In Ede worden meer woningen verkocht ten opzichte van de landelijke trend, geeft makelaar Christiaan de Boer van Domicilie Makelaars aan. ,,De verkoop van woningen gaat hier bijna ‘onverminderd’ door.” Wel merkt De Boer dat de woningmarkt in Ede steeds krapper aan het worden is. ,,Dit heeft voor een deel te maken met dat mensen die in de Randstad werken Ede steeds vaker als woonplaats weten te vinden, maar ook met een toenemend aantal woningzoekenden uit Ede zelf”, licht hij toe. Vooral voor starters kan dit problemen opleveren. ,,De prijzen stijgen continu. Appartementen en tussenwoningen worden heel snel verkocht, terwijl het aanbod krap blijft.”

Harry Stroomberg van Stroomberg Makelaardij in Lunteren erkent dat de landelijke trend ook in Lunteren geldt. Toch zijn daar ook veel problemen zichtbaar: ,,Er is nul aanbod voor wat betreft nieuwbouw. Voor starters zijn er in Lunteren enorme problemen”, legt hij uit. Volgens Stroomberg voelen veel starters zich verbonden aan Lunteren maar is het bijna niet mogelijk om een woning te vinden, ,,dus dan gaan ze naar Ede of Barneveld.” Dit is echter niet alleen in Lunteren of Ede het geval. ,,In het hele land is de druk op het lage segment (bijvoorbeeld starterswoningen, red.) erg hoog”, aldus Stroomberg. ,,De prijs van een tussenwoning is ten opzichte van anderhalf- tot twee jaar geleden met wel twintig tot dertig procent gestegen.”

[DOORSTROMEN] Volgens De Boer liggen er ook kansen voor de Edenaren. ,,Het is nu het juiste moment om te kijken of je door kunt stromen naar een hoger segment”, legt hij uit. ,,De hypotheekrente is historisch laag en je kunt je woning voor een goede prijs verkopen. Het is dan zomaar mogelijk dat je ruimer kunt gaan wonen terwijl de maandlasten relatief laag blijven." Bovendien zorgt dit ook weer voor ruimte in het lage segment waardoor starters makkelijker aan een woning kunnen komen. ,,De druk voor starters zal daarmee dus afnemen”, licht hij toe. Ook in Lunteren zou dit geen verkeerde ontwikkeling zijn, erkent Stroomberg. ,,Tussenwoningen worden nu al verkocht voordat ze überhaupt op Funda staan”, zegt hij. ,,Als meer mensen doorstromen zal er ook meer ruimte zijn.”

[NIEUWBOUW] Waar in Lunteren het aanbod van nieuwbouwwoningen enorm laag is, is dat in Ede wel anders. ,,Met Kernhem, de Kazerneterreinen Enka hebben we veel nieuwbouwwoningen. Bovendien lopen er nog wat andere projecten”, legt De Boer uit. ,,Ook het World Food Center is nog volop in ontwikkeling en deze projecten geven de woningmarkt toch een impuls.”

De NVM maakte donderdagochtend bekend dat er in het derde kwartaal 688 woningen werden verkocht in de regio Ede. Dit is zeven procent meer ten opzichte van een jaar geleden, hetzelfde geldt voor de verkoopprijs. Voor Edenaren is er volgens de makelaars echter één belangrijk advies: toch eens uitzoeken of er mogelijkheden zijn om relatief goedkoop door te stromen én zo kan men bovendien kansen creëren voor starters op de woningmarkt.

Door: Job Oldegbers