Strategisch verscholen tussen de bomen staat het clubhuis van Scouting Lunteren. Het is nog niet zo eenvoudig om deze locatie met de auto te bereiken, omdat de plek middenin het Luntersche Buurtbosch ligt, grofweg op de hoek van de Boslaan en de Hessenweg. Binnen is de koffie klaar, waar voorzitter Arjen Droog, Marjolein Zwaan en Kees Jan Westra me opwachten.

Een rondleiding laat direct zien dat de 'jungle' ook naar binnen is gehaald. Want Mowgli en zijn dieren zie je pontificaal op een wand van een van de spelruimtes. Bonte scoutingdassen aan het plafond zijn souvenirs van andere verenigingen. De Lunterse das is groen met een bruine rand.

HOUTEN HES Het gebouw is het derde pand op rij, omdat de twee voorgaande honken in 1987 en 2009 ten prooi vielen aan de vlammen. De oorzaak was brandstichting; de daders zijn nooit gevonden. Een houten plaquette van Het Houten Hes, laat in de hoeken nog de zwarte sporen van de brand in 1987 zien. Een ietwat wrange herinnering die toch weer een trotse plek kreeg aan de muur. In beide gevallen moest de vestiging wederom van de grond af opgebouwd worden. Dit had desondanks geen funeste gevolgen voor het voortbestaan van de groep. Tijdelijk onderdak vonden de scouts na de brand in 1987 onder meer in De Schakel. Tegels met namen op de muur laten zien dat Lunterse ondernemers de vereniging een warm hart toedragen, door financieel bij te dragen aan de bouw van een nieuw honk.Scouting is niet competitief en heel erg gericht op teamwork

,,We hebben een mooi gebouw, maar de meeste activiteiten spelen zich buiten af. Het moet wel heel slecht weer zijn, willen we naar binnen gaan", zegt Arjen. Zijn woorden zet hij kracht bij door te wijzen op de tenten die juist te drogen hangen, na een kamp dat de scouts hebben gehad. ,,In januari maakten we een tweedaagse tocht van dertig kilometer door de natuur in de buurt van Stroe. Het ijs stond 's morgens op het tentdoek. We kookten eten boven een kampvuur. We hebben veel variaties van aangebrand eten (lacht). Dat zijn avonturen die je echt vormen en je anders nooit zou beleven. Ik heb zelf kinderen die op scouting zitten en als ze met modder achter hun oren thuis komen, hebben ze de mooiste verhalen. Scouting is niet competitief en heel erg gericht op teamwork. Je maakt gebruik van elkaars sterke punten. Ik zeg altijd dat niemand slecht kan zijn in scouting. Samen kom je een heel eind en iedereen heeft talenten. Zo leren scouts abseilen van een toren en gaan ze met lieslaarzen door het water." Arjen toont foto's van de bevroren tenten, het kampvuur en midden in de nacht schieten met een luchtbuks. ,,Ja, dat is toegestaan op privéterrein." Uiteraard beginnen de bevers gewoon met een nachtje slapen in het eigen gebouw. ,,Dat is al spannend genoeg."

Marjolein wijst erop dat kinderen worden uitgedaagd om net een stapje verder te gaan, mede door aanmoedigingen van anderen. Pestgedrag wordt meteen de kop in gedrukt, omdat het totaal niet past bij het karakter van scouting.

Aan een bord hangt touw waarin knopen zijn gelegd, een vaardigheid die scouts uiteraard leren. Een platte knoop, een schootsteek en een mastworp kent bijna iedereen. ,,De meeste kennen er een stuk of vijf", licht Kees Jan toe. ,,Die knopen worden steeds moeilijker en uitdagender, want op termijn kunnen ze er allerlei bouwwerken, zoals bijvoorbeeld een reuzenrad mee maken. Een bever van zes jaar ziet dat ouderen dit maken, dus dat motiveert om dit ook te leren. In alle programma's zit een opbouw ", verklaart Marjolein. Het gebruik van messen, bijlen en zagen bijvoorbeeld leren scouts stap voor stap.

