Net als veel anderen begon Lutjes klein: ,,In 2004 kocht ik bij de Koenhoek, een drogisterij hier in het dorp, een paar huisjes. Leuk voor op een klein rond tafeltje bij het raam. Een paar jaar later had ik bezoek en een oom vertelde me dat ik eens bij het tuincentrum in Leusden moest gaan kijken, daar hadden ze een kerstshow met mooie winterlandschappen. Dat heb ik gedaan en ik vond het prachtig, er ging een wereld voor me open."

PORSELEIN ,,Ik ben nu ongeveer tien jaar aan het uitbreiden", vertelt Lutjes. ,,De eerste tafel die ik maakte was 1 meter bij 1 meter 20. Beetje bij beetje is dat steeds groter geworden. In al die jaren heb ik heel wat huisjes, poppetjes, autootjes en andere figuren bij elkaar gespaard. Inmiddels weet ik de mooie spullen goed te vinden. Veel koop ik nieuw, maar ik zoek ook op Marktplaats. Er is veel verschil in kwaliteit. De figuren die je nu bij Albert Heijn kunt sparen, zijn misschien leuk voor kinderen, maar komen er bij mij niet in. Alles wat ik heb is van porselein gemaakt en dat zie je ook echt. Ik heb veel van de merken Lemax en Luville, maar de laatste tijd ben ik vooral gecharmeerd van een Amerikaans merk, Department 56. Dat is gedetailleerd en heeft als kenmerk dat om en om de ruitjes doorschijnend zijn."

POPPETJES Elk huis of object is een tafereel op zich en Lutjes heeft overal een verhaal bij: ,,Aan de ene kant van mijn dorp is de kermis. Met bijvoorbeeld een draaimolen, een muziekkoepel en een schiettent. Maar dat is voor mij dan niet genoeg. Die kermis richt ik dan in met hekjes om de draaimolen en een tentje waar je wat kunt eten en drinken. En bij de schiettent wil ik dan poppetjes die daar bij horen. Een moeder met een vrolijk kind met de armen vol knuffelbeesten. En dan ook nog met een fotograaf die dat vastlegt. Op die manier gaat elk stuk van het winterlandschap leven en zijn er honderden kleine verhaaltjes te vertellen."

En honderden verhaaltjes zijn het, het kerstdorp neemt inmiddels de helft van Lutjes' woonkamer in beslag: ,,Het is wel een beetje een uit de hand gelopen hobby ja", lacht Lutjes. ,,De tafel waar het dorp op gebouwd is, wordt in oktober al in elkaar gezet. Alles is op maat en stevig, want ik moet er op kunnen staan. Onder de tafel liggen allemaal snoertjes en contactdozen. Elk huis heeft lampjes of geluidseffecten. Dat levert heel veel losse snoertjes op en die werk ik allemaal weg. De lampjes branden allemaal, maar de geluidseffecten zet ik uit. Alleen het geluid van de vuurwerkshow staat aan, dat is goed vol te houden en af en toe zet ik er dan één ander geluid bij aan."

VIER MAANDEN PER JAAR Lutjes is vier maanden per jaar druk met zijn opstelling: ,,Vóór het bouwen van de tafel haal ik in september alles van zolder. Als de tafel is gebouwd, maak ik de basisopstelling. Een landschap bestaat uit heuvels, een achtergrond en dit jaar heb ik een skihelling en een haven gemaakt. Daarna pas kan ik beginnen aan de opstelling. De gebouwen staan vrij snel, maar het plaatsten van de poppetjes is veel werk. Eind november ben ik dan klaar en dan kan ik er van gaan genieten. Tot half januari, dan breek ik alles weer af. Ze hebben me wel eens gevraagd dit op te bouwen op een openbare plek, maar daar zijn de spullen te kwetsbaar en ook te kostbaar voor."

TIPS Voor startende verzamelaars heeft Lutjes wel wat tips: ,,Begin niet te groot maar koop iets moois van goede kwaliteit. Bepaal ook een budget, want het kan aardig in de papieren lopen. Een huis kost een paar tientjes, een poppetje een paar euro, maar een uitgebreide attractie of winkel kan honderden euro's kosten. Mijn skilift is nog veel duurder zelfs. Het is ook leuk om in een thema te werken, dan kun je ook wat gerichter zoeken. Er is namelijk heel erg veel te koop. En tot slot, hou je aan de juiste schaal, anders krijg je nooit één mooi geheel."

Door Wilco Willemse

Wilco Willemse
Foto: Wilco Willemse
Een muziekkoepel en een ijsbaan... Voor veel mensen is één tafereel voldoende, voor Egbert niet.
Wilco Willemse
Foto: Wilco Willemse
Hoogte vindt Egbert belangrijk, dan gaat een kerstdorp voor hem leven.