Dat lijkt een wat onduidelijk doel, maar de gemeente probeert aan te geven hoe verschillende ontwikkelingen in het verleden ertoe hebben geleid dat Edenaren niet graag meer winkelen in het centrum. ,,Nu willen we Ede centrum weer maken tot een plek waar inwoners trots op zijn en graag komen”, licht Lout van der Hoeven (projectmanager ‘Levendig Centrum’) toe. 

In een korte steekproef die EdeStad in december 2019 online deed, peilden we de mening van Edenaren over het centrum. De meningen lopen erg uiteen. Maar een grote meerderheid (ruim 70 procent van de respondenten*) het centrum een voldoende. De Edese Henk Vos is wat kritischer over de uitstraling. ,,De markt is naar mijn mening nog steeds te kaal. Daar mag wel een mooi kunstwerk komen. En er moet meer groen komen”, licht hij desgevraagd toe. ,,Daarom zijn de ontwikkelingen in de Grotestraat (het plaatsen van bijvoorbeeld bomen en bankjes en de nieuwe bestrating, red.) ook zeker goed, maar het mag nog wel wat meer, alleen is er geen ruimte meer over.” Over het Kuiperplein met verschillende groene stroken is Vos enthousiast, maar het Marktplein blijft voor hem een doorn in het oog: ,,Tussen de viskiosk en de Boni is het helemaal kaal. Zet daar wat moois neer.”

Op de door EdeStad gepubliceerde steekproef kwamen 166 reacties. Daarvan waren er elf ondernemers en kwamen er 23 personen niet uit Ede zelf. De bovenstaande alinea is gebaseerd op de centrumbezoekers uit Ede die daarna nog overblijven: 132 personen.

Edenaar Freek Beek stoort zich voornamelijk aan het winkelaanbod. ,,De gemeente kan daar niet zoveel aan doen, maar er is bijna niks te vinden als je bijvoorbeeld kijkt naar herenmode. Jongelui vinden het misschien leuk, maar wat moet ik bij The Sting of de Jack & Jones?” vraagt hij zich af.  Bovendien is de looproute van het centrum volgens Beek te vaag. ,,Je loopt niet een rondje door het centrum. Je moet weer terug, het is een lange sliert.” Het opknappen van de Grotestraat is echter een goede zet: ,,Pure klasse”, omschrijft hij het. Ondanks die positieve ontwikkeling loopt Beek niet voor zijn lol door het centrum heen. ,,Dat heeft alles te maken met het winkelaanbod.”

EdeStad.nl blikt in deze periode terug en vooruit op alle ontwikkelingen die het centrum doormaakt. In 2016 publiceerde de gemeente Ede het document 'Het verhaal van Ede Centrum' waarin beschreven werd hoe het centrum weer tot een plek gemaakt moet worden waar de Edenaar ,,graag en met trots winkelt." EdeStad.nl maakt, na ruim drie jaar, de tussenbalans op. Eerder schreven we al over het centrumplan zelf en de leegstand in Achterdoelen

WINKELAANBOD Het ‘eenzijdige’ winkelaanbod is voor meer Edenaren een heikel punt, zo legt ook ondernemer Lammerts van Bueren uit. Hij is eigenaar van een beddenspeciaalzaak in de Grotestraat maar is duidelijk: ,,Als ik nu opnieuw zou beginnen, zou ik me zeker niet in Ede vestigen”, legt hij uit. ,,Edenaren zijn, met alle respect, koopjesjagers. Duurdere producten verkoop je bijna niet. Dat is funest voor ondernemers en blijkbaar wakkert het ook leegstand aan. Je hoort het van elke collega: het is knap om als ondernemer in het centrum te overleven als je in een wat hoger segment zit.” Volgens Van Bueren is Veenendaal een grote concurrent. ,,Daar zit veel meer potentie in. Ik ga daar voor mijn eigen kleren ook liever naartoe, want in Ede kan ik niet vinden wat ik zoek. De ketens zijn er wel te vinden, maar de echte speciaalzaak is er in Ede niet meer.”

Voor verschillende Edenaren moet er dus nog veel gebeuren voordat ze er weer ,,graag en met trots winkelen.” Voor de komende tijd staat onder andere de vernieuwing van het Kuiperplein op de agenda en het centrumplan zelf loopt nog door tot 2030. In het vierde en laatste deel van deze ‘centrumserie’ zet de redactie binnenkort op een rijtje welke ontwikkelingen er allemaal nog gaan komen en waar Edenaren dus aan toe zijn. 

Door Job Oldegbers