,,Het was een proef: we wilden eens kijken of er belangstelling voor was en hoe het in de praktijk werkte”, licht Geeske Telgen toe. De Lunterse is voorzitter van de PCOB Ede. ,,Leden van de PCOB afdelingen in Ede, Barneveld en Bennekom hadden zich aangemeld en het ging wonderwel goed, met deelnemers die vanuit de eigen huiskamer een bijdrage leverden.” Het webinar werd ondersteund door Ernst van Maanen, die senioren kennis wilde laten maken met de mogelijkheden van ontmoeting op het internet.

CORONATIJD Van der Kaa vertelde wat de KBO-PCOB op landelijk niveau voor de leden doet. De directeur van de landelijke organisatie benoemde de vele gesprekken, die ze momenteel voert in het kader van de coronatijd, zoals bijvoorbeeld de lobby van de ouderenbonden om weer bezoek toe te staan in de verpleeghuizen.

Senioren online in gesprek met directeur PCOBEen PCOB-lid vroeg aandacht voor de mantelzorgers, die het in deze tijd extra druk hebben, omdat er geen dagactiviteiten zijn. Vooral ook omdat er nog geen zicht op is wanneer je elkaar weer kunt ontmoeten bij groepsactiviteiten, zoals samen sporten, een uitje, een kerkdienst of een PCOB middag.

FLINKER VOORDOEN Telgen: ,,Het valt niet altijd mee om het uit te houden, ook al ben je blij dat het virus je nog niet getroffen heeft. Een aantal ouderen benoemt dat het momenteel een eenzame tijd is. Ook het tegenovergestelde komt voor: via belcontacten hebben we gemerkt dat leden zich soms ook flinker kunnen voordoen. De PCOB wil elkaar helpen door gevoelens te delen, wat een ieder bezighoudt. Daarom wordt er elke week aan onze leden gevraagd hoe het met ze gaat.” Verder verschijnen er extra nieuwsbrieven waarin wel en wee wordt gedeeld en wordt er informatie gegeven over de huisarts. Ook burgemeester Rene Verhulst (Ede) heeft de leden bemoedigd en woorden van hoop gesproken in een van de nieuwsbrieven.

VEREENZAMEN ,,We moeten blijven praten met elkaar en voorkomen dat we verpieteren of vereenzamen. Zeker als de deelnemers gewend zijn met het gebruik van de mogelijkheden van het webinar, is dit een mooie manier van ontmoeten, waar we het samen kunnen uithouden met de hoop op betere tijden”, aldus de voorzitter.

Vanuit de PCOB Ede kwam het voorstel om goed na te denken over de verhoudingen in de maatschappij na de coronatijd. ,,Er zullen steeds meer ouderen zijn en ook door deze coronacrisis beseffen we dat niet alles kan in de zorg. Het gesprek daarover zullen we zeker samen oppakken”, verklaart Telgen. Ze concludeerde dat het fenomeen webinar een zeer goede ervaring was, een manier van ontmoeten die volgens de voormalige politica van het CDA voor herhaling vatbaar is.

Door Freek Wolff