,,Friesland heeft me altijd getrokken”, kijkt de 55-jarige Rob Hummelen terug op zijn eerste jaren. ,,Ik ben er maar acht kilometer vandaan geboren. Espel, in de Noordoostpolder, tussen Urk en Lemmer. Voetballer Pieter Bijl, later Heerenveen, FC Utrecht en Go Ahead Eagles, was toen een mijn jeugdvriendjes.” 

Dat de voormalige polderkleuter dat feit noemt, is geen verrassing. Hummelen ademt sport, met name schaatsen en voetbal.

,,Toen ik zes was, verhuisden we naar Otterlo. Mijn vader werd bovenmeester, zoals dat toen zo mooi heette, op de Ericaschool. Helaas in mijn moeder overleden, maar mijn vader, mijn jongere zus Helga en ik zijn Otterlo altijd trouw gebleven. We wonen binnen een straal van vijfhonderd meter van elkaar.”

Hummelen meldde zich al op zeer jeugdige leeftijd bij SV Otterlo, doorliep het Pallas Athene College in Ede en de MEAO in Oosterbeek. 

Hij heeft altijd een zwak voor zijn voetbalclub in het dorp gehad. ,,Ik heb zo’n twaalf jaar in het eerste gespeeld en ben tien jaar elftalleider geweest. Vooral dat laatste met fijne trainers, Adrie Hazeleger, Henny de man, Johan Wegh. Lid van Verdienste ben ik ook. Met trots. Glenn en Roy, zoons uit mijn eerste huwelijk, spelen momenteel in het eerste en tweede.”

Al veel eerder ontdekte de Otterloër een grotere liefde dan voetbal: schaatsen.

TOEGANKELIJK ,,Ja, dan gaat mijn hart wat sneller kloppen. Vooral later heb ik ervaren dat er een enorm verschil is tussen voetballers en schaatsers. Voetballers lopen nogal eens naast hun schoenen, de meeste toppers uit de schaatssport hebben dat niet. Ze zijn veel toegankelijker.”

Hummelen heeft inmiddels heel wat wedstrijden bezocht en kilometers gemaakt. 

Ik zat van de zenuwen op het toilet

,,Het begon in 1979 in Deventer. De Noor Storholt werd Europees kampioen, Hilbert van der Duim tweede. Hilbert was mijn idool, maar er was wel altijd iets met hem. Een valpartij door vogelpoep, of finishen terwijl er nog een rondje gereden moest worden. Bovendien overleefde hij ooit een ernstig auto-ongeval. Als ik er niet bij was, volgde ik de wedstrijden thuis bij de buis. Wanneer Hilbert aan de start stond, ging ik van de zenuwen op het toilet zitten. Mijn vader riep me dan even later geruststellend: ‘kom er maar weer vanaf hoor, hij is blijven staan’.”

,,En dan 1980 in Heerenveen. Ongelooflijk. Eric Heiden had net vijf gouden olympische medailles gewonnen. En Hilbert van der Duim werd wereldkampioen. Wel door enorme verschillen in weersomstandigheden. Wat een jaren. Assen 1982 bijvoorbeeld. Volop carnaval.”

Terwijl Arie Ribbens met zijn kraker ‘bij Hoevelaken linksaf’ een hit scoorde, werd Hilbert van der Duim opnieuw wereldkampioen. Nederland was schaatsgek. ,,Op de tien kilometer ging Dmitri Botsjkarjov er als speer vandoor”, herinnert Hummelen zich. ,,Maar hij zakte in. Wat een feest. Ik heb nog nooit zoveel dronken mensen bij elkaar gezien.”

LILLEHAMMER Vier keer was de Otterloër bij de Olympische Spelen. ,,Soms legde je voor twee dagen sport enorme afstanden af. Maar ik was helemaal gek van het spelletje. Serajevo, Albertville, Lillehammer met Bertus Hendriksen en de vader van Gerard van Velde en Turijn.”

Hummelen werd steeds vaker herkend bij toernooien en wedstrijden en legde daar de basis van uitnodigingen voor de Skeelerronde van Otterlo. 

Jongens, we goan rieden

De editie van 1998 staat Hummelen nog goed bij. ,,Ik denk dat het die zaterdag nog nooit zoveel heeft geregend in Otterlo. De straten stonden volledig blank en het risico om de wedstrijd uit te rijden was eigenlijk veel te groot. Toen kwam Erik Hulzebosch de bestuurskamer van SV Otterlo binnen en riep alle toppers bij elkaar. ‘Jongens, we laten de organisatie niet in de steek. ‘We goan rieden’’. Dat gebeurde ook en een glorieuze overwinning voor Otterloër Piet Lagerweij was het gevolg. Op dat moment waren duizenden toeschouwers door het dolle heen.”

