Voor de inwoonster van de wijk Kruiskamp zijn het momenteel eenzame momenten. Ze ligt op zolder, afgezonderd van de buitenwereld. Fysiek contact met haar man en dochter heeft ze niet en het is nu een kwestie van uitzieken. Doordat praten lastig gaat, vertelt ze via de computer over haar situatie. ,,Gezien mijn leeftijd, klachten en waar ik allemaal geweest ben de afgelopen tijd was de uitkomst 100 procent corona. Testen doen ze alleen bij ouderen en mensen met een hoog risicoprofiel."

De redactie selecteert, voor u, wekelijks een aantal belangrijke en spraakmakende verhalen uit de regio.

Testen doen ze alleen bij ouderen en mensen met een hoog risicoprofielWaar mevrouw Van Langerak et coronavirus heeft opgelopen, is niet bekend. Wel was ze in de periode van 29 februari tot en met 8 maart in Portugal. Eenmaal terug in Nederland begon de Amersfoortse zich vorige week niet lekker te voelen. ,,Ik hoestte veel en mijn neus begon wat te lopen. Daarnaast deed mijn keel ook pijn. Op dat moment zijn mijn man en ik apart gaan slapen en knuffels en kusjes werden ook niet meer gegeven. Ook niet met mijn dochter."

GEEN TEST Toen de klachten erger werden, besloot ze de huisarts te bellen. Een vragenlijst werd beantwoord en doorgestuurd naar de GGD. Vrijwel direct daarna werd  de 50-jarige gebeld met de boodschap dat zij besmet was met het virus. ,,Ik ben blij dat we al meteen - voor het geval dat - voorzorgsmaatregelen genomen hadden. Zowel man als dochter hebben nog geen klachten."

Dat er bij haar geen officiële test is uitgevoerd, vindt ze begrijpelijk: ,,Het was ook mijn eerste gedachte dat ik een test wilde hebben, maar ik weet ook dat daar maar een x-aantal van zijn. Ik begrijp dat ze die gebruiken voor andere groepen mensen. En eerlijk is eerlijk: mijn klachten worden er niet anders van. Nee, ik ben zeker niet bang. Ik blijf luisteren naar mijn lichaam. Mocht het erger worden, dan neem ik weer contact op met mijn huisarts."

ZOLDERKAMER Zelf leeft ze nu al dagen op zolder. Het grootste gedeelte van de dag brengt Van Langerak door in bed. ,,Gelukkig heb ik hulp genoeg om mij heen, maar dat heeft helaas niet iedereen. Ik zie gelukkig op social media steeds meer hulptroepen ontstaan, dat vind ik super. Ik kan dan ook alleen maar adviseren: help elkaar."

COMPLIMENT Als laatste wil Van Langerak vanuit haar bed benadrukken dat ze grote bewondering heeft voor mensen die in tijden van de crisis hun beste kant laten zien. ,,Petje af voor de mensen in de zorg, de mensen die zorgen dat er genoeg voorraad in de winkels ligt en de mensen die klaarstaan voor iedereen die zelf de boodschappen niet kunnen doen of verlegen zitten om een praatje. Echt mensen; neem het virus alsjeblieft serieus. Dit is geen gewoon griepje."

Door Jeroen van der Veer