Praktijkspeuren en puzzelen is iets wat in de afgelopen jaren een grote vlucht heeft genomen. Heidi van der Kieft werkte jaren geleden als trainer bij de hondenschool Vallei en Eem. Na haar scheiding besloot ze het roer om te gooien en haar uitlaatservice Walk-Fun te starten. ,,Ik bied 1-op-1 uitlaatservice aan, waarbij ik honden die oud zijn of die niet meer met andere honden kunnen mee lopen, uit wandelen neem. Ik combineer die tochtjes in de natuur met speuren en hersenwerk. Puzzelen en speuren is momenteel echt hot."

De speuropleiding volgde ze bij Jennifer de Smale uit Putten. ,,Mensen denken vaak dat een hond minstens een half uur per dag aan een stuk moet lopen of rennen, maar het is belangrijk dat een hond ook mentaal wordt uitgedaagd. Daar worden ze pas echt moe van."

De redactie selecteert, voor u, wekelijks een aantal belangrijke, spraakmakende of opmerkelijke verhalen uit de regio.

Een half uur speuren is volgens Van der Kieft genoeg voor de hond. ,,Als ik met een hond aan het speuren ben, dan gaat er zoveel in dat koppie om, omdat ze zoveel geuren moeten onderscheiden voordat ze de juiste hebben. De rest van de dag liggen ze alleen maar te slapen", vertelt ze lachend. 

Het artikel gaat verder onder de foto. 

PUZZELEN Het puzzelen komt volgens haar op hetzelfde neer. ,,Je verstopt snoepjes in verschillende materialen en zo maak je voor je hond een puzzel. Van heel simpel tot moeilijk. Door het puzzelen op te bouwen, leert een hond de koekjes te zoeken en hierin ook verschillende handelingen te gebruiken. Van een neus tot een poot." Volgens Van der Kieft is iedere hond geschikt om te speuren en te puzzelen. ,,Je kunt met een hond naar een hondenschool gaan om hem of haar te leren te gaan zitten of te liggen, maar een hond gebruikt van nature al zijn neus. Daar zijn ze voor gemaakt. Zolang je er tijdens het speuren geen dwang op legt, blijft een hond het ook leuk vinden."

Onlangs vergat Van der Kieft haar puzzeltas bij een klant. ,,Ik heb toen meteen gebeld en gezegd dat in de tijd dat hij daar nog lag, ze de puzzels die er in zaten mochten gebruiken. De hond was meteen blij toen de tas tevoorschijn kwam, vertelde het baasje." 

BABYSPEELGOED Een puzzel kan heel simpel zijn volgens Van der Kieft. ,,Van een schoenendoos met een krant erin en koekjes ertussen tot steeds moeilijkere puzzels, waarbij ze echt hun poot moeten gebruiken om een schuifje open te laten gaan. Ik ga vaak naar de kringloop om te kijken of er materiaal is dat ik kan gebruiken." Babyspeelgoed is volgens haar ook erg geschikt om mee te puzzelen. ,,Van Fischerprice bestaan er ronde cupjes met gaatjes erin. Als je daar tien cupjes van op een rijtje legt en onder vier cupjes leg je een koekje, dan kan het puzzelen beginnen. Ik heb ook weleens een dakgoot in stukken gezaagd en onder verschillende delen koekjes gelegd." Puzzels kunnen zo moeilijk gemaakt worden als iemand zelf wil. ,,Ik puzzel zelfs met katten. Ik maak van een fleecedeken bijvoorbeeld verschillende fleecestrookjes waar ik een snoepje in verstop die ik vervolgens weer in huis- tuin- of keukenspullen verstop. Speuren en puzzelen kan overal met de hond: in Amersfoort staat een stadsmuurtje dat half afgebroken is waar de stenen uitsteken. Veel mensen die ik heb begeleid verstoppen daar koekjes in."

Het artikel gaat verder onder de foto. 

Wekelijks gaat Van der Kieft op pad met honden en hun baasjes om speurlessen te geven. ,,Dat zijn 1-op-1 lessen, waarbij ik een portofoon gebruik en zelf een spoor uit zet vanaf het begin van het bos. Het baasje kan vervolgens met de hond het spoor volgen om vervolgens bij mij uit te komen." Puzzelen doet ze ook in het bos, tijdens de uitlaatmomenten. ,,Zo worden honden tijdens de wandeling ook getriggerd. Het geeft hen meer uitdaging dan een normale wandeling. Ik geef ook workshops puzzelen, waarbij ik uitleg hoe mensen zelf een puzzel kunnen maken voor hun hond. Hiervoor heb ik de opleiding Hersenwerk gevolgd. Grote honden moeten bijvoorbeeld geen puzzels krijgen die laag bij de grond worden uitgevoerd.
Waar mensen ook voor moeten waken bij het maken van een puzzel is dat ze het niet té moeilijk maken, omdat honden anders gefrustreerd kunnen raken."

Het artikel gaat verder onder de foto. 

ZELFVERTROUWEN Puzzelen en speuren helpt onzekere honden ook om meer zelfvertrouwen te krijgen. ,,Ik adviseer mensen ook altijd om rond oud en nieuw meer te puzzelen met hun hond als ze zenuwachtig zijn. Als het grote vuurwerk bijna af gaat, leg ik bijvoorbeeld een bak vol kinderspeelgoed neer waar koekjes in verstopt zitten. Honden die een extreme vuurwerkangst hebben, kunnen zo lekker puzzelen en hun gedachten verzetten." Door puzzelen en speuren kunnen honden van hun angst af komen, heeft Van der Kieft ervaren. ,,Ik heb een keer een baasje begeleid waarvan de hond bang was voor emmers. Dan ga je er naartoe werken dat er rondom die emmer leuke spelletjes zijn, zodat de hond de emmer op een gegeven moment niet meer opmerkt."

door Maranke Pater