Het is een normale doordeweekse ochtend als we Nienke Buiskool Leeuwma (35) spreken. Na een relatie van tien jaar besluit Nienke in 2015 samen met haar baby van zes weken haar vriend te verlaten. In die relatie kreeg ze te maken met psychisch geweld. Ze probeert anderen te helpen door een netwerk van buddy's op te richten onder de naam Lady's Linked. Maar de gevolgen van de pestscheiding die volgt op haar verbroken relatie, hakken er nog steeds in. Zo vecht ze op dit moment tegen C-PTSS en een eetstoornis, waardoor ze op de achtergrond nog wel betrokken is bij haar stichting maar niet meer zelf actief mensen kan helpen. Ze gaat niet bij de pakken neer zitten. Alles wat ze meemaakt, verwerkt ze in teksten en muziek. ,,Dat helpt mij om er bovenop te komen," begint Nienke haar verhaal.

De redactie selecteert, voor u, wekelijks een aantal belangrijke en spraakmakende verhalen uit de regio.

Niet ver van de plek waar we zitten is het huis van de Amersfoortse. In de woonkamer staat een harp, het instrument waar ze een aantal maanden geleden compleet verliefd op wordt. ,,Ik heb vroeger keyboard gespeeld, maar dat wilde ik niet meer. Ik wilde weer een instrument bespelen en zocht een iets waar ik op kon spelen en zingen tegelijk. Bij de harp leek alles samen te komen. Het klopte gelijk." Sindsdien kan ze uren zitten spelen in de woonkamer. ,,Het is zo fijn om muziek te componeren en daarbij teksten te schrijven uit eigen ervaring, zonder iemand aan of af te vallen. Het is echt een uitlaatklep." Een niet altijd even makkelijke uitlaatklep weliswaar, want niet alle herinneringen die naar boven komen zijn even fijn. Nienke: ,,Tijdens het schrijven komen ook de meest emotionele momenten omhoog. Het is echt een verwerkingsproces, maar het geeft me wel de drive die ik nodig heb voor mijn herstel."

PLATENCONTRACT Spelen is leuk, maar zingen hoort er ook zeker bij. Als solo-artiest onder de naam N1kita heeft ze in november een platencontract getekend. De baas van het label speelt in een band en vraagt Buiskool Leeuwma erbij. Ook stond ze al een keer op het podium als N1kita, waarbij ze een voor haar spannend nummer ten gehore heeft gebracht, de eerste single die de band heeft uitgebracht met de titel 'I Will Stand'.

Wie goed naar het nummer luistert, krijgt eigenlijk een kijkje in Nienke's hoofd. ,,Het is een heel pittig nummer, want het gaat letterlijk over de strijd in mijn hoofd. Maar gelukkig krijg ik er hele gave reacties op", vertelt ze. De Amersfoortse kan nóg iets aan haar CV toevoegen. ,,Een harpmuziekstuk van mij wordt gebruikt als soundtrack voor de online cryptogame NoleLegends." Een spel dat Nienke zelf vaak speelt, vergelijkbaar met Farm Heroes, waarbij een deel van de opbrengsten die het spel genereert ten goede komt aan een goed doel.

DROMEN Nienke droomt van een draagbare harp die ze mee kan nemen naar concerten, maar zo ver is het nog niet. ,,Voor de toekomst hoop ik dat muziek de grootste plek in mijn leven gaat innemen, dat ik nog meer mag genieten van mijn zoontje en dat ik gauw beter word. Muziek is op dit moment dé uitlaatklep om mezelf op de been te houden."

Door Charella Hulsbosch