Een nieuw jaar begint vaak met goede voornemens. Eén daarvan kan zijn om nu toch echt eens wat te doen aan die paar kilo's teveel. Maar wat is dan de juiste manier? Ik weet niet hoe het u vergaat, maar ik zie zo langzamerhand door de bomen het bos niet meer. Er zijn zoveel manieren om te gaan eten en diëten en iedereen zweert bij zijn of haar methode. Daarom wilde ik weleens horen wat een deskundige mij hierover kan vertellen.

Als ik Mieke Daenen, haptonoom en diëtist uit Lunteren, bel voor een afspraak stelt zij een wandeling voor door het Luntersche Buurtbosch. Al pratende kom ik erachter dat zij zo ook haar meeste consulten doet, want naast het letten op je voeding is bewegen zeker zo belangrijk wanneer je af wilt vallen. Om het plaatje compleet te maken, is ook de geest een factor die hierin een belangrijke rol speelt.

BLOOTGESTELD Mieke schetst een duidelijk beeld. Wij leven in een maatschappij waarin wij de hele dag bloot worden gesteld aan allerlei verleidingen om te eten. Loop een supermarkt in en je wordt overspoeld door duizenden verschillende producten en reclames over eten zijn niet meer weg te denken. In de basis is de mens verslavingsgevoelig. Daardoor moet je de hele dag allerlei verleidingen weerstaan. 'Stel dat je de hele dag in het bos zou lopen met twee boterhammen en een appel in je tas, dan heb je buiten deze lunch geen andere verleidingen' zegt Mieke

De redactie selecteert, voor u, wekelijks een aantal belangrijke en spraakmakende verhalen uit de regio.

Ik vraag aan Mieke waardoor mensen te dik worden. Daar is ze heel duidelijk in: een verkeerd eetpatroon, te weinig bewegen en stress. Je kunt dit alleen doorbreken door je gedrag te veranderen. Wil dit kans van slagen hebben, dan moet je hier met beleid mee omgaan. Diëten waarbij je in korte tijd afvalt adviseert zij zeker niet. ,,Je weet ook niet precies wat dat met je lichaam doet.'' Je kunt beter kiezen voor een vorm waarbij je je happy voelt, want dan houd je het ook vol. Omdat ieder mens uniek is, is het moeilijk te zeggen wat het ideale dieet is.

Toch is Mieke in een paar dingen heel duidelijk. ,,Probeer zo min mogelijk snelle suikers te eten. Laat frisdrank staan, koop geen koekjes, leg geen zakje drop in de auto.'' Als je het niet direct voorhanden hebt, kun je het ook niet pakken. Let op je koolhydraten. Een aantal jaren geleden werd erop gehamerd om vetarm te eten. Volgens Mieke zijn er na die tijd veel meer mensen met diabetes type 2 gekomen. Bewezen is inmiddels dat diabetespatiënten van hun medicijnen af kunnen komen door weinig koolhydraten te eten.

KOOLHYDRATEN Toch adviseert ze gezonde mensen om de koolhydraten (brood, pasta en aardappelen) niet helemaal links te laten liggen. ,,Houd eens een paar dagen bij hoeveel koolhydraten je gewend bent te eten. Als dat bijvoorbeeld 250 gram per dag is, probeer dat dan te verminderen naar 150 gram. Als je weet dat er bijvoorbeeld in een banaan 27 gram koolhydraten zit en in een mandarijn maar 5, dan kun je zelf de keuze maken of je gaat voor de banaan en ergens anders wat weglaat. Om het totaal aantal koolhydraten van producten te weten, zijn er verschillende apps die je hiervoor kunt gebruiken. Bij de eetmeter van het Voedingscentrum kun je invullen wat je eet en het zo gemakkelijk bijhouden en Mieke heeft ook een handig boekje hiervoor geschreven Word je eigen diëtist. Eet lekker minder koolhydraten.''

Naast het letten op eten, is het ook erg belangrijk om op je beweging te letten. ,,We leven voornamelijk zittend. Achter ons bureau, in de auto, op de bank. Probeer bewegen bovenaan je lijst te zetten en in te plannen in je dagritme. Ook hierin kun je een gedragsverandering maken. Ga op de fiets of lopend en als je met de auto gaat, parkeer hem dan eens wat verder dan precies voor de deur. Pak de trap in plaats van de lift, haal zelf je kop koffie enzovoort.

Om af te vallen zul je andere gewoontes moeten aanleren. Leg de lat niet te hoog, gun jezelf ook eens iets lekkers, maar doe dat dan bijvoorbeeld alleen in het weekend. Eet niet meer na acht uur 's avonds. Laat je niet gek maken door allerlei diëten. Veganistisch eten is een hype. Als je dat langdurig doet, kom je echt bepaalde voedingsstoffen te kort, volgens Mieke. ,,Probeer een balans te vinden tussen de drie hoofdcomponenten: eiwitten, vetten en koolhydraten. Het belangrijkste is dat eten lekker blijft en dat je ervan kunt genieten!''

Door Inge Melisse

RECEPT - Mexicaanse groenten-lasagne met guacamole]
400 g kipfilet
1 dunne prei
½ stronk bleekselderij
1 rode paprika
1 blikje maïs (200 g)
3 teentjes knoflook
2 el olijfolie
3 courgettes
3 el Picadillo kruiden (Euroma) of tacokruiden
2 eetrijpe avocado's
300 ml tomatensaus met kruiden (Passata)
100 g geraspte (belegen) kaas
BEREIDEN
Oven voorverwarmen op 220 graden Celsius. Kipfilet in heel kleine stukjes snijden. Prei in lengte halveren, wassen en in dunne reepjes snijden. Van bleekselderij draden trekken, wassen en in reepjes snijden. Zaadlijsten van paprika verwijderen, wassen en in kleine stukjes snijden. In vergiet maïs afspoelen onder koud water. Knoflook pellen. In pan olie verhitten. Prei in ongeveer 2 minuten zachtjes bakken. 2 Teentjes knoflook erboven persen. Kipstukjes toevoegen en bestrooien met 2 el Picadillo kruiden. Ongeveer 3 minuten rondom bruin bakken. Toevoegen: bleekselderij, paprika en maïs. Nog 4 minuten zachtjes meebakken. Intussen courgette wassen en met kaasschaaf dunne stroken snijden. Ovenschaal invetten. Dunne laag tomatensaus over bodem verdelen. Dan laag om laag courgette en kipmengsel. Eindigen met courgette. Rest van tomatensaus erover verdelen. Bestrooien met kaas. In midden van oven ongeveer 10 minuten bakken tot kaas gegratineerd is. Intussen avocado's halveren en pit verwijderen. Vruchtvlees met lepel uit schil scheppen. In kom doen: avocado en 1 el Picadillo. 1 teen knoflook erboven persen. Met vork prakken tot smeuïge massa. Direct serveren met lasagne.