Eip Janssen en Wim van Kessel

De maatregelen die vooralsnog tot en met 6 april gelden, worden omschreven als fors. En het is afwachten of die periode niet langer wordt, gezien de wereldwijde uitbraak van het coronavirus.

De sportclubs en hun trainers proberen deze periode zo goed en zo kwaad mogelijk door te komen. Bestuurders staan voor de keuze maatregelen te nemen voor de hele club. Daarnaast de vraag of (beperkt) voor de selectieteams een uitzondering moet gelden. Een dilemma waarvoor geen handleiding is welke keuze goed is. Daarom volgen, voor zover de sportredactie kan achterhalen, alle clubs het beleid van de overheid, het RIVM, nationale sportbonden en het NOC/NSF.

[VOORMALIG ARTS] De sportcomplexen zijn zo goed als allemaal gesloten. Dus ook sportpark De Eikelhof in Bennekom. ,,Wij kunnen dus niet trainen'', reageert Arnold Brehler. ,,Wij gaan kijken of er op korte termijn mogelijkheden zijn om individueel of in kleine groepen te trainen. Daar komt ook nog bij dat onze aanvoerder Just Berends uit Brabant komt. Kortom, hoe het precies verder gaat, weet ik niet. Daarnaast is er natuurlijk het beleid van de club Bennekom. Daar moeten wij ons ook aan houden. En onze voorzitter (Jan Burggraaf) is een voormalig arts. Daar moet je dus zeker naar luisteren'', sluit de trainer met een glimlach af.

[FIT BLIJVEN] Ook de korfballende buren van DVO liggen stil. Na een meer dan uitstekend seizoen stond er nog één zaalwedstrijd op het programma: thuis tegen Groen Geel. Een record aantal punten in de Korfbal League alsmede de vijfde plaats kunnen bij een zege behaald worden. Ook de DVO-hal zit dicht. ,,Wij hebben sindsdien niets meer gedaan'', laat trainer Richard van Vloten weten. ,,Wij zullen voor onze spelers door onze fysio een programma opstellen om fit te blijven. Wij zijn nog in overleg hoe dat precies in te vullen.''

[NIET ONDERSCHATTEN] Bij hockeyclub MHC Ede was er geen twijfel. Onmiddellijk nadat de maatregelen werden afgekondigd verscheen een mededeling op de website dat tot nader order alle activiteiten stil gelegd waren. Vrouwencoach Lukas Westra geeft aan volledig begrip te hebben voor de huidige situatie. ,,Ik ben bezig om een invulling te geven aan de ontstane situatie. Je moet klaar zijn op het moment dat de competitie wordt hervat." De Edese vrouwen bezetten in de eerste klasse de tweede plaats en hebben kampioenskansen. ,,De meeste speelsters vinden het jammer dat er niet gespeeld/getraind kan worden. Maar beseffen ook dat de gezondheidsrisico's niet mogen worden onderschat."

Het is een ongekende situatie waarop ik met gezond verstand moet inspelen

[VERWARRING] Bij HV Reehorst heerste afgelopen donderdag in eerste instantie wat verwarring. Nadat de overheid de (sport) maatregelen bekend maakte, verscheen op de website een bericht dat de donderdagavond trainingen doorgingen. ,,Dat kwam omdat vanuit de landelijke bond (NHV) pas later het advies kwam trainingen ook niet door te laten gaan. In onderling overleg is daarna snel besloten het verzoek te stoppen met trainen te volgen. Tot en met 31 maart zijn er geen hoofdactiviteiten meer op handbalgebied. Er wordt door de spelers nu individueel getraind. Het is een ongekende situatie waarop ik met gezond verstand moet inspelen. Maar bij de club en mij geen twijfel dat dat in het niet valt bij hetgeen het coronavirus nu teweeg brengt. De gezondheid staat centraal", laat HV Reehorst-coach Sander Barents weten.

Ook bij Fortissimo verschenen er afgelopen donderdag wisselende berichten naar buiten. In eerste instantie besloot het bestuur dat trainingen gewoon doorgingen. Later, na contact met de KNVB, werd de toestemming teruggedraaid en conformeerde de club zich aan het landelijke beleid. 

