Tijdens het Nederlands kampioenschap (klasse-75) werd hij op een vermeende doping overtreding betrapt. ,,Het begin van een donker zwarte periode en een strijd die niet te winnen viel. Ik wil er niet te veel meer over kwijt. Er was in mijn urine een minuscule hoeveelheid van een verboden stof (Stanazolol, red.) gevonden. De dopingautoriteit kon het niet eens in een waarde uitdrukken, zo gering was het. Maar ik werd uiteindelijk wel vier jaar geschorst”, opent Wouter Djokic.

ONTERECHT De Edenaar kijkt nog steeds met verbazing terug op de wijze waarop zijn zaak werd behandeld. ,,Ik weet voor mijzelf zeker dat ik geen doping heb gebruik. Je gaat een mogelijke uitzending naar de Olympische Spelen (2016) echt niet op het spel zetten tijdens een NK. Je weet dat er gecontroleerd wordt. Later is vastgesteld dat een achteraf vervuild middel tijdens een blessurebehandeling mij de das heeft omgedaan. Maar de dopingautoriteit wilde van geen wijken weten. Laat ik verder zwijgen. Ik heb mijn onterechte straf ondergaan”, zegt Wouter Djokic.

ZWAARSTE WEDSTRIJD Hij zat de schorsingsperiode uit. ,,Het eerste jaar zat ik in een dip. De zwaarste wedstrijd waarbij ik geen schijn van kans had, verloren. Maar ik ben opgekrabbeld, mede door steun van mijn vriendin Germaine, familie en vrienden. Zij geloofden in mij en hen wil ik nooit teleurstellen. Ik heb mij na de eerste klap niet verstopt. Met hard trainen heb ik de zwaarste periode van mijn nog jonge leven overwonnen. Of ik de bokssport heb gemist? Wat denk je. Het is mijn lust en mijn leven. Maar gelukkig heb ik in buitenlandse trainingskampen kunnen sparren met goede boksers. Dat mocht wel. Ik heb nu twee doelen gesteld. Ik zou dolgraag professioneel bokser willen worden en de Olympische Spelen in Japan halen. Haalbare doelen”, zegt de in de logistiek werkzame Edenaar.

Mijn straf stond bij voorbaat al vast

TWEEDE In februari behaalde Wouter Djokic op het NK de tweede plaats. ,,Natuurlijk was ik teleurgesteld. Ik wil altijd de eerste plaats halen. Maar achteraf ben ik trots dat ik na vier jaar echte wedstrijdsport te hebben gemist, er al zo snel weer stond. Max van der Pas was net iets te sterk.” 

De Olympische Spelen zijn dit jaar wegens de coronacrisis uitgesteld naar 2021. ,,Laat ik vooropstellen dat ik de corona en alle gevolgen niemand toewens. Gezondheid staat terecht in deze maanden met stip op één. Maar de pauze komt mij persoonlijk niet slecht uit. Op dit moment is de wijze van kwalificeren voor de Spelen onduidelijk. Onlangs is het Olympisch kwalificatie toernooi (Londen) halverwege stilgelegd. Er is onduidelijkheid over het vervolg. Ik denk dat ik het met Max van der Pas in de klasse -75 moet uitvechten. We zijn aan elkaar gewaagd. Ik denk dat als het tot een tweekamp komt de zwakke plekken bij hem weet te vinden. De nationale titelhouder in mijn klasse (Max van der Pas) zei na afloop niet voor niets dat hij respect voor mij had dat ik na een periode van lange afwezigheid een sterk NK bokste”, aldus Djokic.

ZUIVER Boksen is een jurysport. Er komen weleens uitslagen op het bord die zowel voor een leek als kenner onbegrijpelijk zijn. ,,Dat klopt. De reden? In het buitenland boks je vaak niet alleen tegen je tegenstander en/of publiek, maar ook wat ik noem ‘thuisscheidsrechters’. Je staat als het waren al met twee nul achter. Bij ons (hij bedoelt Nederland, red.) zijn de scheidsrechters super eerlijk. Daar zul je dit soort voordelen niet meemaken. Dat vind ik wel fijn. Het houdt de sport zuiver”, meent de eerlijke bokser Djokic.

,,Naast mijn trainer Teus de Kruyf krijg ik veel tips van mijn vader Goran. Zelf in het verleden een goede bokser en nu mijn personal trainer. Ook mijn broer Stevan is bokser. Met zo’n vader valt de appel inderdaad niet ver van de boom”, lacht Wouter. 

Hij vertelt tussen neus en lippen door dat hij Stevan een betere bokser dan hemzelf vindt. ,,Misschien wel logisch want Stevan is de jongste bokser in ons gezin. Hij heeft van mijn vader en mij veel afgekeken”, stipt hij aan.

Je gaat je broer toch geen harde opdoffer geven

SNELHEID Hij trekt de vergelijking met zijn vader en broer door. ,,Mijn vader (Goran) zegt altijd dat hij liever heeft dat ik met 1-0 win dan met 10-9. Wat hij daarmee voor heeft? Hoe minder je wordt geraakt des te beter het voor mij als bokser is. Stevan en ik zijn sterker met rechts dan met links. Maar het gaat in de eerste plaats niet om kracht, maar ook om je snelheid. Wij sparren weleens samen. Dat gaat net als tegen teamgenoten op een beheerste wijze. Je gaat je broer toch geen harde opdoffer geven.”

TACTIEK Hoor je in de ring wat je begeleiders je toeroepen? ,,Zeker wel. Je gaat een wedstrijd in met een afgesproken tactiek. Als je net begint ben je best zenuwachtig. Dan is het goed dat begeleiders je aanwijzingen geven. Ik probeer daar ook zo goed mogelijk naar te luisteren. Een wedstrijd boksen is zwaarder dan je denkt. Het zijn maar een paar ronden maar als je in de ring staat, is het echt anders. Je moet kracht, snelheid, slimheid en alertheid goed verdelen”, weet Wouter zeker.

De talentvolle Wouter Djokic kan urenlang vertellen over zijn geliefde sport. Maar aan alle goeds komt een einde. Op de laatste vraag of hij weleens knock-out is gegaan volgt een verbaasde blik. ,,Ik ben zolang ik boks een keer neergegaan. Maar was wel binnen tien tellen weer bij mijn positieven. Ik heb mij voorgenomen een knock-out zo lang mogelijk uit te stellen. Wat mij betreft tot ik professional ben en op de Olympische Spelen mag uitkomen”, zegt hij bescheiden maar gedecideerd.

Meer info over Wouter Djokic met leuke video’s? Kijk dan eens op zijn Instagram account.

door Eip Janssen

Piek www.piek.cc
Foto: Piek www.piek.cc
Piek www.piek.cc
Foto: Piek www.piek.cc
Piek www.piek.cc
Foto: Piek www.piek.cc