,,Je zag dat Trajanum in gedachten de winst al genoteerd had. De driepunter kwam als een mokerslag binnen. Op dat moment wist ik dat BCE de winst ging pakken. Terecht dat de basis die na een 55-64 achterstand gelijk maakte bleef staan. Op zo'n moment telt niet de eenling maar het team", keek routinier Michel van den Hoven terug.

Op enige afstand had BCE '78 coach Geraldo Rustenberg even moeite de controle over zijn gevoelens terug te krijgen. ..Ik ben zo blij. Niet alleen voor het team maar ook voor de toeschouwers. Ondanks dat wij vandaag (zaterdag, red.) niet geweldig speelden, bleven zij ons steunen. Met nog twaalf seconden op de klok wilde ik een time-out aanvragen, maar mijn Nijmeegse collega was me voor. Daar had ik achteraf geen bezwaar tegen. De opdracht aan de spelers was simpel en die heb ik niet van mezelf. 'Je moet schieten, anders kun je niet scoren.' Of ik nu de Edese Johan Cruyff ben? Nee, verre dan dat. Maar de legendarische nummer 14 had wel gelijk. Alleen bij ons kwam er nog een aspect bij. Het moest en zou een driepunter worden, anders was verlies onvermijdelijk. Dat Damiël Ermen dat voor elkaar kreeg, was geweldig", jubelde de Edese basketbal coach.

Na de 81-70 winst blijft BCE '78 in de tweede divisie goed meedraaien. De ploeg is terug te vinden op de voorlopig tweede plaats met vier verliespunten achterstand op Scylla.

,,Het is en blijft spannend in de tweede divisie. Ook ploegen als Batouwe 2 en Trajanum zitten ons op de hielen. Ik geloof nog steeds dat BCE een rol van betekenis kan spelen in deze klasse", ging de BCE-coach verder.

Hij zag zijn ploeg tegen de nummer drie in de tweede divisie (Trajanum) heel matig spelen. Het bekende vuurwerk was kennelijk in de korte winterstop al verschoten. ,, Er werd niet goed begonnen. Het was slordig, te veel rebounds werden gemist en de drie punters bleven uit. In het eerste kwart liepen we een drie punten achterstand op. Die werd zoals gezegd pas in de slot seconden goed gemaakt", wist Rustenburg. ,,Om de een of andere reden was het wat matjes. Dit was niet het BCE dat ik ken", vulde Michel van den Hoven aan.

[DRIE PUNTEN] In het tweede kwart werd een punt afgeknabbeld van de achterstand. Bij een 30-32 stand werd van helft gewisseld.

,,Of het gemis van Tyronne Herben ons parten speelde? Natuurlijk heb ik zo'n speler er liever bij. Maar hij was om persoonlijke redenen vandaag niet beschikbaar. Dan moeten de overige leden van de selectie maar een stapje harder werken", meende Rustenburg.

,,De kloof van drie punten bleef gehandhaafd. Elke keer als we wat dichterbij kwamen, zetten de gasten aan. Zij vormden defensief een lastig bolwerk. Het was moeilijk er doorheen te komen. Dat moet je met driepunters uit de aanvalszone blijven. Maar daar lag nu juist ons minpunt", analyseerde Van den Hoven in de rust.

In het derde kwart leek BCE voor wat meer vuurwerk en agressie te gaan zorgen. Maar met enige regelmaat verloren spelers op het middenveld de bal. ,,Dat noemen wij 'boterhanden'. De speler wil in gedachten iets doen, maar bedenkt zich op het laatste moment. En dan valt de bal vaak uit zijn handen. Dat overkwam ons zaterdag inderdaad te vaak", meende Geraldo Rustenburg.

Hij zag zijn ploeg met een 47-52 achterstand aan het vierde en beslissende kwart beginnen.

,,De aanvang was slordig, rebounds waren voor de gasten. Maar met nog zo'n vier minuten te spelen en een 55-63 achterstand kwamen we op stoom. Je hebt niets meer te verliezen en de tegenstander denkt soms dat men er al is. Maar een echte tegeltje wijsheid is ook: Je hebt pas verloren als het eindsignaal klinkt'.

Bij 58-64 benut Thijs Dueck een prachtige afstandsworp. De derde driepunter van de wedstrijd geloof ik, maar wel heel belangrijk. En over de gelijkmaker 64-64 is al genoeg gezegd", lachte Van den Hoven breeduit.

[GELOOF] In de verlenging van vijf minuten was er nog maar een ploeg die in een zege geloofde: BCE '78. De ploeg vocht voor elke centimeter, gesteund door het publiek dat op de banken stond. Met tussenstanden van 70-64, 72-66, 75-68 en 79-70 was de zege binnen.

,,Die laatste twintig seconden werd superieur uitgespeeld. Richard Boter zette de kers op de taart met twee scores. De eindstand 81-70 stond op het scorebord. Verdiend? Dat interesseert ons niets. Even feestvieren en maandag is iedereen vergeten hoe de punten in Ede bleven. Belangrijkste is dat deze ploeg heeft laten zien 'knokkers' te zijn en geloof in eigen kunnen te houden", sloot Michel van den Hoven af.

,,De spelers mogen even de winst koesteren. Natuurlijk moeten we even terugkijken en analyseren. Op 25 januari wacht na een weekje rust de thuiswedstrijd tegen De Groene Uilen 2. De uitwedstrijd werd nipt met 62-64 gewonnen. Laat dat een waarschuwing zijn", sloot Rustenburg gedecideerd af.

Door Eip Janssen

[Later actuele foto's.]  

Jeroen van den Beemt
Foto: Jeroen van den Beemt
Jeroen van den Beemt
Foto: Jeroen van den Beemt