Naast Beitler zijn ook bestuurslid Herman Koot en 'lid van het eerste uur' Kosse Jonker bij het interview van de partij. Laatstgenoemde staat ook letterlijk bovenaan de eerste ledenlijst die tijdens het interview op tafel ligt. ,,Er was destijds nog niet zo'n club en we vroegen bedrijven of ze lid wilden worden. In die tijd begonnen de meeste bijeenkomsten met een hapje eten en vervolgens kregen de aanwezigen een spreker voorgeschoteld", zegt Jonker. ,,Inmiddels is het programma veel gevarieerder geworden."

Het was in de tijd dat persoonlijk contact, naast bellen, zo ongeveer de enige manier was om te communiceren. Internet werd, zeker in vergelijking met vandaag de dag, slechts mondjesmaat gebruikt. LinkedIn en Instagram bestond simpelweg nog niet. ,,Het is allemaal mooi die social media, maar een zakelijke relatie face to face opbouwen werkt veel beter", meent Beitler. Jonker is het met hem eens. ,,Ik wil eerst iemand recht in de ogen kijken en de hand schudden voordat ik hem of haar via social media ga volgen."

BIJEENKOMSTEN Herman Koot geeft aan dat de invulling van bijeenkomsten rond 2013/2014 een verandering heeft ondergaan. ,,Door iedere keer anderhalf uur naar een spreker te luisteren doe je veel minder contacten op vergeleken met bijvoorbeeld in groepjes van acht personen een kookles te volgen. Dat is veel informeler en hilarischer. Interactie vinden we ook belangrijk."

De Gelderse Kring houdt minimaal zes keer per jaar avondbijeenkomsten, waar na een actief of informatief gedeelte meestal gezamenlijk wordt gegeten. Gastsprekers de afgelopen jaren waren onder meer Prof. Smalhout, Ruud Veltenaar en topmensen van Heineken, Randstad etc. Tussen de afwisselende activiteiten van de laatste jaren staat onder andere een solexrace, het bezoeken van een opera en een lezing over blockchain.

Een uitdaging om iedere keer weer een origineel programma te bedenken

Sinds enkele jaren gaan de leden ook op de fiets On Tour, in groepjes van vijftien personen, naar collega-ondernemers voor een bedrijfsbezoek. ,,Dat event is erg populair", zegt Beitler. ,,Regelmatig heb je een ander beeld bij ondernemers dan in werkelijkheid het geval is en het is heel leuk om op die manier contact met elkaar te hebben. Je voorkomt zo dat mensen niet op komen dagen tijdens bijvoorbeeld een bijeenkomst omdat ze de gastspreker al twee keer eerder ergens gehoord hebben." Koot vult aan: ,,Het is een uitdaging om iedere keer weer een origineel programma te bedenken, maar tot dusverre lukt dat aardig goed." Op de jaarkalender ontbreekt een kerstinloop en een nieuwjaarsbijeenkomst niet.

Eén keer per jaar is er, in juni, de Businessdag. Dit duurt in tegenstelling tot de bijeenkomsten een hele dag en omvat een breder programma. De leden van De Gelderse Kring hebben in het recente verleden tijdens de Businessdag onder andere een bezoek gebracht aan Ter Laak Orchideeën en Tomatoworld, Rotterdam en de havens, maar ook een Elfstedentocht in Friesland met fierljeppen en skûtsjesilen. ,,Door een volle dag met elkaar activiteiten te ondernemen, worden de onderlinge contacten enorm versterkt. Daarmee een belangrijk terugkerend evenement in ons programma", licht Beitler toe.

Hoog op de agenda voor 2020 staat de zogenaamde lustrumreis die, zoals de naam al zegt, eenmaal in de vijf jaar plaatsvindt. Na eerdere bestemmingen als Rome, Berlijn, Barcelona en Lissabon is het van 17 tot 19 september tijd voor een bezoek aan Valencia waar ze het 25 jarig bestaan gaan vieren. ,,Plezier staat voorop bij deze trip", geeft voorzitter Gert Beitler aan.

TEVREDEN Het ledenaantal van de businessclub ligt rond de honderd en dat is al jaren stabiel. ,,De opkomst bij activiteiten is 80 a 85% en daarmee kunnen we zeker tevreden zijn", geven de heren aan. ,,Nieuwe leden en introducees zijn altijd welkom. Zo ervaren ze de warme sfeer bij onze fantastische club. Voel de energie, gezelligheid en wordt snel partner van onze club", vertelt Gert Beitler. ,,In het eerste jaar krijgen ze ook nog eens 350 euro korting op het lidmaatschap van 950 euro."

Ondernemers blijven veelal lang lid van de Gelderse Kring en dat is ook de insteek van het bestuur. ,,Natuurlijk is het van belang om ook regelmatig nieuwe leden te krijgen. Doordat ondernemers op leeftijd bijvoorbeeld stoppen of door een bedrijfsovername raken we soms leden kwijt. Dat willen we graag opvangen", zegt de voorzitter. ,,Bepaalde leden hebben er zelfs behoefte aan om elkaar nog vaker te zien", geeft Herman Koot aan. ,,Daarom is er soms een borrel op donderdagmiddag van half vijf tot een uurtje of zeven. Dit doen we in een lokale horecagelegenheid. Een extra contactmoment en heel laagdrempelig."

Businessclub De Gelderse Kring houdt donderdag 16 januari de jaarlijkse ledenvergadering en op 13 februari een inloop netwerkborrel. ,,We hebben een mooie mix van dames en heren; jong en oud. We vinden het belangrijk dat leden zich bij ons thuis voelen. De tijd dat er alleen maar 'pakken' op bijeenkomsten kwamen is voorbij. Iedereen is welkom.

Info: www.geldersekring.nl.

door Barry Wensink

Businessclub De Gelderse Kring wil de economische bedrijvigheid in het Gelderse stimuleren. Dit doet men door het bij elkaar brengen van bedrijven, instellingen en overheid. Bevorderen betekent ook het aanjagen, aanmoedigen en stimuleren van de leden. De economische bedrijvigheid stimuleren kan zowel vanuit zakelijk oogpunt als vanuit persoonlijk oogpunt."