Wethouder Lex Hoefsloot, Edo Dokter van ACV en Roelf Jager zelf hadden de eer het nieuwe brengpunt te openen. ,,We willen het bezoekers makkelijk maken, waardoor meer herbruikbare goederen uit de afvalstroom blijven en een nieuw leven krijgen", legt Jager de reden van de veranderingen uit. ,,Er is een aparte rijbaan naar het brengstation gemaakt. Door de blauwe lijnen te volgen kunnen mensen hun afval kwijt en via de groene lijnen kunnen ze bij ons spullen voor hergebruik brengen."

[GEKOZEN] Er is bewust voor gekozen het kringloop brengpunt op het afvalbrengstation een prominentere plek te geven. ,,Tussen het grofvuil dat mensen naar het afvalbrengstation brengen, zitten soms nog 'schatten'. Wij kunnen het vaak nog voor een klein prijsje verkopen in de Restore Kringloopwinkels in Ede en Veenendaal", aldus Jager. Bij Restore zijn ze blij met de vernieuwde locatie. ,,Mensen kunnen nu op dezelfde plek terecht voor het brengen van afval en voor het inleveren van goederen die bruikbaar zijn."

Met mensen omgaan en goederen verkopen; het komt in deze baan allemaal bij elkaar

Hergebruik stimuleren (,,waarom zou je het milieu zwaar belasten", mensen voordelig aan artikelen helpen (,,veel producten kosten bij ons tussen de 5 cent en 3 euro") en werkgelegenheid bieden (,,er zijn ruim 150 mensen bij ons betrokken"); het zijn redenen waarom Restore actief is. ,,In 2020 bestaan we tien jaar", legt Jager uit. De inwoner van Bennekom is sinds mei 2018 bij het bedrijf betrokken. ,,Ik doe het werk met heel veel plezier. In het verleden werkte ik onder andere bij het Ministerie van Onderwijs en bij V&D. Het komt in deze baan allemaal bij elkaar; met mensen omgaan en goederen verkopen."

Bij het vernieuwde brengpunt aan de Neonstraat kunnen inwoners onder andere kleding, elektronische apparaten, huisraad en meubelen, boeken, speelgoed en fietsen brengen. Dit wordt vervolgens verkocht in de winkel aan de Hoefweg in Ede en in de vestiging in Veenendaal ,,Met name huisraad gaat heel goed en dat geldt ook voor speelgoed. Dat laatste wordt allemaal gecontroleerd door Siza in Bennekom. Zij bieden dagbesteding voor mensen met een lichamelijke beperking of niet-aangeboren hersenletsel. Deze medewerkers plakken stickers op het gecontroleerde speelgoed, zodat we weten dat het klopt."

Restore heeft ook een klein team dat kapotte fietsen opknapt, zodat ze kunnen worden hergebruikt. ,,Daarin werken we samen met de gemeente Ede. Zo worden zogenaamde zwerffietsen maximaal dertien weken opgeslagen. Dit zijn op jaarbasis ongeveer 4.000 stuks in totaal, waarvan 2.500 in Ede. Uiteindelijk maken we 1.100 fietsen weer rijklaar." Die 'nieuwe' fietsen worden verkocht voor bedragen van 49 tot pakweg 300 euro. Dit vindt niet alleen plaats in de kringloopwinkels in Ede en Veenendaal, maar ook op speciale verkoopdagen in de regio. De fietsen die overblijven worden uit elkaar gehaald. Bepaalde onderdelen kunnen hergebruikt worden en het afval wordt gescheiden ingezameld.

(Tekst gaat verder onder het kader.)