De groepen van Scouting Lunteren zijn opgedeeld in: bevers (5-7 jaar) met rode blouses, welpen (7-11 jaar) met groene blouses, padvindsters en verkenners (11-14 jaar) met beige blouses, explorers (15-18 jaar) met bordeauxrode blouses en ten slotte de Stam (18-23 jaar) wordt genoemd. Bij de Lunterse scouts dragen de bestuursleden een grijsgroene blouse.

VERBINDING Het Lunters volkslied prijkt uitgeschreven aan een wand. ,,We zijn erg op het dorp georiënteerd en dragen achter de schermen altijd flink bij aan de Oud-Lunterse Dag, met hand- en spandiensten. Het hoort bij scouting dat je verbinding hebt met de maatschappij, ook al zitten we diep in het bos", legt Arjen uit.

Scouting Lunteren heeft nu 165 jeugdleden, terwijl zo'n veertig volwassenen leiding geven en op andere wijze vrijwilligerswerk doen. Er staan tientallen kinderen op de wachtlijst om ook lid te worden. Kees Jan: ,,De laatste jaren is de populariteit toegenomen. Ouders willen graag dat hun jonge kinderen achter computers en mobieltjes vandaan komen. Bij scouting beleven kinderen avonturen en je persoonlijkheid wordt gevormd. Ze maken hier vaak vrienden voor het leven. Daardoor is het heel aantrekkelijk."

Overigens laat scouting de digitale mogelijkheden niet geheel links liggen. Zo is er elk jaar een vossenjacht, waarbij jongeren op het internet puzzels op moeten lossen. Hier doen scoutinggroepen uit heel Gelderland aan mee. ,,Het heel ouderwetse, prototype scouting bestaat echt nog helemaal, met vuur maken en in tenten slapen. Maar de moderne kant ook. Toen velen nog geen idee hadden wat een gps was, deden wij al oefeningen met gps en waren we aan het geo-cachen, terwijl we ook de kaarten en kompas nog steeds gebruiken. Het blijft hartstikke leuk om zo nog je route te vinden." Ook zoeken scouts elkaar wereldwijd op tijdens de Jamborees en de zogenoemde Jota via internet en als zendamateurs.Scouting draagt bij aan persoonlijke ontwikkeling en daar horen leiderschapskwaliteiten bij

De bestuursleden horen vaak de opmerking dat mensen het leuk hadden gevonden om naar scouting te gaan, maar dat het er niet van kwam, mede doordat zij lid waren van een sportvereniging. ,,Sommigen doen het allebei, maar dat is vaak lastig te combineren op de zaterdag."

In een ruimte staan onder meer grote pannen om mee te koken. Een korreltje zand meer of minder, daar wordt niet te streng naar gekeken. Er staan ook attributen voor sport en spel, naast een ruimte met heel veel (dikke) touwen, voor abseilen en bouwprojecten. Hier liggen ook hamers, mokers, tenten, zeilen scheppen, bijlen en zagen. ,,In de doorlopende leerlijnen worden ze echt getraind om hier veilig mee om te gaan."

Arjen wijst op een grote tipi-tent, waarmee de explorers een enorme tocht van tien dagen door Schotland maakten. ,,Dan hoor je zulke stoere verhalen. Dit jaar gaan ze naar Tsjechië. Dan maak je met je rugzak dagenlange tochten in de natuur en dat vergeet je nooit meer." Elke speltak gaat elk jaar op kamp, met een opbouw van twee, vijf, zeven dagen tot twee weken. De locaties zijn steeds verder weg hoe ouder de scouts worden. Vanwege het jubileum gaan álle leden dit jaar in juli met elkaar op kamp.

LEIDING GEVEN De oudste leden kunnen ook leiding geven, terwijl de overige volwassen leiders niet gebonden zijn aan leeftijd. ,,Scouting draagt bij aan persoonlijke ontwikkeling en daar horen leiderschapskwaliteiten ook bij. Daarom maak je kinderen soms op een gepaste manier al verantwoordelijk om een groepje op sleeptouw te nemen. Dat is samenwerking en daar heb je de rest van je leven iets aan. Die dingen besef je meestal pas op latere leeftijd. Onderzoek wijst uit dat mensen die scout zijn geweest, op latere leeftijd minder psychische problemen krijgen. Samenwerking en acceptatie dat sommige vaardigheden niet voor je weggelegd zijn, geven je profijt voor de rest van je leven", weet Arjen.

