Ze zijn allemaal kaal, nadrukkelijk aanwezig en hebben een grote gunfactor; Team Baldy Pokerkings. Patrick van Duivenboden, Jaco van Maanen, Mark van Wijk, Ronald Marcus en Edwin Veenendaal zijn in de pokerwereld geen onbekenden meer en tegenstanders beginnen vaak al te zuchten als zij de zaal binnen komen lopen. De Amersfoortse heren spelen sinds twee jaar poker  in teamverband doen dit zeer verdienstelijk.

De redactie selecteert, voor u, wekelijks een aantal belangrijke en spraakmakende verhalen uit de regio.

,,Het is topsport", zegt Veenendaal, die maar direct met de deur in huis valt. ,,Na een dag pokeren, ben ik helemaal kapot. Je bent continu aan het rekenen, aan het observeren, aan het nadenken en aan het handelen. Nou, doe dat maar eens een paar uur achter elkaar. Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik ben 47 en ook niet meer de jongste. Na zo'n dag merk ik dat echt wel."

De goedlachse Veenendaal krijgt deze avond bijval van Ronald Marcus. Het tweetal zit aan de keukentafel van laatstgenoemde en raakt maar niet uitgepraat over het spelletje. ,,Je kan mij ervoor wakker maken", zegt de 55-jarige Marcus met een grote lach. ,,Ik blijf er zelf ook wakker door, trouwens. Als we een toernooi hebben gespeeld, kan ik daarna echt niet in slaap komen. Ik evalueer dan alles nog eventjes en we zitten met elkaar te appen."

NTKP Die toernooien zijn voor het vijftal inmiddels belangrijk(er) geworden. Zo zijn ze onder de naam Baldy Pokerkings actief op NTKP-toernooien, een competitie waar honderden spelers uit heel Nederland aan meedoen. Het team bestaat uit vier personen en per speler kunnen er punten behaald worden. Aan het eind van de avond wordt alles bij elkaar opgeteld en dan is duidelijk welk team de winnaar van de avond is. ,,En dat maakt het zo leuk", aldus Veenendaal. ,,Als iemand een mindere dag heeft, kan een teamgenoot dat rechttrekken."

De teamleden spelen nooit aan dezelfde tafel, waar tien personen aan zitten. Blijf je als laatste vijf van de tafel over, dan gaan de punten pas tellen. ,,Je moet dus ook tactisch spelen", aldus Marcus. ,,Want je krijgt een punt als je iemand van de tafel speelt, maar als je niet bij de laatste vijf eindigt, heb je er niets aan."

Het is echt een topprestatie en smaakt naar meerHet NTKP-toernooi wordt door heel het land gespeeld en het vijftal zoekt vooral de wedstrijden in de omgeving op. Op deze dagen kunnen teams zich plaatsen voor de grote finale die in juli in Ermelo wordt gespeeld. ,,En wij hebben ons als eerste, van de honderden teams, gekwalificeerd voor de grote finale", glundert Veenendaal. ,,Dat is echt een topprestatie en smaakt naar meer."

Het duurt nog flink wat maanden voordat deze gespeeld wordt, maar dat betekent niet dat de mannen achterover gaan leunen. Integendeel zelfs. Ze gaan alsnog deelnemen aan wedstrijden, om zo gevaarlijke concurrenten te elimineren. ,,Speel je hen van tafel, kunnen zij zich niet kwalificeren voor de finale en is onze kans in juli groter op de eerste plaats."

RIJK WORDEN Wie denkt dat de mannen rijk worden van hun winsten, heeft het goed mis. In Nederland mag er, buiten het casino om, officieel niet om geld gespeeld worden. Echter is het wel zo dat finalewinst de heren een ticket oplevert voor buitenlandse toernooien, waar wel om geld gespeeld wordt. ,,Maar", zegt Veenendaal nogmaals. ,,Onze uitdaging zit hem in het feit dat wij met beperkte mogelijkheden dit bereiken. We zijn pas twee jaar een team en doen dit vooral omdat het zo'n mooie sport is. Het verbroedert en elke wedstrijd kom je dezelfde gezichten tegen. Ik zie het als een soort familie en mijn teamgenoten als mijn beste maten. Op een van die toernooien heb ik zelfs mijn huidige vriendin leren kennen."

Vorig jaar behaalde Baldy Pokerkings ook de finale en daarin eindigden de Amersfoorters op de elfde plaats. ,,Dat gaat dit jaar beter", is Marcus duidelijk. ,,Een top vijf klassering, minimaal. We hebben inmiddels zoveel ervaring opgedaan. We lezen boeken, bekijken video's en evalueren alles. Dat moet straks echt wel goedkomen."

KAAL EN LUIDRUCHTIG De naam Baldy Pokerkings is niet voor niets gekozen. Alle deelnemers van dit team zijn kaal en daardoor vallen ze nog meer op. Want naast hun kale hoofden, zijn ze ook luidruchtig. ,,Ja joh, ik wel hoor", zegt Veenendaal. ,,Ik speel tegenstanders niet alleen weg, ik lul ze ook van tafel. Het is ook een mentaal spelletje hè? Als ik zie dat iemand ver voorstaat op mij, ga ik lullen tegen 'm. Zeg ik dat hij er snel een foto van moet maken, omdat het straks bij mij staat. Tja, dat zijn toch leuke dingen? Je moet het allemaal niet te serieus nemen."

Wij hebben dan misschien wel geen haar, maar wel hersenenWat het geheim van Baldy Pokerkings is, is moeilijk uit te leggen. Pokeren kun je leren en heeft niets met gokken te maken, zegt het tweetal. ,,Er zijn vier beslissingsmomenten. Je moet goed kijken wat anderen doen en vooral geduldig zijn. Je moet geluk hebben met welke kaarten jij krijgt, maar vervolgens is het aan jou wat je ermee doet. Soms moet je op het juiste moment bluffen en tja, wanneer je dat moet doen? Dat kan ik niet uitleggen, daar moet je feeling voor hebben en dat krijg je door het veel te spelen. Wij hebben dan misschien wel geen haar, maar wel hersenen. Wij gokken niet, wij spelen en willen altijd winnen."

Door Jeroen van der Veer