Harm Jan Luth woonde in een enorm huis met een kleine tuin in Baarn. Toen zijn kinderen de deur uit waren, keerde hij het om. Hij kocht iets kleiners op de grens van Soest en Baarn met een enorm landgoed er bij. Luth: ,,Het was ruim 15 jaar geleden, prinses Juliana leefde nog. Ze had op de hoek van de Biltseweg en de Koningsweg, de buitenplaats Eyckendal waar vroeger de jachtmeester woonde. Via de thesaurier-generaal (letterlijk: schat(kist)bewaarder) en de intendant heb ik onderhandeld. Uiteindelijk kregen we het groene licht. Aanpalend aan dat landgoed nam ik ook een van de drie grote weilanden over." Luth heeft wat met de natuur. Jaren was hij voorzitter van de plaatselijke afdeling van Groei en Bloei.

Eyckendal heeft een hele bijzondere geschiedenis. Het monument brandde in 1992 af, Juliana besloot het te laten herbouwen. Zo mooi en goed dat het weer een rijksmonument mocht worden. De buitenkant is helemaal nagebouwd binnen zijn wel degelijk nieuwe technieken gebruikt,die het wooncomfort sterk verhogen.

Harm Jan Luth geniet er met volle teugen van, net als zijn vrouw. Graag willen ze het delen met bezoekers en gasten. Een bed-and-breakfast staat al jaren hoog op het verlanglijstje. Voor dat doel zou de oorspronkelijke hooiberg in oude staat hersteld moeten worden, daar zouden twee prachtig een kamers in gemaakt kunnen worden.

PUBLIEK Sommigen in de gemeente Soest zijn bevreesd dat het een te grote publiekstrekker wordt. Luth denkt dat dat wel meevalt. ,,Een bed-and-breakfast trek nooit veel publiek tegelijk."

Een wandeling over zijn landgoed is een grote belevenis. Luth weet van elke plant waarom die er groeit en hoe de natuur zich heeft ontwikkeld. Jaren geleden liet hij al twee grote poelen graven, waardoor het nu lijkt of er twee grote natuurlijke vijvers zijn. Daarachter ligt het weiland van Juliana. Lith is inmiddels gepokt en gemazeld in alle gemeentelijke en provinciale regelingen. Die zien graag dat de natuur groeit ten koste van het agrarisch gebied. Nu is er een nieuwe bijdrage om het weiland aan te pakken.

De redactie selecteert, voor u, wekelijks een aantal belangrijke en spraakmakende verhalen uit de regio.

Het terrein is onlangs grasvrij gemaakt, zodat duidelijk te zien is om welke oppervlakte het gaat. Luth wil het ook wat glooiend maken, zeker aan de kant van de Biltseweg. Tussen zijn landgoed en de weilanden moet een sloot komen, zodat onkruidbestrijdingsmiddelen en mest niet op zijn ecologische terrein komen.

Hij leunt tegen een groot hek en wijst op de grote sier- en moestuin waar bessenstruiken, geraniums, stoofperen, frambozen, aardperen, aardbeien, een walnotenboom, papiermoerbei, knoflook, sla en rucola en nog heel veel meer staan. Het nieuwe stuk wordt een plezierig wandelgebied waar vooral kleurrijke bloemen worden ingezaaid. Hij wijst op de poelen en de forse bomen die er 15 jaar geleden nog niet waren.

RIJKDOM Qua dieren is het ook een grote rijkdom, Overal liggen dakpannen en platen waar kleine diertjes kunnen schuilen en leven. Luth tilt er een paar op, op zoek naar de hazelworm of de ringslang. Die laat zich vandaag niet zien. Natuurlijk ontbreekt een bijenkast niet. De familie Luth heeft een brede belangstelling. Natuurlijk de natuur en tuinieren, maar ook kunst en cultuur. Harm Jan zit in de participatiewerkgroep die deze maanden meekijkt naar de plannen voor paleis Soestdijk.

LANDGOED Het liefst wat hij echter doet is wandelen over zijn landgoed en dan met bezoekers. Altijd geniet hij van de verbaasde gezichten dat zo dicht langs de drukke Biltseweg inheemse plantensoorten en zeldzame bomen groeien en bijzondere diersoorten rondscharrelen. Luth: ,,Een tuin als geen ander. Er is altijd wel iets dat bloeit."

Door Eugene Leenders

Baarnsche Courant
Foto: Baarnsche Courant
Altijd iets in bloei op landgoed Eyckendal.
Nufotograferen.nl
Foto: Nufotograferen.nl
Langs de Biltseweg komt een nieuw stuk natuur, dat Harm Jan Luth zelf ontwikkelt.