De afgelopen jaren had Zeumeren veelvuldig te maken met stevige overlast. ,,Toegangspoortjes zijn vernield, er waren brandjes, er was veelvuldig alcoholmisbruik, er werd illegaal gekampeerd, dat soort zaken”, zegt politiechef Harrie Wilbrink. ,,Die overlast keerde elk jaar weer terug. Er is de afgelopen jaren wel gehandhaafd, maar we hebben nu besloten om eens de koppen bij elkaar te steken en precies af te spreken hoe je de controle en handhaving goed organiseert. Op die manier willen we de overlast samen definitief de kop indrukken.”

WILDPLASSEN Met name het afgelopen jaar was pittig voor Zeumeren, zegt Leisurelands-directeur Kees Rutten. Dit had onder meer te maken met de coronamaatregelen. Zo liep het bijvoorbeeld op Hemelvaartsdag uit de hand, doordat het er veel te druk was. ,,Naast onze reguliere werkzaamheden moesten we er ook voor zorgen dat mensen voldoende afstand van elkaar hielden, terwijl er erg veel mensen op bezoek kwamen”, zegt Rutten. ,,Dat had ook te maken met het feit dat mensen in die periode nergens naartoe konden, omdat alles verder dicht zat. Er was toen extra toezicht nodig in de vorm van handhaving. De nieuwe afspraken gaan uit van een tijd zonder corona, maar we denken hiermee wel ook op dit soort situaties voorbereid te zijn. Deze afspraken moeten mee kunnen tot 2030.”

De gemeente Barneveld stuurde geregeld boa’s naar het recreatiegebied, terwijl Leisurelands zelf ook handhavers in dienst heeft. ,,Er waren op drukke dagen rondes van boa’s, maar we wisten niet altijd van elkaar wie wanneer in actie zou komen”, aldus Rutten. ,,Het was allemaal wat ad hoc. Voor de toekomst willen we ervoor zorgen dat alles klopt. En dat doen we in de nieuwe afspraken, waarin ook de informatie-uitwisseling tussen de verschillende partijen wordt geregeld.” Met name voor drukke dagen is van belang dat iedereen scherp heeft wie wat doet. ,,We kunnen vooraf goed inschatten wanneer het een ‘drukke dag’ wordt, aan de hand van weersvoorspellingen, de dag van de week, of het een vrije dag is, enzovoort.”

INBRAAK Dat 2020 een pittig jaar was voor Zeumeren had, behalve corona, nog een andere belangrijke oorzaak, aldus Rutten. ,,Door het faillissement van de exploitant van het Paviljoen, Schateiland, de golf- en waterskibaan ontbrak een paar extra ogen van mensen die een oogje in het zeil hielden en aan de bel trokken bij overlast. Door de leegstand ging een aantal mensen op verkenning op het terrein. Dit leidde bijvoorbeeld tot een inbraak in Schateiland en vernielingen aan de waterskibaan.” Voor de laatste faciliteit is per april in ieder geval een nieuwe exploitant, voor Schateiland, de golfbaan en het Paviljoen wordt op korte termijn de aankondiging van een nieuwe beheerder verwacht. ,,Komende zomer moet Zeumeren er weer helemaal klaar voor zijn om iedereen voor een fijne stranddag te ontvangen”, voegt Rutten toe.

De redactie selecteert, voor u, wekelijks een aantal belangrijke, spraakmakende of opmerkelijke verhalen uit de regio.