Restore kringloop is een regionaal kringloopbedrijf met winkels in Ede en Veenendaal, vijf brengpunten, twee magazijnen, een fietswerkplaats, sorteerafdeling, logistieke afdeling, kleding- en textielcontainers op 54 plekken. Er werken 35 mensen in loondienst. Er zijn ongeveer 75 vrijwilligers en dertig mensen hebben een leerplek. Daarnaast werken er zo'n vijftien mensen vanuit projecten (onder andere mensen met een taakstraf). De missie is het milieu sparen, koopjeskansen bieden en sociale werkgelegenheid creëren.
Bron: restorekringloop.nl

De verwachting is dat nog meer mensen het vernieuwde kringloop brengpunt weten te vinden. ,,We gaan ervoor om nog eens een extra 50.000 kilo goederen op jaarbasis binnen te krijgen. Die target leggen we onszelf op." Roelf Jager legt uit dat er veel werk verricht wordt door de mensen die bij Restore betrokken zijn. ,,Het vraagt veel handelingen, zoals sorteren en verkoop. Het is geen vetpot, maar dat hoeft ook niet. We zijn een stichting en hoeven niet perse winst te maken."

Vanuit de maatschappelijke betrokkenheid ondersteunt Restore regelmatig goede doelen. Het lijstje met organisaties die de afgelopen jaren een bijdrage hebben ontvangen via Restore mag er dan ook zijn. Zo profiteerden onder andere ANWB Kinderfietsplan, Kinderdorp Bennekom en Kledingbank Ede van de gulle giften. De fietsenafdeling van Restore kringloop stelde voor de promotie van het evenement Ride for the Roses (KWF Kankerbestrijding) fietsen beschikbaar. Daarnaast doneert Restore regelmatig gereedschap aan Stichting Gered Gereedschap ten bate van ontwikkelingsprojecten.

[SAMENWERKING] Restore kringloop zoekt actief de samenwerking met partners op. Zo wordt regionaal samengewerkt met leveranciers en is Restore 100% dochter van de ACV Groep. Op het lijstje samenwerkingspartners staan namen als Christelijke Hogeschool Ede, Christelijke Scholengemeenschap Het Streek, PTC+ en Pantarijn. Verder organisaties als Bewust Ede, Stichting Mons en Malkander. Ook de verstandhouding met verhuisbedrijven is prima geeft Jager aan. ,,Zij bieden hun klanten namens ons zogenaamde kringloopdozen aan. De volle dozen slaan zij op en iedere maand halen we dat op."

Nog een paar cijfers. Restore haalt per jaar in de vier gemeenten waarin het werkzaam is (Ede, Veenendaal, Wageningen en Renkum), 2,2 miljoen kilo goederen binnen; 1,3 miljoen kilo textiel en 9 ton overig. In die cijfers inbegrepen zit voor Ede 1 miljoen kilo, oftewel 6 ton kleding/textiel en 4 ton overig. ,,Ongeveer 84 procent van de goederen kunnen we hergebruiken of ontmantelen we, waarna we het als fracties weg kunnen doen." Van de textiel die binnenkomt wordt 98 procent hergebruikt.

,,We weten wat we aan het doen zijn. Veel mensen uit het sociale domein die bij ons werken, leren zo een vak. Ze zijn vervolgens ergens anders goed te plaatsen en kunnen verder." Onder de noemer 'zo jong mogelijk starten met kennisoverdracht' worden ook scholieren betrokken bij het kringloopgebeuren. ,,Ze komen in de vorm van een excursie bij ons kijken en gaan met materialen aan de slag."

Kringloopbedrijven zijn vanaf de jaren 80 van de twintigste eeuw ontstaan om de afvalstroom van vaak nog goede zaken te beperken en hergebruik te bevorderen. In Nederland zijn meer dan 1700 kringloopwinkels met een totale geschatte omzet van 250 miljoen euro. Het gezamenlijke aantal bezoekers ligt rond de 25 miljoen. In de bedrijven zijn ongeveer twintigduizend mensen (deels als vrijwilliger) actief. Sommige kringloopbedrijven bieden leer-/werkprojecten voor werklozen.
Bron: Wikipedia

Door Barry Wensink

Kringloop Restore
Foto: Kringloop Restore
Kringloop Restore
Foto: Kringloop Restore
Kringloop Restore
Foto: Kringloop Restore
Kringloop Restore
Foto: Kringloop Restore
Kringloop Restore
Foto: Kringloop Restore
Kringloop Restore
Foto: Kringloop Restore