De Parkweg was met name in de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw hét uitgaanscentrum van Ede. Sommige cafés sloten op zaterdag zelfs, omdat hun kostje door dorstige studenten, zorgpersoneel en dienstplichtige militairen doordeweeks al verdiend was. Beroemd waren de concerten tijdens de Heideweek, met een podium midden op straat. Politiek Ede besloot echter de horeca-activiteiten te concentreren rond het Museumplein in het centrum. De Parkweg had het nakijken. Alternatieve plannen kwamen er niet en de betrokkenen staken logischerwijs geen gulden of euro meer in de gebouwen.

KRUKJES Jos Jacobsen zit 8 oktober al 38 jaar als eigenaar in Café de Slok. ,,Ik zal het nooit vergeten”, begint hij. ,,Wethouder Peerbolte zei het me in 1987 al klip en klaar. ‘Pak jij je krukjes maar op. Het is over’. Met andere woorden, ‘zoek het maar uit’. Ik heb onze gasten toen tijdens mijn verjaardag verteld dat dit de laatste in dit pand wel eens zou kunnen zijn. Het is een wonder dat we hier nog zitten en dat geldt ook voor mijn collega’s.”

,,Wat er nu gebeurt is vervelend, maar op dit moment nodig. Door de nieuwbouw van de eerste twee fases zitten we nu al drie jaar in de rotzooi. Bij een beetje wind word je op het terras zo’n beetje gezandstraald. Onbegrijpelijk ook dat de straat zo lang open moet liggen. Zonlicht hebben we ook niet meer. Ik hoop dat er nog wel een stukje plantsoen overblijft. Ik begrijp dat ze snel met de sloop richting station beginnen. In oktober zelfs al en in november moet de fundering er al liggen. Een schaftkeet of kantoor van sloper Dusseldorp staat er ook al.”

De horecamensen verdienen meer dan lof

Wethouder Peter de Pater betreurt het wanneer het persbericht misschien te ‘borstklopperig’ is overkomen. ,,Dat was zeker niet de bedoeling. Het is meer een opluchting. Ik woon ongeveer net zolang in Ede als er al onzekerheid bestaat over het gebied. Ede is niet trots, zoals het daar achtergelaten is. De horecamensen verdienen meer dan lof. Knap dat ze het hebben volgehouden. Ik gun het ze als geen ander. De Parkweg verdient een betere bestemming. Extra redenen dus om dingen in orde te maken.” 

Van de zes oude panden die vooralsnog overeind blijven, hebben er vier een opgeknapte gevel. Edenaar Jan Kuipers, eigenaar van het pand op nummer 23 en gedeeltelijk van nummer 43, wenste daar niet aan mee werken.

Hij begrijpt de plannen van de gemeente sowieso niet. ,,Ik ken de afmetingen die vrij komen. Je kunt daar geen 63 appartementen kwijt. Ja, hele kleintjes misschien. En parkeerruimte wordt ook een probleem.”

TROEP ,,Ik ben al twintig jaar in gesprek met de gemeente. Ik wil er eigenlijk niets meer mee te maken hebben”, vervolgt hij. ,,Daarom heb ik de gevels van mijn panden ook niet opgeknapt. Aan de achterkant en van binnen is het overigens nog steeds een troep. Ik heb drie jaar geleden nog voorgesteld de panden te slopen en in dezelfde stijl met dezelfde materialen weer op te bouwen. De gemeente wilde daar geen geld in steken. Maar wel even vragen of je even mee wil doen aan een gevelrenovatie.”

Het is wel goed, zo

,,Ik kreeg geen toestemming voor het aantal appartementen in het voormalige hotel Mon Rêve. Een boete van anderhalve ton voor te late afname volgde. En nu willen ze zelf wél 63 appartementen bij elkaar proppen. Het is wel goed, zo.”

,,We hebben inmiddels een goed gesprek gehad met de zoon van Jan Kuipers, Nico Kuipers”, reageert Peter de Pater. ,,Ik vind het trouwens grootmoedig van Jan Kuipers dat hij, ondanks meningsverschillen, afstand heeft gedaan van strategische gronden om de voortgang niet te belemmeren. Ik heb er vertrouwen in dat we elkaar gaan vinden.”

,,Wat de parkeerplaatsen van de nieuwe complexen voor vrije sector huur betreft wordt de parkeernorm gehaald. 63 plaatsen ondergronds en twintig in de openbare sector. Na de zomer wordt overigens gestart met de riolering. Tegenover de cafés staat een plein gepland met op de hoek een paviljoen. Misschien een kiosk met horecabestemming.”

Door Henny Jansen

Gemeente Ede
Foto: Gemeente Ede
Impressie van de nieuwbouw voor 63 appartementen
Gemeente Ede
Foto: Gemeente Ede
Planningskaartje 'Kop van de Parkweg'. Sommige deelprojecten zijn vertraagd
Henny Jansen
Foto: Henny Jansen
Niet alle gevels zijn opgeknapt.
Henny Jansen
Foto: Henny Jansen
De achterkant van sommige gebouwen ziet er verwaarloosd uit
Henny Jansen
Foto: Henny Jansen