Achteraf de enige nederlaag in een reeks van twaalf wedstrijden die de eerste periodetitel opleverde. ,,Dat geeft rust binnen de club. Nacompetitievoetbal is veiliggesteld. En wie weet volgt", steekt trainer Mohammed Mouhouti van wal.

[PLEZIER] De inwoner van Zevenaar staat dit seizoen voor het eerst voor de talentvolle groep van FC Jeugd. En dat zal volgend seizoen (2020/2021) niet anders zijn. ,,Daar waren we het snel over eens. Ik kan hier mijn ziel en zaligheid zowel als persoon als trainer volledig kwijt. Dat is voor mij een voorwaarde. Zodra ik het plezier moet inruilen voor 'moeten' stop ik subiet. Vroeger bepaalde misschien voetbal mijn leven. Dat is nu zeker niet meer het geval. Ik ben getrouwd, heb vijf super lieve kinderen, waar ik van geniet. Daar wil ik niet veel meer van inleveren", gaat de bij de gemeente Zevenaar werkzame milieucontroleur.

Tijdens het gesprek, dat geruime tijd mag duren, omdat de FC Jeugdtrainer in de eerste plaats alle tijd neemt. Maar daarnaast ook een verhaal heeft over de club en zijn eigen sportieve carrière, valt op dat Mohammed Mouhouti geen trainer is die het huidige succes opeist, Integendeel, liever prijst hij de kwaliteiten van zijn spelers, de fitheid, de clubliefde, technische vaardigheden, inzicht en werklust. ,,Je vroeg me eerder wie ik als eerst op het wedstrijdformulier zet. Dat is mijn keeper Özkan Yilmaz. Een geweldig talent die FC Jeugd koestert. Hij zou hij veel hoger kunnen spelen. Maar bezwijkt niet voor de jaarlijkse aanbiedingen van hoger spelende clubs. Hij heeft dit jaar al meerdere punten voor ons verdient. Het is niet voor niets dat FC Jeugd, dat zeker niet verdedigend speelt, eigenlijk daar waar mogelijk de aanval kiest, slechts zeven tegendoelpunten incasseerde. Gemiddeld iets meer dan een half doelpunt per wedstrijd", kijkt Mouhouti terug. Maar dan komt de 'people manager' weer om de hoek kijken. ,,Ook spelers als Gökhan en Hakan Yilmaz, Iliass Lakhal of Elmeris Avdic, mag je niet vergeten. En als ik met de spelers doorga is Ahmet Kiliç veruit de beste. Wat hij dit seizoen laat zien is genieten. En dan heb ik het niet alleen over zijn twee werelddoelpunten van zeer grote afstand. Maar ook als verlengstuk in en buiten het veld. Hij kent de club door en door. Hoewel ik de eindbeslissingen neem, zou je als trainer wel gek zijn, Ahmet er niet bij te betrekken." De trainer geeft daarmee aan hoe belangrijk zijn verlengstuk in het veld is. ,,Je zag het in de topper tegen Eldenia. Je was er zelf bij. Wij maken een paar minuten voor tijd de belangrijke 2-1. De spelers vieren feest, waarbij onze doelman zelfs zeventig meter het veld over rent om mee te doen. En waar is Ahmet Kiliç? Juist, bij mij aan de zijlijn om even te overleggen, hoe de laatste paar minuten, met een vrijuit spelend Eldenia, door te komen. Dat is zijn klasse."

[PARELS] De trainer beseft dat hij soms pareltjes in handen heeft. Maar weet ook dat FC Jeugd, vrijwel geheel bestaande uit Turkse en Marokkaanse spelers in het verleden bij tegenslag het hoofd verloor. ,,Misschien is mijn achtergrond, en het snappen van de cultuur belangrijk. Niet elke trainer kan hier voor de groep staan. Je kunt soms de hoogste trainersdiploma's hebben om toch niet te slagen. Ik probeer bij deze gasten de juiste snaar te pakken. Het gaat hier vaak om 'eergevoel', maar ook om sentimenten. Ik probeer hen te overtuigen dat hard werken en een team vormen de basis is. Dat men op het moment dat ze het gevoel hebben onheus te worden bejegend, gewoon tot tien moeten tellen. Bij FC Jeugd wordt geen cent betaald. Maar de groep weet wel, dat als het goed gaat, zij op handen worden gedragen." Mohammed Mouhouti profiteert bij zijn aanpak van zijn eigen voetbalcarrière. ,,Ik heb gespeeld als amateur bij GOVA, Vitesse 1892 en daarna als beginnend prof bij Vitesse en Go Ahead Eagles. Later als prof bij Jong Go Ahead, De Graafschap, Heracles en het Australische Perth Glory. De middenvelder, geboren in Al Heiuma (Marokko) maakte goede trainers als Dwight Lodeweges, Gertjan Verbeek en niet te vergeten wijlen Fritz Korbach mee. ,,De laatste heeft op mij de meeste indruk gemaakt. Hij bereidde geen training voor. Was onorthodox in zijn aanpak. Als ik iets deed wat hem niet beviel schold hij je verrot. Hij liet je werken tot je scheelzag van vermoeidheid. Maar was daarna zo menselijk. Eerst een aai over je bol. Daarna het vertrouwen in je uitspreken. Je helpen waar kon. Voor zo'n man had ik wel een stap extra over", glimlacht de oud-prof. ,,Wat ik van Fritz (Korbach, red.) heb overgenomen. ,,Een paar dingen. Een bespreking duurt bij mij niet lang. Gaat over FC Jeugd, waarbij de tegenstander niet of nauwelijks een rol speelt. Zelf heb ik trainers gehad die rustig een uur voor het bord stonden uit te leggen welke wedstrijd het zou worden. Dan dacht ik na vijf minuten aan het mooie weer buiten, en dwaalde weg. En natuurlijk het menselijke. Je mag bij mij verzaken. Je mag best een mindere dag hebben. Maar wat bij mij niet mag is geen inzet tonen of je agressie botvieren op een scheidsrechter. Dan wissel ik zonder pardon en zonder uitleg. Wil je die hebben komt je de volgende training maar wat eerder. Ik ben een 'winnaar' met de club als hoogste doel voor ogen", is Mouhouti gedecideerd.