[LASTIGE KEUZE] ,,Het was best een lastige keuze. Eerst wel trainen, toen weer niet. Dat kwam mede door de grens van honderd personen die genoemd werd", licht Fortissimo trainer Paul Bremer toe. ,,Mijn selectiegroep bestaat uit maximaal twintig spelers. Je zou dan kunnen zeggen gewoon trainen is geen probleem. Maar de KNVB adviseert geen enkel risico te nemen. We gaan nu van week tot week bekijken wat verstandig is. Of ik en handleiding heb? Nee, en met mij vele trainers niet. Het is continu keuzes maken, waarbij de gezondheid van het individu voorop staat. En als de competitie weer begint zien we wel. Deze situatie heeft niemand gewild", meent Bremer.

We moeten het coronavirus zeker niet onderschatten, maar we moeten ook nuchter blijven

[DENKSPORTERS] Wie denkt dat denksporters het probleem coronavirus ontlopen slaat de plank mis. ,,In onze sport zijn veel ouderen actief. Wij hebben als bestuur al snel een mail gezonden met als boodschap: 'we verbieden niets maar als je je niet lekker voelt blijf thuis'. Kern van ons bericht was dat iedereen individueel ook verantwoordelijk is voor het geheel binnen de club. Daar is vorige week dinsdagavond door mij als voorzitter vooraf nog over gecommuniceerd. Dat dan donderdag zelfs die aanpak is achterhaald bewijst dat niet ons gelijk. Maar wel dat je beter kunt voorkomen dan genezen", licht Anne Postma van schaakvereniging De Cirkel toe.

Zijn club, maar ook bij de collega-verenigingen ESV en BSV Bennekom, is de in- en externe schaakcompetitie volledig stilgelegd. ,,Ook deze clubs schaken tot zeker 31 maart niet. Dan zie je ook de solidariteit daarin. De Cirkel speelt in De Open Hof en daar werd alle begrip voor onze maatregel ontvangen. Sterker, de beheerder is bereid het seizoen met mogelijk de maand juni te verlengen", eindigt Postma.

[EXTRA NADEEL] ,,Deze situatie is voor FC Jeugd een extra nadeel", liet Melis Versteeg eerder weten. ,,FC Jeugd heeft een selectie die straks ook aan de Ramadan (23 april-23 mei, red.) meedoet. Een conditioneel zware periode. Als je nu drie weken niet traint en speelt en mogelijk met de Pasen een dubbelprogramma, krijgen spelers behoorlijk wat voor hun kiezen."

De Edese derdeklasser kiest er voor de spelers een week vrij van training te geven. ,,Vanaf komende vrijdag gaan we met de eerste selectie weer trainen. Het team staat bovenaan en wij willen graag naar de tweede klasse promoveren", gaat technisch manager Versteeg verder. Hij hoopt dat via een goede opbouw de kans op blessures klein blijven. ,,Zekerheid heb je nooit. Ook wij zullen de gezondheidsrisico's in de gaten houden", besluit hij.

Het is niet verkeerd, na een drukke periode kunnen we nu even rust pakken

[WINTERSTOP] ,,Ik zie het als een tijdelijke winterstop'', reageerde Jeroen Spies, die de zaterdag nu als klusdag gebruikte. ,,Ook al omdat wij de bekerwedstrijden er bij hadden, is het voor DTS Ede een druk programma geweest. Dus is niet verkeerd, nu even je rust pakken. Daarnaast fitnessen de meeste spelers ook voor zichzelf. Die blijven dus fit. Er waren ook plannen als team naar een fitnesscentrum te gaan. Maar waar dat in de winterstop altijd wel kan, heeft men dat nu liever ook niet. En dat snap ik ook wel. Dus zijn wij aan het kijken of er mogelijkheden zijn beperkt te trainen. En verder is toch afwachten. Als het weer vrij gegeven wordt, verwacht ik ook niet, dat direct de eerste zaterdag er weer competitievoetbal is.''

Connie van den Dikkenberg, van SV Harskamp: ,,Persoonlijk denk ik dat het iets wordt overdreven. Voorwaarde is dat je met de maatregelen goed omgaat. Iedereen moet doen wat hij/zij zelf wil. Met ouderen is het wel oppassen geblazen." Hij vertelt dat SV Harskamp voorlopig niet traint en het clubhuis gesloten blijft. ,,Ik wacht af wanneer het bestuur groen licht geeft. Laten we het coronavirus zeker niet onderschatten maar ook nuchter blijven."

Kijk hier voor corona-adviezen van het RIVM. Lees meer Edes coronanieuws in ons dossier. Tips, aanwijzingen, suggesties of aanvullingen bij dit verhaal? Laat het ons weten via: ede.stad@bdu.nl.