Maar ook de uitgave van 2002 staat in zijn geheugen gegrift. ,,Gerard van Velde, mijn favoriet en kameraad, was outsider voor de olympische titel in Salt Lake City op de 1000 meter. Hij had de klapschaats nog maar amper onder controle. Toch voelde ik van tevoren iets magisch. In Eetcafe De 3-Ster hebben we met 150 liefhebbers de wedstrijd op een groot scherm gevolgd. Buffet, drankje. Het kon niet gezelliger. En het onmogelijke gebeurde. Gerard van Velde haalde olympisch goud met een wereldrecord. De 3-Ster was die avond te klein. Nog steeds wordt in Otterlo over die avond gesproken.”

,,De mooiste ronde ooit? Die van 2014”, antwoordt de schaats- en skeelergekke liefhebber gedecideerd. ,,Het was de ronde na de succesvolle Olympische Spelen van Sochi. Deze ronde hadden we liefst negen olympische kampioenen aan de start. Zowel nationaal als internationaal. En een bezoekersrecord met 8.000 toeschouwers.”

,,Ik denk dat we alle Nederlandse olympische kampioenen van de laatst decennia voor de een of andere rol in Otterlo wel hebben gestrikt. Zelfs Kjeld Nuis. Iedereen lachte me uit. Maar ook hij is op mijn verzoek ingegaan. Suzanne Schulting kwam voor een habbekrats. Nu is ze olympisch kampioene. Dat zal wat de honorering betreft in de toekomst wat lastiger worden.”

Toch zat de Otterlose duizendpoot ook op het voetbalgebied niet stil. In 2014 was hij elftalleider bij het Ambitieuze VVA in Achterberg. Een club uit een bescheiden dorpje in de hoofdklasse van het zaterdagvoetbal.

Louis van Gaal kon Achterberg niet vinden

,,Prachtige tijd. Ja, Achterberg.....en dan nog een kilometer of drie de weilanden in. Ik weet nog dat we tegen de amateurs van Ajax speelden. Frank de Boer en Louis van Gaal waren geïnteresseerd, maar konden het veld aanvankelijk niet vinden. Dat stond toen nog niet in het navigatiesysteem. Wanneer je Zuidelijke Meentsteeg intoetste, kwam je in Rhenen terecht.”

Bij WAVV in Wageningen was de Otterloër technisch manager in het seizoen 2008-2009. ,,Een échte gezellige volksclub, maar de wedstrijddagen op zondag was ik niet gewend. Zaterdagvoetbal hoort bij mij.”

Ook bij OWIOS in Oldebroek verbleef Rob Hummelen een jaar. ,,Mooie club met een rijke historie in het zaterdagvoetbal en veel sponsors. Vooral stratenmakers. Fred van Zutphen was dat jaar trainer.”

KANTINEDIENSTEN Met veel plezier en trots kijkt de elftalleider ook terug op vijf jaar Lunteren. ,,Dat was een fijne samenwerking. Hans van Arum, Jan Fluit, Johan de Man. Allemaal echte voetbaldieren en fijne mensen. Momenteel ben ik weer terug bij VVA in de vierde klasse. We staan tien punten los, maar je weet natuurlijk niet wat er in deze coronatijd gaat gebeuren met onverwachte verschuivingen. Ik hoop dat we promoveren. Ik zit hier helemaal op mijn stekkie en draai bijvoorbeeld ook gewoon kantinediensten mee.”

De 34ste  editie van de Skeelerronde van Otterlo kan dus geen doorgang vinden. De organisatie richt zich op 2021. ,,Laten we hopen dat er komend najaar weer geschaatst wordt. Dan beginnen voor mij de voorbereidingen eigenlijk ook. Ik heb vanaf 1988 mooie contacten weten op te bouwen. Zonder iemand tekort te doen een Erik Hulzebosch, Gerard van Velde, de boertjes Mulder. En ik draai er niet omheen dat ik een zwak voor Jorien ter Mors heb. Ze komt vaak naar me toe bij wedstrijden. Geen natuurtalent, maar ze heeft een enorme ‘drive’.”

UITSMIJTERS ,,En Ids Postma natuurlijk. Mooie kerel. Ooit kwam hij van een training terug uit Erfurt via Otterlo. Hij barstte van de honger. Ik heb in de tuin uitsmijters voor hem gebakken. Na twee, drie ronden was het voor hem trouwens gedaan met de skeelerronde. Wie we eigenlijk in Otterlo nog in het rijtje missen, is Sven Kramer. Maar ik ben ervan overtuigd dat het een keer gaat lukken.”

Nieuw bestuur, nieuwe wetten

Het zal wat de skeelerronde betreft een lastig 2021 worden, voorspelt Rob Hummelen. ,,De samenwerking met de Edese IJs Vereniging is uitstekend, maar ik maak me zorgen om wat de sponsors na deze crisisperiode gaan doen. Jammer trouwens dat mijn favoriete voetbalclub Otterlo enkele jaren geleden in de organisatie afhaakte. Dat doet me nog steeds pijn. Maar goed, nieuw bestuur, nieuwe wetten. Dat moet je ook respecteren. Ik ben trouwens trots op de samenwerking van het skeelercomité door de jaren heen.”

