Rasechte Amersfoorter Ilja Gort schrijft boeken, maakt wijn en presenteert programma's. En dan maakt hij ook nog eens muziek. Gort speelt al op jonge leeftijd in bandjes, houdt zich daarna bezig met het produceren van muziek en het componeren van reclametunes. Maar er komt een punt dat hij zich meer focust op de wijn.

In 1994 koopt hij een vervallen chateau in Frankrijk, in tien jaar tijd bouwt hij het om tot een wijnkasteel. Vijf jaar lang maakt hij programma's over Franse wijn. Maar de Italiaanse én Spaanse wijngaarden schreeuwen zijn naam en dus gaat Gort over de grens. Hij verliest Amersfoort niet uit het oog en keert regelmatig terug.

Ze hebben allemaal een eigenzinnige manier van denken en doenZo ook voor de start van zijn nieuwe programma. Aan het Lieve Vrouwekerkhof strijken we neer om onder het genot van een kopje koffie de nieuwste avonturen te bespreken. Voor de tweede keer begeeft Gort zich onder de inwoners van het land Spanje, die stuk voor stuk trots zijn op de streek waar ze uit komen. ,,Ze hebben allemaal een eigenzinnige manier van denken en doen. Ze vinden dat hun streek de beste streek is, echt het gevoel van wij zijn goed in wat we doen en de rest zoekt het maar uit. Ik hou daar wel van."

AANRAKEN Aan Gort de taak om de Spanjaarden op hun gemak te stellen, dus vertrekt de presentator niet voor hij een woordje Spaans spreekt. Maar daarmee ben je er nog niet. ,,Ik probeer mensen altijd te prikken. Als je ze een keer aanraakt en wat gein maakt, worden ze los en moeten ze lachen. Als dat niet gebeurt, zie ik mezelf tijdens de montage als een tandarts die kiezen trekt moeite doen voor een leuk interview, maar dan komt er niets. Dat materiaal sneuvelt dan ook."

De redactie selecteert, voor u, wekelijks een aantal belangrijke en spraakmakende verhalen uit de regio.

Soms zijn Gorts pogingen om een Spanjaard blij te maken tevergeefs. ,,Dit seizoen gingen we met een boot de zee op om kreeft te vangen. De kapitein was niet echt blij, want hij was vroeg opgestaan en een tijd lang viel de vangst tegen. Toen we uiteindelijk een kreeft hadden gevangen, vond ik dat we het dier niet dood konden maken, want ik ben al heel lang vegetariër. De kapitein zou boos worden als ik de kreeft terug zou zetten. Dus ik heb het dier van hem gekocht, het geld betaald en de kreeft toen teruggezet. Ondanks het geld dat ik had betaald, was hij niet blij. We zijn geen vrienden geworden."

TOUREN Gort gaat in Spanje onder andere naar Asturië, Huelva, Catalonië, Tierra de Campos en Cordoba, maar ook Benidorm staat op de planning. Met zijn snor wapperend in de wind, rijdend over smalle landweggetjes is het presenteren amper werk te noemen. ,,Ik werk al sinds mijn veertiende niet meer, niet toen ik muziek maakte en niet toen ik me meer bezig ging houden met wijn. Ik heb het wel naar m'n zin zo. De reis die we maken voor het programma is eigenlijk te vergelijken met een tour van een band. Allemaal in een bus, of in het geval van dit programma in drie auto's, het is net een roadtrip."

Als Gort niet voor opnames in het buitenland is, brengt hij zijn tijd afwisselend in Nederland en Frankrijk door. Hij overwintert in zijn chateau, maar Amersfoort voelt toch ook wel als thuiskomen. ,,Amersfoort is top en dan met name de binnenstad, daarbuiten moet je echt niet wezen. De binnenstad wordt goed beheerd en is niet naar de kloten geholpen. Je hebt hier alles, van theater tot restaurantjes." Gort roemt vooral het gebrek aan massa's toeristen.

Eén jaar geleden zijn we met hangende pootjes teruggekomen naar AmersfoortHANGENDE POOTJES ,,Een jaar of vijf geleden was ik op een zomerdag in Amsterdam. Toen dacht ik 'this is my city, hier swingt het en bruist het', dus ik heb daar een huis gekocht samen met mijn vriendin. We zijn toen gelukkig zo slim geweest het huis in Amersfoort niet te verkopen. Eén jaar geleden zijn we met hangende pootjes teruggekomen, Amersfoort is toch lekker rustig en er lopen hier geen miljoen toeristen door de stad", vertelt Gort lachend.

En dus drinkt Gort weer regelmatig een drankje in een Amersfoorts café, terwijl hij nadenkt over nieuwe plannen. Een volgend seizoen van zijn programma ontdekt hij misschien wel de wijn- en eetcultuur in Duitsland of Engeland. ,,Ik leer nog elke dag en denk ook niet dat je ooit uitgeleerd raakt. Wat wijn betreft is het elke keer weer anders: de grond, het weer en de druiven. Altijd als je met wijnmakers door een wijngaard loopt, ontdek je nieuwe dingen."

Gort over de Grens is elke vrijdag om 19.50 uur te zien bij AVRO-TROS op NPO 2

Door Charella Hulsbosch