Als kers op de taart overhandigde Rob den Hollander (Directeur Bedrijven Rabobank Vallei en Rijn) namens het coöperatiefonds van de Rabobank Vallei en Rijn vier rolstoelen. Daarmee kunnen ook volwassenen rolstoeltennis in Bennekom komen spelen. Een gebaar waarmee niet alleen het bestuur van de SKR, maar alle aanwezigen ook blij mee waren. De slotconclusie van een mooie middag rolstoeltennis kan alleen maar zijn: blijdschap, vreugde en plezier.

,,Daar kan ik mij geheel in vinden. Ik was nog nooit in Bennekom geweest. Maar wat een mooie accommodatie hier op Keltenwoud. Ik kom zeker een keer terug”, aldus de in ‘s-Hertogenbosch woonachtige Maikel Scheffers. De Bosschenaar is zelf een zeer goede rolstoeltennisser. Hij bezet in Nederland de tweede plaats achter lijstaanvoerder Tom Egberink. Scheffers won onder andere het enkelspel Roland Garros (2011) en The Australian Open van 2012 en hij nam ook deel aan de Paralympische Spelen in Peking (2008) en Londen (2012).

INFORMEEL ,,Knuffeldier”, werd hij liefkozend genoemd. ,,Ik bloos ervan. Nee, dit had ik nog niet eerder tijdens of na een rolstoelclinic gehoord. Ik werd al zo’n twintig jaar voor de Esther Vergeer Foundation. Elke clinic die wij geven, is in principe gelijk. Maar natuurlijk ben je afhankelijk van de deelnemers. Nee, ik kijk niet of zij talent hebben. Ik kijk in de eerste plaats of zij plezier hebben. Als een van hen later een talent blijkt te zijn, is dat een mooie bijvangst maar niet het hoofddoel.”

Hij vervolgt: ,,Ik ben geboren met een open rug, ook bekend onder de medische term spina bifida. De ruggenwervels sluiten niet goed rondom het ruggenmerg. Ik heb het moeten accepteren en maak er nu het beste van. Ik hoop dat mijn voorbeeld gevolgd wordt door kinderen met een beperking”, zegt Scheffers goedlachs maar bescheiden.

Rolstoeltennis vergt kracht, vaardigheid, inzicht en slimheid

De Veenendaalse Yenthe Goldstein (9) heeft ook spina bifida. Zij geniet met volle teugen van de clinic. ,Ik hoorde op school van deze rolstoelclinic. Het leek me wel leuk. Normaal probeer ik paard te rijden”, lacht Yenthe. Zij gaat vol mee in de door Stefan Aarts en Maikel Scheffers gegeven opgaven. ,,Ik vond het wel leuk. Mijn moeder (zit ook in een rolstoel, red.) heeft zojuist even meegespeeld. Wie er beter is? Ik natuurlijk”, bloost de Veenendaalse. Of zij lid wordt van de SKR is nog niet zeker. ,,Dat moet ik nog vragen. Ik vind zoveel dingen leuk. Maar ik ga het zeker nog een keer proberen.” Haar ouders zwijgen bij de vraag naar meer. Maar de wederzijdse blik van moeder en dochter zegt veel zo niet alles. Twee kinderen gaven zich op voor extra lessen. Een mooi beginresultaat van één dag, zeker als je bedenkt, dat de Esther Vergeer Foundation gemiddeld zo’n 130 kinderen per jaar bereikt.

MAATSCHAPPELIJK Gerard Monninkhof is voorzitter van de Stichting Rolstoeltennis Keltenwoud. Hij vertelt met passie en plezier over de samenwerking met de Esther Vergeer Foundation. ,,Wij (Keltenwoud, red) maken deel uit van de samenleving. Dan weet je dat je met valide maar ook mindervalide sporters te maken krijgt. Eerder had Keltenwoud via de organisatie Aad de Zwaan Foundation al kennisgemaakt met rolstoeltennis. Wij willen sporters met een beperking ook een ‘kans’ bieden. Keltenwoud is en blijft graag een warme sociale vereniging, die dat niet alleen zegt maar ook wil uitstralen. Wat is er mooier om als bestuurder maar ook sporter te genieten van de honderdprocent sportbeleving die je hier, niet alleen vanmiddag, ziet. Ik krijg er soms kippenvel van.”

