Masterskip organiseert zeilreizen voor leerlingen uit klas 4 of 5 op de middelbare school. In totaal gaan er 25 leerlingen mee. ,,Ik hoorde erover omdat een vriendin van mij ook zoiets gaat doen", vertelt Annebel. ,,Ik werd nieuwsgierig omdat ik zeilen heel erg leuk vind. Ik ging naar de informatieavond en toen dacht ik: dit moet ik doen!" 

De reis begint in Portugal, in de buurt van Lissabon. De groep stapt aan boord en vaart via diverse havens in Marokko, Madeira en Tenerife naar het Caribisch gebied waar ze één of meerdere eilanden gaan ontdekken. ,,Hoe de route er precies eruit gaat zien, ligt aan de wind en het weer", legt Annebel uit. Na een reis van zeven weken vliegt de groep vanaf Martinique weer terug.

SCHOOL Annebel zit op Het Baarnsch Lyceum en als de reis begint zit ze in 4 havo. ,,De reis wordt geen vakantie, want ik moet ook gewoon aan school werken. Ik heb ongeveer 3 uur les per dag, zes dagen per week. Van tevoren moet ik gaan inplannen welk schoolwerk ik moet doen."

GELD OPHALEN Alle deelnemers moeten van tevoren geld inzamelen om de reis te betalen. ,,Ik heb een fondsenwervingtraining gedaan en daar kwam ik op het idee om een nieuwsbrief te maken waarop mensen zich kunnen abonneren voor 10 euro", vertelt Annebel. 

In de nieuwsbrief vermeldt ze sponsors en acties. Naast de nieuwsbrief werkt ze ook bij een restaurant, bij een supermarkt, ze past op en ze gaat langs de deuren. Ze heeft al 4.500 euro opgehaald en heeft nog 3.000 euro te gaan. Iedereen kan zich inschrijven voor de nieuwsbrief op www.annebelsmit.nl

De redactie selecteert, voor u, wekelijks een aantal belangrijke, spraakmakende of opmerkelijke verhalen uit de regio.

LEREN ,,Ik denk dat ik tijdens de reis heel veel ga leren over zeilen, over de boot, over de natuur, de sterren en over andere culturen. Ik ben echt nieuwsgierig naar alles dat ik ga meemaken", vertelt Annebel. Ze hoopt ook dat ze zichzelf beter leert kennen: ,,Op school kent iedereen je en heb je een vaste vriendengroep. Maar, als je op reis bent kun je helemaal jezelf zijn en is alles nieuw." 

Een maand voordat ze vertrekt ontmoet ze de andere 24 leerlingen die meegaan met Masterskip. ,,Het zijn allemaal Nederlandse mensen die ongeveer even oud zijn. Ik hoop dat ik veel nieuwe vrienden kan maken!"

VOORBEREIDEN Annebel heeft al veel zeilervaring: met haar gezin heeft ze meerdere zeilvakanties gehad in Friesland, ze is twee keer op zeilkamp geweest en sinds een paar weken hebben haar ouders ook een eigen zeilboot die in de Eem ligt. Haar vriendinnen vinden het jammer dat ze zo lang weg gaat zijn, maar ze zijn ook erg blij voor haar. Ook haar ouders zijn erg enthousiast: ,,Volgens mij vinden ze het bijna leuker dan ik", lacht Annebel. 

SUPER VET Ze vindt het niet erg spannend om de reis te maken: ,,Ik heb er vooral heel veel zin in", vertelt de zeilster. Ze geeft toe dat het soms zwaar kan worden doordat de kans groot is dat ze op het begin zeeziek wordt, maar dat maakt haar niets uit: ,,Het wordt een super vette reis. Ik kijk het meeste uit naar het wakker worden: als je uit je bed stapt zie je de zee voor je en ben je de hele dag aan het zeilen, in plaats van dat je veel achter een scherm zit. Het lijkt me heerlijk!"

door Suzanne Vink

Kijk voor meer informatie op masterskip.com.