Het is heel simpel: alleen bloeiende planten tellen. Dit betekent dat die moeilijke blaadjes niet hoeven en zeldzame soorten zijn nu ook niet in bloei te vinden. Maar bloeiende planten moet je rond de jaarwisseling evengoed met een lantaarntje zoeken, bij wijze van spreken. Toch werden er vorig jaar in Gelderland gemiddeld veertien soorten gevonden tijdens een wandeling van een uur. Dus wie weet.

Een mooi punt om te beginnen: station Lunteren. Zo op het oog lijkt alles in winterrust, maar als we het nog niet zo oude grasveldje op lopen, blijken overal kleine witte bloemen te bloeien: vogelmuur. En zowaar een paarse dovenetel. Richting de overweg bloeien een paar goudsbloemen, maar verwilderde of ingezaaide tuinplanten tellen niet mee, alleen wilde.

Er groeit ook jong kleefkruid, dat schijnt in de winter nog wel eens te bloeien; deze plantjes doen daar echter nog niet aan mee. Maar wat is dat? Plantjes met naalddunne blaadjes en bloempjes in de knop… spurrie. Leuk. De bloempjes zullen zodra de zon zich laat zien vast open gaan, dus gewone spurrie mag meetellen. Drie soorten.

De redactie selecteert, voor u, wekelijks een aantal belangrijke en spraakmakende verhalen uit de regio.

FAMILIE Dan op de fiets in noordelijke richting, over de Westelijke Parallelweg langs het spoor. Kijk daar, een geel bloemetje in de spoorberm. De bloem heeft wat weg van een paardenbloem, maar is kleiner, en de stengel langer, bebladerd en vertakt. Klein streepzaad. En tien meter verderop liefst drie familieleden: Canadese fijnstraal, klein kruiskruid en duizendblad.

De parallelweg wordt Molenparkweg en daar ligt een in een punt uitlopende moestuin naast. In die punt, naast een paar tuinplanten, volop witte dovenetel, herderstasje en straatgras. Iets verder een uitbundig geelbloeiende plant, vermoedelijk raapzaad. Wild? Zou kunnen; vooruit, mag mee: soort elf. Iets verderop gewoon varkensgras met minuscule bloempjes en zowaar een hele groep madeliefjes.

ROESTWATER Langs de Dorpsstraat weer klein kruiskruid en herderstasje, maar geen nieuwe soorten. Dan zijn we het dorp uit en ligt er rechts van het fietspad langs de Barneveldseweg een smalle berm en strakke slootkant zonder bloemen. Wel valt nu op hoe de sloot hier en daar bruin ziet van roestwater. Dat betekent ijzerrijke kwel en dat kan een leuke vegetatie opleveren; maar niet hier, waar zoveel voedingsstoffen in het water belanden.

Pas bij pompstation annex rijwielhandel Spelt weer een paar bloempjes, waaronder een nieuwe soort: kleine veldkers. Erg klein, inderdaad. En door. Waar de Nederwoudse Beek onder de weg door gaat, bloeit een paardenbloem, al zijn de twee bloemen in het buiige weer dicht.

Hé, wat is dat voor wits? Er zit nog een bloem aan een braamstruik. Een beetje scheef doordat het rechter kroonblad eraf is, maar dat mag de pret niet drukken. Al zestien soorten!

JAKOBSKRUID Bij de rotonde in Barneveld volop duizendblad, maar die hadden we al. Tegenover de Adullamkerk een fraaie boterbloem. Scherpe boterbloem, om precies te zijn. En tegenover kerk De Hoeksteen ook een geelbloeiende plant: Jakobskruiskruid. In de tussenberm gewone hoornbloem, door de vruchtjes en het behaarde blad gemakkelijk te onderscheiden van vogelmuur. Even verder in de middenberm bloeien nog margrieten, maar die zijn ingezaaid, dus tellen niet mee. Op het grasveldje achter de bushalte aan de Van Dompselaerstraat ook madeliefjes, maar geen nieuwe soort. Dan door naar eindstation Barneveld Centrum.

Net voor het station groeien op een stukje half kale grond wat ruige kruiden en daar staat een fraai exemplaar van de ridderzuring, bij boeren bekend als spekwortel, te pronken. Maar ja, zijn dat bloemen? Eigenlijk vruchtjes, maar aan het uiteinde van de takken zit nog wel iets als bloempjes. En kijk, hier bloeit nog een melganzenvoet en daar een brandnetel. Dat brengt het totaal op een respectabele 22 soorten. Dankzij het zachte decemberweer, misschien,. En de fiets… Benieuwd wat dit jaar het gemiddelde wordt. Houd floron.nl/plantenjacht in de gaten.

Door Kees van Reenen

Kees van Reenen
Foto: Kees van Reenen
Gewone hoornbloem, genoemd naar de hoornvormige vruchten, langs de Lunterseweg.
Kees van Reenen
Foto: Kees van Reenen
Paarse dovenetel bij station Lunteren.
Kees van Reenen
Foto: Kees van Reenen
Gewone spurrie bij station Lunteren.
Kees van Reenen
Foto: Kees van Reenen
Paardenbloem langs de Barneveldseweg.
Kees van Reenen
Foto: Kees van Reenen
Jacobskruid bij kerkgebouw De Hoeksteen.
Kees van Reenen
Foto: Kees van Reenen
Ridderzuring bij station Barneveld Centrum.