Leiden, dat grote moeite had met het verlies blijft gedeeld koploper met Upward en Phoenix. De Edese equipe telt vier verliespunten meer.

,,Ik denk een verdiende zege, na een spektakel. Het kon inderdaad, zeker in het laatste kwart alle kanten op", keek Ede doelman Tijmen Maakal tevreden terug.

Hij riep al na enkele minuten de Edese verzorger bij zich.

,,Nee, het was geen blessure maar de hongerklop. Ik dacht voldoende gegeten te hebben. Maar wat Dextro Energy en water deed wonderen. En het staat niet op de dopinglijst", lachte de Zwollenaar.

Hij zag zijn ploeg in het eerste op een 1-0 voorsprong komen. Een strafcorner werd aangegeven door Sem Draaijer. Broer Stijn legde af op Luke Dommershuijsen die de Leidse doelman kansloos liet.

,,Daar wordt veel op getraind en mooi dat het resultaat had", ging Maakal verder. Hij moest in het tweede kwart capituleren voor de 1-1 (Arslan Qadir).

In deze fase begon het gediscussieer met het arbitrale duo. Beide ploegen leken nogal wat op- en aanmerkingen te hebben. Ook de beide coaches waren het roerend eens aan de kant dat het fluiten op zijn minst 'warrig' was.

,,Er gebeurt op dit niveau van alles. Het is haast niet te volgen voor scheidsrechters. Ik denk dat wij deze keer het minst mochten klagen", was de ede doelman realistisch.

In het tweede kwart lieten beide ploegen mooie kansen liggen. Met de klok al gevallen mocht Ede nog eenmaal proberen uit een strafcorner te scoren. Dat lukte niet omdat Stijn Draaijer de bal via de Leidse doelman naast zag gaan.

,,Misschien had het rendement uit de strafcorners hoger mogen en moeten zijn. Maar ook zij lieten een aantal mogelijkheden onbenut." De bescheiden maar sympathieke doelman verzuimde te vertellen dat hij een aantal inzetten prima verwerkte.

Het derde kwart was aanvankelijk voor de thuisclub. Bij de 2-1 kon zelfs de Edese coach Bastiaan Bunnik een glimlach niet onderdrukken.

,,Ik denk dat het een zeer twijfelachtige strafbal is. Maar wat kan ik eraan doen", wisselde hij met zijn Leidse collega uit. Stijn Draaijer had er geen moeite mee en scoorde hard door het midden:2-1.

[STRAFFEN] Daarna lag het spel een aantal malen stil, waarbij de scheidsrechters met elkaar in conclaaf gingen. Bij beide ploegen werden spelers weggezonden. Ook een lid van het begeleidingsteam van Leiden moest vertrekken. Nadat het zicht op de ploegen weer helder was bleek Ede met een man meer te mogen verder spelen.

,,Dan moet je slim zijn en profiteren. Dat deed Luke (Dommershuijsen, red.) perfect", glimlachte Maakal.

De Ede speler pikte de bal ver op eigen helft op. Hij stormde naar het vijandelijke doel en hield op tijd in met hardlopen. De onvermijdelijk volgende overtreding leverde Ede een strafbal op. Stijn Draaijer scoorde de 3-1. Vrij snel volgde de 3-2 door Quinten Mank.

[DRUK] Dat beloofde een vooraf een heftig vierde kwart. Ede wist dat de koploper alles of niets zou gaan spelen.

,,We stonden behoorlijk onder druk. Een aantal strafcorners overleefd. Het was soms echt billenknijpen. Maar in de laatste drie minuten werd er routineus gehockeyd. De bal het werk laten doen en samenspelen was ons parool", keek Tijmen Maakal terug. In de laatste minuut stopte hij nog een hard schot.

,,Daar sta ik voor. Deze zege voelt goed aan. Het was vooraf toch de bijna ongenaakbare koploper tegen de nummer zes. De laatste weken is ons spel steeds beter geworden. Ik heb mij laten vertellen dat deze club in de tweede competitiehelft altijd beter voor de dag komt. Wie weet waar het naar toe gaat."

  Maakal, vorig seizoen spelend voor Zwolle, heeft het in Ede goed naar zijn zin.

,,Leuke club waar zaken goed geregeld worden. Deze selectie moest even aan elkaar wennen. Enkele geroutineerde spelers vertrokken. Wat ik buiten het spelen hier doe? Ik ben leraar op een basisschool. Heb een eigen keepersschool en zie veel talent. Ook bij deze club. Maar ik ben nog niet van plan te stoppen", schatert hij op weg na de nabespreking van dit topduel.

Ede gaat zondag op bezoek bij Berkel Enschot, de nummer negen in de overgangsklasse A. Daarna volgt de winterstop en wordt de competitie op 8 maart 2020 hervat.

Door Eip Janssen

Ted Walker
Foto: Ted Walker
Ted Walker
Foto: Ted Walker
Ted Walker
Foto: Ted Walker
Ted Walker
Foto: Ted Walker