Nicolaas laat het huis vaneen van zijn klanten, die op dit moment zijn eigen vrijstaande Plushuis bouwt, zien. ,,Het bijzondere aan de pluswoning is dat deze gemaakt is om meer energie op te brengen dan dat het verbruikt”, legt Van Everdingen uit. Een simpel voorbeeld is vanaf de buitenkant te zien. ,,Elk huis heeft een warme en een koude kant. De koude kant heeft maar weinig ramen en de ramen die er zijn, zijn klein. De warme kant heeft juist grote ramen zodat zonnewarmte veelvuldig opgevangen kan worden. Vervolgens zorgen de kleine ramen aan de koude kant ervoor dat koude lucht weinig ingang heeft.”

We namen contact op met Nicolaas van Everdingen naar aanleiding van de Duurzame Huizenroute, waar ook enkele pluswoningen aan meedoen. Hier kan iedereen een kijkje nemen in zo’n duurzaam huis. Ook het huis van Van Everdingen's klant is tijdens de huizenroute geopend, op 9 november vanaf 14.00 uur. Bekijk voor meer informatie de website van de Duurzame Huizenroute.

HOUTSKELET Verder lijkt het aan de buitenkant een redelijk normaal huis, op het materiaal na: ,,Het huis is gebouwd van houtskeletbouw. Dit is geen steen, maar alleen hout. De muur is veertig centimeter dik en bestaat alleen maar uit heel veel laagjes isolatiemateriaal.” Voordelen van de houten muren zijn onder andere dat het huis als een ‘bouwpakket’ aangeleverd kan worden: het complete huis wordt in 6 vrachtwagens afgeleverd. Vervolgens staat er een kraan die de muren in twee dagen in elkaar zet. ,,Naast Verduurzaming begint al aan de voorkant van het bouwproceshet feit dat het snel staat, is dit ook nog eens bijzonder goed voor het milieu. De stikstofuitstoot is na twee dagen klaar, want dit zit hem voornamelijk in het vervoer en dat is met de vrachtwagens gedaan”, legt Van Everdingen uit. ,,Bovendien bouwen we niet met baksteen. Dit scheelt alweer zoveel in de verduurzaming van het huis: baksteen wordt gebakken bij 1200 graden. Daar gaan enorm veel fossiele brandstoffen verloren, terwijl dat bij hout niet het geval is. Verduurzaming begint al aan de voorkant van het bouwproces en niet pas bij het wonen.”

WARMTE Wanneer we de pluswoning inlopen is al snel te merken dat het relatief warm is. Geen kamertemperatuur, maar een heel stuk warmer dan de kille buitenlucht. ,,De reden hiervoor is dat het huis luchtdicht is. De buitenschil van de muur kan wel ventileren met buiten, maar niet met binnen. Dit zorgt ervoor dat vocht bijvoorbeeld buiten blijft. De meeste warmte in een huis ontsnapt via kieren, en die hebben we hier bijna niet”, legt de eigenaar uit. Daarbij komt dat de ramen in het huis drie lagen hebben, in plaats van het moderne ‘dubbelglas’. De warmte die in het huis hangt is ‘passieve warmte’. ,,Daar hebben we niks voor hoeven doen”, licht hij toe. 

Van Everdingen noemt verschillende maatregelen om warmte te besparen in een huis. Zo bestaat een Plushuis uit een warmtewisselaar, die via een ventilatiesysteem de lucht in een huis ververst met de lucht van buiten, maar wel de warmte binnen houdt. Zo verdwijnt wel de vieze lucht, maar niet de warmte. Ook is er een warmtepomp die de verwarming aanstuurt en is er triple-glas met extra isolatie bij de kozijnen wat ervoor zorgt dat warmte zoveel mogelijk buiten blijft. 

SUBSIDIE Nicolaas van Everdingen heeft zijn eigen huis in 2012 laten bouwen. Dit is ook een Plushuis waar veel verschillende maatregelen getroffen zijn om zo zuinig mogelijk om te gaan met energie. ,,Ik had zelf al de achtergrond om veel mogelijkheden te bedenken en ik vond dat de bouwwereld in Nederland niet meer op orde was. De prijzen escaleren omdat er te weinig vakmensen zijn en bovendien is dit veel beter voor het milieu. Eigenlijk is er een nieuwe bouwcrisis nodig willen we meer pluswoningen in We zijn te huiverig om met hout te bouwen.Nederland krijgen”, legt hij uit. ,,Het valt ook best mee hoe duur het bouwen van een Plushuis is. Vaak zeg ik dat er tien procent bovenop komt ten opzichte van reguliere nieuwbouw, maar omdat je energie levert krijg je dit weer terug.” Waarom dan nog niet iedereen een Plushuis neemt? ,,Het zit niet zo in ons systeem. We houden van baksteen en beton en zijn huiverig om met hout te bouwen, terwijl het in Amerika en Scandinavië enorm veel gebeurt”, vult Van Everdingen aan. ,,Toch hoop ik dat de pluswoning meer op de markt gaat komen. Ik vind het gewoon enorm belangrijk dat we beter omgaan met de wereld om ons heen en dit is mijn manier om daar een steentje aan bij te dragen.”

Door Job Oldegbers 

Job Oldegbers
Foto: Job Oldegbers
Het Plushuis van Pim Hermans.
Job Oldegbers
Foto: Job Oldegbers
Het Plushuis van Pim Hermans.