Qua budget onzeker dus, maar de regelaar pur sang heeft zich wel vaker op glad ijs bewogen. In 1985 en 1997 bijvoorbeeld. ,,Man, ja, de Elfstedentocht. Ik heb twee kruisjes, die pakken ze me niet meer af. Vooral die laatste kwam niet zomaar tot stand. Ik heb tussen Hindeloopen en Workum honderden keren overwogen op te geven. Een forse tegenwind en nog koud ook. Ik ben zo blij dat ik toch door ben gegaan. Ik ben inmiddels alweer 21 jaar getrouwd met Manda. We hebben het feest gevierd in Hindeloopen en zijn getrouwd in het stadhuis van Workum.”

Rob Hummelen kijkt naar de toekomst en weet inmiddels dat niets zeker is. ,,De maand april was een hele zware periode. Er werd een kwaadaardige huidkanker geconstateerd. Ik ben die maand twee keer geopereerd. De laatste keer zijn de lymfeklieren weggehaald. Er zijn gelukkig geen uitzaaiingen geconstateerd. Wel sta ik onder nauwlettende controle en blijft het wat dat betreft dus een onrustige en spannende tijd.”

Door Henny Jansen

Henny Jansen
Foto: Henny Jansen
Clinic van Gerard van Velde in 2008
Henny Jansen
Foto: Henny Jansen
2009: Mark Tuitert en Erik Hulzebosch
Henny Jansen
Foto: Henny Jansen
Mark Tuitert: Skeelerronde van Otterlo 2009
Henny Jansen
Foto: Henny Jansen
De ronde in 2009
Theo Beumer
Foto: Theo Beumer
'Ze lachten me uit. Maar Kjeld Nuis was er wel in 2019'
Theo Beumer
Foto: Theo Beumer
'Het klopt, ik heb een zwak voor Jorien ter Mors. Wat een drive': 2019
Theo Beumer
Foto: Theo Beumer
Ronald Mulder: Skeelerronde van Otterlo 2017
BDU Media
Foto: BDU Media
Lid van het skeelercomité Rob Hummelen in 2016
Henny Jansen
Foto: Henny Jansen
Gerard van Velde verzorgde in 2008 een jeugdclinic en een vragenuurtje in het dorpshuis
Henny Jansen
Foto: Henny Jansen
Een piepjonge Bart Swings: Skeelerronde van Otterlo 2009
Henny Jansen
Foto: Henny Jansen
Net zoals Het Nationale Park De Hoge Veluwe hoort de jaarlijkse skeelerronde bij Otterlo
Henny Jansen
Foto: Henny Jansen
Samen met trainer Fred van Zutphen werkte Hummelen een jaar bij OWIOS in Oldebroek
Henny Jansen
Foto: Henny Jansen
2008: Rob Hummelen zet Gerard van Velde in het zonnetje
Henny Jansen
Foto: Henny Jansen
Voormalig burgemeester van Ede en staatssecretaris van Defensie Cees van der Knaap loste meerdere malen het startschot
Henny Jansen
Foto: Henny Jansen
Burgemeester Cees van der Knaap schiet Mark Tuitert en Jan Bos weg voor de strijd om de Gouden Luctra Skeeler: 2009
Henny Jansen
Foto: Henny Jansen
Jan Bos: 2009
Henny Jansen
Foto: Henny Jansen
2012: afspraak met Ronald Mulder door de regen geen risico's te nemen tijdens de race om de Gouden Luctra. Op de achtergrond vader Luud Mulder
Henny Jansen
Foto: Henny Jansen
De VIP-tent kan het aantal bezoekers even niet aan. Ook Hummelen wordt in 2012 nat
Henny Jansen
Foto: Henny Jansen
Speaker Jannes toont winnaar Koen Verweij de uitslag in 2010
Henny Jansen
Foto: Henny Jansen
2010: invoering van het digitale scorebord....
Collectie Rob Hummelen
Foto: Collectie Rob Hummelen
VVA-teammanager Rob Hummelen met technisch manager Cor van Doorn (r)
Henny Jansen
Foto: Henny Jansen
2012: In de regen naar de finish
Collectie Rob Hummelen
Foto: Collectie Rob Hummelen
Het is Hummelen gelukt, Suzanne Schulting komt naar Otterlo
Henny Jansen
Foto: Henny Jansen
Schuilen in een kletsnat Otterlo: 2012
Collectie Rob Hummelen
Foto: Collectie Rob Hummelen
Rob Hummelen met Jorien ter Mors in februari 2018
Henny Jansen
Foto: Henny Jansen
Verweij kleedt zich in 2012 om bij de buurman van vader Hummelen: 'Schaatsers zijn veel toegankelijker dan voetballers'
Henny Jansen
Foto: Henny Jansen
Erik Hulzebosch: 'Jongens. We laten de organisatie niet in de steek. 'We goan rieden'
Henny Jansen
Foto: Henny Jansen
Ronald Mulder en vriendin: 2012
Henny Jansen
Foto: Henny Jansen
Koen Verweij: 2012
Henny Jansen
Foto: Henny Jansen
Eén van de vele trouwe sponsors: Café de 3-Ster
Collectie Henny Jansen
Foto: Collectie Henny Jansen
WK Assen 1982: Hilbert van der Duim werd wereldkampioen