[ONBETAALD] De menselijkheid en begripvolle aanpak van de FC Jeugdtrainer blijkt ook in de praktijk. Wie met enige regelmaat de wedstrijden van FC Jeugd bekijkt ziet op het middenveld Achraf Benahmed bikkelen, waarvan bekend is dat hij op vrijdagavond bij ZVV Ede zaalvoetbal speelt en niet met de groep meetraint. ,,Moet ik dat een probleem vinden? Hij voetbalt al jaren in de zaal bij ZVV Ede. Moet ik Achraf dat plezier ontnemen? Dacht het niet. Voorwaarde blijft dat hij goed blijft presteren. Wordt dat minder door vermoeidheid of blessures wordt het tijd voor een goed gesprek. Maar ik pieker er niet over hem dit te verbieden. Ik zie sowieso de tegenstellingen tussen zaal- en veldvoetbal niet al te somber. Zeker niet als de relatie goed is, en je het bespreekbaar kunt maken op het moment dat er een keuze zou moeten worden gemaakt. Maar halverwege de competitie heeft het bij mij (en ook niet bij Achraf Benahmed) tot noodzakelijk overleg geleid.'             

Bij wedstrijden valt op dat Mohammed Mouhouti aan de lijn veel observeert en weinig schreeuwt. ,, Dat schreeuwen moet een functie hebben. Ik schreeuw niet om het schreeuwen. En als ik wat roep is het vrijwel altijd positief bedoelt. Trainers die omwille van hun populariteit graag spelers afbranden, zullen het altijd verliezen. Bij mij wint een elftal en verliest de trainer met zijn team. Ik ben slechts een verlengstuk die helpt successen te boeken. Maar ook een trainer die net zo goed is als zijn selectie. Ik heb op diverse niveaus bij een topamateurclub als Babberich, eersteklasser Jonge Kracht en vierdeklasser Veluwezoom getraind. Dat geeft een bagage mee op elk amateurniveau waarvan ik nu nog profiteer."        

[TWEEDEKLASSSER] Op de vraag of Mohammed Mouhouti weet wanneer de gemeente Ede voor het laatst op zondagmiddag een vertegenwoordiger in de tweede klasse heeft gehad, blijft het enige tijd stil. ..Ik weet dat hier een VV Ede was, maar op welk niveau, geen idee. Zo, was dat in het seizoen1984/1985. En die druk leg je nu neer bij FC Jeugd, de selectie en mij", schatert hij.

,,Natuurlijk willen wij je wens graag invullen en promoveren naar de tweede klasse. Ik denk dat het kan, zolang we deze koers aanhouden. Ja, ik weet dat FC Jeugd vroeger wekelijks met kaarten en schorsingen werd geconfronteerd. Dit seizoen zijn twee spelers geschorst geweest. Men zegt vaak dat successen de agressie beteugelen. Misschien is dat ook wel zo. Maar ik zie dat hier toch anders. Er is een beleid ingezet dat zijn vruchten afwerpt. Het respect over en weer naar arbiters is volop aanwezig. En wie een volstrekt onnodige kaart scoort, betaalt zelf", aldus de FC Jeugdtrainer.

[RAMADAN] Ook wil Mouhouti niet te lang stilstaan bij de komende Ramadan. ,,Die valt in de periode van vrijdag 25 april tot en met zaterdag 2020. Inderdaad het slot van een lange competitie. Mijn ervaring is dat dat geen beletsel behoeft te zijn. Spelers zijn in die periode heel gefocust. Ik moet de training daaraan wat aanpassen. Maar ook zorgen dat het voortijdig conditioneel al goed zit. Fritz Korbach leerde mij vroeger al dat je in de Ramadan tijd wel moet bikkelen maar elkaar ook moet respecteren. Het is aan mij om dat met de groep voor elkaar te krijgen", besluit Mouhouti gepassioneerd zijn gesprek.

Door Eip Janssen

.