Een foto aan de wand toont koningin Maxima met een groep meisjes van Scouting Lunteren. ,,Ze is beschermvrouwe van Scouting Nederland. Dat kwam ze hier in 2014 kracht bij zetten." De Brit Robert Baden-Powel was in 1907 de grondlegger van scouting, waarna in 1910 ook de eerste groepen in Nederland ontstonden. ,,Voor de oorlog was er in Lunteren al een padvindersgroep van het Leger des Heils aan de Goorsteeg. Later schoten de groepen als paddestoelen uit de grond. Zo ontstond in ons dorp de Hessengroep voor jongens en een paar jaar later de Callunagroep voor meisjes, die later een andere naam kreeg: de Zandkleppers. We spreken nu van Scouting Lunteren, maar bij sommige speltakken maken we nog steeds onderscheid tussen jongens en meisjes. We doen af en toe ook activiteiten met deze groepen samen. Dat geeft een wat andere dynamiek. Maar ze leren dezelfde skills."

Er zijn acht basisgebieden waarop scouts activiteiten ontplooien: buitenleven, sport en spel, samenleving, expressie (toneel, knutselen), veiligheid en gezondheid, uitdagende scoutingtechnieken, identiteit, internationaal (jamboree).

Tot 1973 leidde Scouting Lunteren een zwervend bestaan, de groep huisde onder andere in de Hugo de Vriesschool. Vanaf dat jaar werd het eerste gebouw op de huidige plek gerealiseerd, na een nationale scoutingfusie, terwijl de Zandkleppers vóór die tijd bivakkeerden in een kippenhok aan de Molenweg en de Hessengroep onderdak vond op de plek wat nu recreatiepark De Goudsberg is. ,,Ze waren tot dat jaar gescheiden verenigingen en het duurde nog tot 2008 totdat Scouting Lunteren echt is ontstaan.''

BARNEVELD Een bestuursperiode duurt drie jaar, terwijl een lid maximaal drie periodes zitting kan krijgen. Kees Jan heeft die periode al achter de rug. Het huidige bestuur bestaat naast Arjen en Marjolein uit: Rico Ligtvoet, Ria van Haren, Anne Rosendal, Eddy van Engelenhoven en Manon van der Linde. De scouts komen voor het leeuwendeel uit Lunteren, maar er is ook een grote groep lid die in Barneveld woont, omdat hier geen scoutvereniging bestaat. Daarnaast zijn er leden uit diverse plaatsen, van Ederveen tot Hoevelaken en van Ede tot Leusden.

Dit jaar zijn er veel jubileumactiviteiten. Zo wordt er een reünie gehouden op 20 juni in en rond het clubhuis aan de Boslaan. Aanmelden kan via de website www.scoutinglunteren.nl of via mail reunie@scoutinglunteren.nl. De andere festiviteiten krijgen vorm via het gezamenlijke kamp, een structurele expositie in oktober over de geschiedenis, meedoen aan de Reutemeteut tijdens de Oud-Lunterse Dag, het Sint Joris kampvuur, een kerstdiner en een regiofeest. De picknick die het seizoen afsluit, gaat ook dit gewoon door, met aansluitend de barbecue voor alle vrijwilligers. ,,Nieuwe vrijwilligers leren door gewoon mee te gaan doen, want we hebben een flinke dosis ervaring in onze groep. We investeren in trainingen en we hechten enorm aan sociale veiligheid. We stonden een beetje bekend als een soort gesloten bolwerk, maar daar is verandering in gekomen. Dat is een gunstige ontwikkeling."

Door Freek Wolff

Jamie van den Heuvel
Foto: Jamie van den Heuvel
Een bever, te herkennen aan de rode blouse, luistert naar instructies.
Freek Wolff
Foto: Freek Wolff
Jamie van den Heuvel
Foto: Jamie van den Heuvel
Welpen (groene blouses) en verkenners (beige). ,,Scouting is niet competitief en heel erg gericht op teamwork.''
Freek Wolff
Foto: Freek Wolff