Monninkhof beseft dat speciale voorzieningen voor een sporter met een beperking soms duur uitvallen. ,,De SKR wil hen daar graag bij helpen. Daarom zijn die vier rolstoelen die de Rabobank ons vanmiddag heeft geschonken zo welkom. Elke nieuwe rolstoel kost zo’n 2.500 euro per stuk. In ons beleidsplan 2020/2025 staan een aantal taken opgenomen waaraan de SKR wil voldoen. Zonder aan de overige punten afbreuk te willen doen is de samenwerking met de Esther Vergeer Foundation om de jeugd tot 21 jaar goed te kunnen opvangen en les te geven belangrijk.”

Als je als ouders de glimlach op het gezicht van je kind ziet, zegt dat genoeg

DONATIE Rob den Hollander sluit hier namens de Rabobank graag bij aan. ,,Wij (Rabo, red.) voelen net als de SKR ons maatschappelijke verplicht wat te doen voor de medemens met een beperking. Daarom stellen wij graag vier rolstoelen ter beschikking. Ik weet zeker, ook nu ik de clinic zie, dat ze goed terecht komen en gebruikt worden. Of ik zelf sport? Zeker, net als velen anderen loop ik hard en tennis. In mijn vorige standplaats Barneveld heb ik eveneens te maken gehad met rolstoeltennis. Wat mij opviel? Ik dacht dat doe ik even. Maar al snel kom je tot de ontdekking dat het echt een kunst is te tennissen in een rolstoel. Het vergt kracht, vaardigheid, inzicht en slimheid. Maar net als ik dat hier zie is ‘plezier’ hebben misschien wel het belangrijkste.”

In het verleden heeft de Rabobank (Coöperatiefonds van de Rabo) op sportpark Keltenwoud al financieel ondersteund bij het aanleggen van de hellingbaan en de automatische deurdrangers. Ook om de toegankelijkheid voor iedereen te vergroten. ,,Daar waren en zijn we heel blij mee. Ons park is optimaal toegankelijk voor valide en mindervalide sporter”, vult Gerard Munnikhof aan.

UITLOOP De rolstoelclinic die een klein uurtje zou duren loopt uit. ,,Telkens wordt door de enthousiaste deelnemers nog om een oefening gevraagd. De medewerkers van de Esther Vergeer Foundation is geen moeite te veel. Creatief, met open mind maar vooral luisterend naar de verlangens van de deelnemers worden een paar spelletjes extra toegevoegd. Het scoren op een bord met de beeltenis van onder meer Esther Vergeer zelf lijkt gemakkelijk maar is in de praktijk moeilijk. ,,Ik heb twee keer raakgeslagen”, lacht Yenthe Goldstein na afloop. ,,Dat lukte niet iedereen”, vult ze blij aan.

Na bijna twee uur maakt de organisatie er moe maar tevreden een einde aan. De Veenendaalse familie Goldstein verwoordt het gebeuren kort maar doeltreffend. ,,Niet alle sporten zijn geschikt zijn voor rolstoelgebruikers. Het bericht via Yenthe’s school (De Schakel) over de sportclinic die Maikel Scheffer daar vanuit de Esther Vergeer Foundation kwam geven, liet niet alleen figuurlijk maar ook letterlijk een balletje rollen. Als je als ouders de glimlach op het gezicht van je kind ziet, zegt dat genoeg.”

Maikel Scheffer en alle verdere leden van de organisatie horen dit met plezier aan. ,,Ik zie, dat deze kinderen het fijn vinden om met kinderen uit dezelfde doelgroep te starten. Ze herkennen zich in elkaar en begrijpen elkaar. Ze zijn geen uitzondering.”

Misschien is dat wel de mooiste les die getrokken mag worden uit een prachtig initiatief van de SKR en de Esther Vergeer Foundation. Zes kinderen beleefden een onvergetelijke middag. En of ze nu wel of geen actief lid worden, dit neemt niemand ze meer af.

Meer info www.keltenwoud.nl of www.esthervergeerfoundation.nl.

Door Eip Janssen

Eip Janssen
Foto: Eip Janssen
Eip Janssen
Foto: Eip Janssen
Yenthe Goldstein (9) uit Veenendaal heeft uren plezier.
Eip Janssen
Foto: Eip Janssen
Eip Janssen
Foto: Eip Janssen
Rob den Hollander overhandigt namens de Rabobank vier rolstoelen.
Eip Janssen
Foto: Eip Janssen
Eip Janssen
Foto: Eip Janssen
Vier rolstoelen en tevreden gezichten op Keltenwoud.
Eip Janssen
Foto: Eip Janssen
Eip Janssen
Foto: Eip Janssen
Maikel Scheffers (links) en Stefan Aarts zorgden voor een prima programma
Eip Janssen
Foto: Eip Janssen
Eip Janssen
Foto: Eip Janssen
Eip Janssen
Foto: Eip Janssen
Eip Janssen
Foto: Eip Janssen