,,Ik zat samen met mijn vrouw naar de speech te kijken en zei na afloop tegen haar dat we maar mazzel hadden met deze minister-president", begint de inwoner van Soest. ,,Ik zei tegen haar dat ik hem hier ooit wel voor wilde bedanken en zocht naar een mogelijkheid om dat te doen. Toen ik zag dat dat er eigenlijk nog niet was en www.ruttebedankt.nl vrij was, begon dit ludieke plan. Een dag later stond de website in de lucht en stroomden de eerste bedankjes binnen."

KUNDIG EN KRACHTIG De website heeft het doel om alle bedankjes te verzamelen, te bundelen en op den duur aan de minister-president aan te bieden. Bakker: ,,Simpelweg omdat hij, ondanks dat we het wellicht niet altijd met hem eens zijn, hard verdient. We zijn er trots op om zo'n minister-president te hebben die kundig en krachtig leiderschap toont in tijden van crisis. Dat heeft hij inmiddels bewezen."

HARTVERWARMEND Ze komen uit alle windstreken van het land, uit de meest uiteenlopende sectoren. Natuurlijk uit de zorg, maar uit allerlei branches. ,,De bedankjes zijn hartverwarmend", concludeert Bakker. ,,Er zijn berichten van IC-verpleegkundigen en ZZP'ers, uit Groningen tot Limburg, vanuit alle hoeken en beroepsgroepen stromen inmiddels de verschillende bedankjes voor de minister-president binnen."

De redactie selecteert, voor u, wekelijks een aantal belangrijke, spraakmakende of opmerkelijke verhalen uit de regio.

ENTHOUSIAST Bakker heeft de VVD benaderd, maar nog geen reactie gekregen uit het kamp van VVD, althans niet op het moment dat dit artikel de technische afronding inging. Dat er nog geen reactie is, begrijpt Bakker wel, gezien de vraagstukken die de coronacrises met zich meebrengt. ,,Ik heb het bericht doorgestuurd naar veel lokale fracties, die waren allemaal super enthousiast en vonden het een mooi initiatief."

Intussen probeert Bakker nog meer mensen te bereiken in de hoop dat er nog veel meer bedankjes op de site worden toegevoegd. Die reacties wil hij op een later tijdstip overhandigen. ,,Zodra de grootste 'coronastorm' is gaan liggen. Ik wil Mark Rutte nu niet lastig vallen met dit. Ik denk dat hij druk genoeg is en hier momenteel geen tijd voor heeft. Het mooiste vind ik om alle reacties te bundelen en persoonlijk aan hem te overhandigen. Dan kan ik me er ook nog even bij uitdrukken en hem persoonlijk bedanken. Of dat ooit gaat lukken weet ik niet. Indien dat niet lukt, ga ik contact leggen met de VVD om te kijken waar de bedankjes naar toe kunnen."

REACTIES Een greep uit de reacties tot dusver.
,,Niemand heeft voor deze crisis de absolute waarheid of wijsheid. Ik stem geen VVD maar heb enorm respect hoe je het doet en ben er van overtuigd dat je alles doet wat je denkt dat het beste is voor ons land en onze medeburgers. Bedankt voor je daadkrachtige leiderschap."
"Beste Mark, Geweldig hoe je het kabinet leidt en samen met je collega's het land door de crisis probeert te loodsen. Vastberaden als een zeer ervaren staatsman opereren en het land daarmee vertrouwen geven. Petje af!"
,,Beste premier. Naar mensen in de vitale sector wordt waardering uitgesproken. En als verpleegkundige voel ik die waardering ook echt. Maar het land besturen in deze crisis, en op zo'n goede, duidelijke manier, verdient ook een applaus! Bedankt!!"
Niels Bakker: ,,Hopelijk kunnen we gezamenlijk dit zo wijd mogelijk bekend maken, zodat iedereen de kans krijgt om Rutte te bedanken."

door Johan van Beek