Ze verhuisde enkele weken geleden vanuit het centrum van Lunteren naar haar nieuwe woon- en werkruimte aan de Veluweweg in Kootwijkerbroek. Ook teckel Luna moet nog even wennen aan het appartement, met daaronder een grote kelder waar Lisa uit de voeten kan met haar activiteiten. Hier stoffeert ze eetkamerstoelen, fauteuils en banken, maar bijvoorbeeld ook een hoofdbord van een bed of een op maat gemaakt meubelstuk. ,,Het draagt niet alleen bij aan een duurzamere wereld, het is vaak ook voordeliger voor de portemonnee.”

Lisa werd geboren in Utrecht, waarna ze met haar ouders verhuisde naar Hoenderloo. Toen ze uit huis ging, woonde ze op diverse adressen, onder meer door de communicatiestudies op mbo- en hbo-niveau. ,,In september ga ik mijn afrondende scriptie schrijven.” Omdat Lisa dichterbij familie in Kootwijkerbroek wilde wonen, verhuisde ze eerst naar Lunteren en vervolgens naar haar huidige adres.

Het draagt niet alleen bij aan een duurzamere wereld, het is vaak ook voordeliger voor de portemonneeVanaf haar vijftiende knapt Lisa al meubels op, geïnspireerd door haar creatieve moeder. ,,Dan schuurde en schilderde ze een oud kastje. Alles in mijn huidige woning heb ik ook zelf opgeknapt. Het meeste is hier tweedehands, daar ben ik echt voorstander van. Ik vind het zonde als mensen zoveel meubels weggooien. Als je het even opschuurt en een likje verf geeft, kan dat heel mooi in je interieur staan.”

Ze wijst in haar woonkamer op de geschilderde kastjes en de sofa’s die ze binnenkort gaat herstofferen met grijs velours. ,,Die kon ik voor een fles wijn ophalen.” Drukte met Restricted Designs staat het nog even niet toe om de banken een nieuw jasje te geven.

HOGE PRIJZEN Lisa had van jongs af aan al een kleine naaimachine. Nu staan er in de kelder twee industriële machines: een naaimachine en een locker om de randen aan elkaar te maken en af te werken. Beide zijn nodig om meubels te herstellen.

De redactie selecteert, voor u, wekelijks een aantal belangrijke en spraakmakende verhalen uit de regio.

Hobbymatig was ze altijd al bezig om de spullen in haar eigen interieur te veranderen en op te knappen. Na jarenlang werken bij een bank, was haar laatste dienstverband bij veilinghuis BVA Auctions in Amersfoort. ,,Ik werkte op de afdeling Art & Antiques en daar zag ik veel designmeubilair. Dat werd voor hoge prijzen verkocht, terwijl het niet eens opnieuw gestoffeerd was. Daarom ging ik onderzoek doen, met het idee om het opknappen zelf op te pakken.”

VAKVROUW Lisa nam in december ontslag, maar een nieuwe baan vinden viel de maanden daarop tegen, mede door het coronavirus. Min of meer noodgedwongen vatte ze het idee op om versleten designmeubels op te kopen, op te knappen en die online via een veilingsite te verkopen.

Met een aanhangertje reis ik het hele land door om meubels op te halen en terug te brengenOp Werkspot zag Lisa dat ze zichzelf als vakvrouw aan kon melden. Dit was de start van haar bedrijf Restricted Designs. ,,Ik bouwde een portfolio op en kreeg steeds meer klussen, zodat ik merkte dat ik hier wel mijn werk van kon maken.”

Sinds de jonge onderneemster met haar bedrijfje ook te vinden is op LinkedIn (met intussen 13.000 likes), kwam het aanbod van werk in een stroomversnelling. ,,Het ging viral, waardoor ik nu al een groot klantenbestand heb. Met een aanhangertje reis ik het hele land door om meubels op te halen en terug te brengen. Ik heb lieve familieleden, zoals mijn broertje, die me helpen, omdat het ineens zo druk is. Handigheid zit in de genen van onze familie.”

BOUTEN EN SCHROEVEN Inmiddels heeft Lisa nu zo’n dertig meubels voor klanten opgeknapt. Deze moeten nogal eens uit elkaar worden gehaald voordat de restauratie plaats kan vinden, ook bij merken die niet van een grote Zweedse fabriek komen. ,,Je vindt altijd bouten en schroeven.”

Lisa heeft een passie voor meubilair en vindt het leuk dat ze van iets lelijks iets moois kan maken. ,,Als dit goed lukt, ben ik daar echt heel trots op, zeker als je klanten positief reageren. Ze kiezen meestal voor iets nieuws als het gaat om het type stof of een kleur. Dan zoek ik dat bij een groothandel en tover een stoel of bank om naar hun wens.”

Artifort, een bekend en kostbaar meubelmerk, is favoriet bij Lisa. Haar eerste klus die ze om handen had, waren twee fauteuils van dit merk. ,,Ik heb ze in de originele oranje kleur bekleed.”

TIJDROVEND Het loshalen van de oude stof is meestal flink tijdrovend, omdat dit nietje voor nietje gebeurt. Het bekleden gaat relatief snel, zodat één meubelstuk herstellen in een dag meestal haalbaar is. Veel mensen willen nieuw schuim in de stoelen. De bekleding van de meeste meubels is honderd procent polyester, omdat bij natuurlijk materiaal vocht en vuil diep in de vezels kan trekken en sneller verkleurt. Lisa werkt ook met leer en imitatieleer.

Ze sluit niet uit dat ze op termijn ook (weer) gaat handelen in opgeknapte meubels. ,,Maar mijn inbox zit propvol met klussen. Ik heb sowieso al werk tot het eind van dit jaar.''

Lisa profileert zich graag als budgetstoffeerder, om aan te geven dat haar prijzen niet de pan uitrijzen. ,,Ik houd van duidelijkheid en informeel overleg als het gaat om de kosten, zodat mensen niet voor verrassingen komen te staan.”

TROTS Terugblikkend op een bijzonder half jaar, waarbij ze in een onzekere tijd het roer echt omgooide, is ze superblij met de stap die ze als jonge onderneemster heeft gezet. ,,Na zes maanden hard werken kan ik met trots zeggen dat ik mijn eigen bedrijfspand heb geopend. En ik geniet enorm van alle opdrachten die ik krijg van zowel particulieren als zakelijke klanten. Dat het zo snel zou gaan, had ik nooit verwacht.''

Door Freek Wolff