopt de 28-jarige veldrijder uit Woudenberg die lijn door te trekken.

Lars van der Haar won afgelopen week de negentiende Nacht van Woerden. De internationale veldrit, met onder meer de Duits nationaal kampioen Marcel Meisen en Nederlandse crossers als Joris Nieuwenhuis en Corné van Kessel aan het vertrek, werd opnieuw een prooi voor de Woudenberger. Daarmee verlengde hij zijn abonnement: al vijf jaar op een rij gaat hij al eerste over de streep in Woerden.

Het is weliswaar een kilometer of veertig rijden, maar voor Van der Haar voelt de Nacht van Woerden als zijn thuiswedstrijd. ,,De meeste crossen worden natuurlijk in Vlaanderen gereden of nog verder. In elk geval moet je er een stuk verder voor rijden." Woerden is in dat opzicht zijn achtertuin. ,,Het is voor mensen uit de buurt de kans om mij een keer in actie te zien." Van die gelegenheid maakten veel familieleden en vrienden van Van der Haar afgelopen dinsdag gebruik. ,,Dat maakt zo'n wedstrijd toch wel speciaal."

Opvallend is het spreken van Van der Haar. Af en toe ontsnapt er een zachte 'G' uit de mond van de Woudenberger ,,Ik hoor het vaker ja, maar ik vind dat eigenlijk vervelend om te horen. Ik heb een paar jaar geleden er ook wel eens over nagedacht om dichter bij Vlaanderen te gaan wonen, maar heel bewust de keuze gemaakt om hier te blijven. In deze omgeving, met familie en vrienden dichtbij huis, voel ik mij goed. Wij, mijn vrouw (de Britse wielrenster Lucy Garner) en ik, zijn heel gelukkig in Woudenberg."

De redactie selecteert, voor u, wekelijks een aantal belangrijke en spraakmakende verhalen uit de regio.

De Vlaamse tongval wijt hij aan zijn Belgische team Telenet Baloise Lions, het crossteam waar hij inmiddels drie seizoenen onder contract staat. ,,De ploegleiding, mijn ploegmaten en de trainers spreken Vlaams, dus daardoor verandert het wel een beetje. Waarschijnlijk wordt dat effect nog wat versterkt door het feit dat thuis vooral Engels de voertaal is."

KAASKOP Maar dat Van der Haar zich een Hollandse kaaskop voelt, wordt duidelijk als de trofee voor winst van de Nacht van Woerden ter sprake komt. Hij kreeg een grote kaas van minstens twaalf kilogram mee naar huis. ,,Ik kan de komende maanden in elk geval vooruit", lacht hij.

Wat moet je met zo'n smakelijk cadeau? De kaas in een week tijd opeten lukt niet. ,,Ik ga elk jaar met de kaas naar De Kaasknabbel in Woudenberg, de winkel in het dorp waar ik em in stukken laat snijden en die stukken vervolgens vacuüm laat verpakken. Af en toe geef ik natuurlijk stukken weg, maar het merendeel leg ik op een droge plek in de garage. Zo blijft die kaas nog heel lang goed. Sterker nog, het is belegen kaas. Dus hoe langer de kaas ligt, hoe meer smaak die krijgt."

De plakken kaas die Van der Haar na zijn zege in Woerden kan verorberen, zullen hem extra goed smaken. Zijn cross-seizoen begon namelijk moeizaam. De twee wereldbekerwedstrijden in de Verenigde Staten leverden hem een zesde (Iowa City) en dertiende (Waterloo) plaats op, terwijl hij vorige week in Bern opnieuw zesde werd. Evenmin kon hij al imponeren in de Superprestige. ,,Het is natuurlijk nog vroeg in ons seizoen, maar ik ben niet goed aan mijn seizoen begonnen."

In de eerste krachtmetingen met zijn concurrenten ervoer hij dat hij explosiviteit tekort kwam. ,,Ik moest het antwoord schuldig blijven op de explosieve inspanningen van de anderen." Het wil niet zeggen dat zijn conditie niet in orde was. ,,Nee, de grap was dat ik vaak in het slot van de veldritten de snelste rondetijden noteerde. Maar ja, ik reed dan al wel op achterstand, dus ik had er niets aan." De voorbije weken schaafde hij alvast aan die explosiviteit. ,,Op pure snelheid kun je gericht trainen."

In dat opzicht was de Nacht van Woerden een fijne opsteker. Van der Haar liet landgenoten Van Kessel en Nieuwenhuis, twee crossers die in de eerste weken van het seizoen voor hem reden, nu achter zich. Hij demarreerde in de slotfase en legde zijn de concurrenten zo op de pijnbank. ,,Ik voelde dat ik er nog een klap op kon geven."

BEVESTIGING Het is een welkome bevestiging, die Van der Haar wil gebruiken om de komende maanden zijn niveau verder omhoog te krikken. Meedoen in de strijd om de ereplaatsen en natuurlijk zegevieren, dat is zijn doel. ,,Ik heb niet één specifieke race, waar ik in vorm moet zijn. Ik probeer elke week te winnen."

Toch zijn er natuurlijk aantrekkelijke titels te winnen, zoals het NK, het EK en het WK. ,,Die kampioenschappen springen er natuurlijk wel uit. Uiteraard wil ik daar ook van voren rijden, maar op slechts één piekmoment richt ik mij niet. Dat is te risicovol. Ik wil gewoon een constant seizoen draaien en telkens zo hoog mogelijk eindigen. Daar werk ik hard voor."

Door Edward Doelman