In 1920 is een groep voetballende militairen de aanleiding voor de oprichting van VV Ede. Door de groei van het dorp door onder meer kunstzijdefabriek Enka, met ooit vijfduizend werknemers, groeit de club.

Sportief gezien wordt pas in 1960 de weg omhoog gevonden. Kopspecialist Cees Heikamp scoort twee keer in de wel zeer kleffe klei bij Zuid-Arnhem. Ede is tweedeklasser. Onder impulsen en financiële steun van wegenbouwer Bruil en zijn ambitieuze bestuur wordt uiteindelijke de top van het Nederlands amateurvoetbal bereikt. De ploeg ontpopt zich eerst tot een stabiele tweedeklasser. Na talloze confrontaties met clubs als WAVV, CHRC, DIO'30, Theole, VDZ en SML wordt Ede in 1970 bij Quick Nijmegen eindelijk eersteklasser. Honderden meegereisde supporters vieren de doelpunten van Gerdo Hazelhekke en Pim Wijnands.

Dan gaat het snel met een uiterst sterk elftal. Ede is inmiddels een oostelijke topper en maakt twee seizoenen later ook landelijk indruk. De oranjehemden worden kampioen van de eerste klasse D en strijden met Leeuwarden, Xerxes, Sparta'25, Ceasar en Elinkwijk om de nationale zondagtitel. Een seizoen later volgt promotie naar de nieuwe hoofdklasse. Menig speler in deze succesvolle decennia, zoals Gerard Hogenhout, Geertje Jansen, Jan Roseboom, Willem de Wit, Henk van Dijk, Pim Wijnands, Gerdo Hazelhekke, Dick Schoenaker, Adrie Hazeleger en Frans van Angeren hadden al ervaring in het betaalde voetbal, of zouden die snel opdoen.

Tijdens deze euforische periode wordt Westermeijer Groep hoofdsponsor met de voorwaarde dat de club ook de naam Westermeijer gaat dragen. De vereniging gaat dan ook verder als VV Westermeijer Ede. Het spelen op hoog niveau en het behouden van deze positie zorgt ook voor een hoge schuldenlast en dit heeft zijn weerslag op de sportieve resultaten. Topspelers vertrekken. Dit zorgt voor meerdere degradaties tussen 1983 en 1990, een terugval naar de vierde klasse.

Midden jaren negentig volgt een tweede huwelijk met Westermeijer. Zoden aan de dijk zet het ook deze keer niet. De club keldert uiteindelijk naar de bodem van het zondagvoetbal. In 2002 fuseert de VV Ede met de voormalige bedrijfsclub van levensverzekeringsmaatschappij Victoria-Vesta en later SC Victoria'83. Ede/Victoria, zoals de club nu heet, komt uit in de vierde klasse van het zaterdagvoetbal.

Voor Henk van Dijk, 'bouwjaar' 1946, lag het epicentrum op voetbalgebied op het randje van de Bloemenbuurt. ,,Ik woonde aan de Proosdijerveldweg en leerde jongens uit de Rozenlaan kennen", legt hij uit. ,,Joop Muller en Ruud Plas. Een hele leuke tijd. De garagedeuren aan die straat gebruikten we als doel. Heel veel kabaal voor de buurt, vooral voor dorpsomroeper Japie van Schagen, die zijn intrek in één van de garages had genomen. Robbie Pieters, later ook speler van het eerste van Ede, was onze ballenjongen."

Van Dijk begon als 10-jarige bij DTS'35, maar door Muller en Plas maakte hij de overstap naar Ede. ,,We werden in 1960 kampioen bij de geselecteerde jeugd", kijkt het talent terug.

ROBUR ET VELOCITAS ,,In 1964 mocht ik mijn debuut in het eerste maken tegen Robur et Velocitas in Apeldoorn. Met mooie medespelers: Willem de Wit, Ton Lens, Joop Muller, Adrie Slotboom, Gerard Hogenhout, Wim Möller, Jan Roseboom, Jan van Buiten, Dick Wouters, Ruud van Kooten. We wonnen met 2-3. Met een achterwaartse kopbal mocht ik scoren na een afgemeten voorzet van Van Kooten, lees ik in het plakboek van mijn broer Hans terug."

Ik kreeg er ook nog een groene Kever bij

De snelheid en scoringsdrift van Henk van Dijk bereikten binnen een seizoen ook de clubs in het betaalde voetbal. ,,Ik had eerlijk gezegd al getekend bij Eindhoven. Zelfs al meegetraind. Het aanbod van HVC uit Amersfoort kon ik echter niet weerstaan. Suikeroom Ben Pon, importeur van VW en Porsche, begon met flapjes van honderd te zwaaien. En ik kreeg er ook nog een groene Kever bij."

De Edenaar, eigenlijk nog een tiener, rekende niet op een basisplaats. ,,HVC was ambitieus. Zo kwamen topaanvaller Mosje Temming en Leo Heeres van voormalig landskampioen DWS Amsterdam en strikte de club Ajacied Bertus Hoogerman voor een plaats onder de lat. We promoveerden met trainer Hans Kroon van de tweede naar de eerste divisie. Een hele mooie tijd. Ik herinner op Birkhoven nog wedstrijden tegen bijvoorbeeld Vitesse voor tienduizend man publiek. Ik heb in zes, zeven seizoenen bij HVC veel gespeeld en behoorlijk gescoord."

Henk van Dijk speelde al bij HVC, toen hij een opleiding begon aan het CIOS in Overveen. ,,Mooie tijd was dat, met studiegenoten als Frits Korbach, Guus Hiddink en Joop Muller. Eigenlijk heb ik weinig met die opleiding gedaan. Ja, een tijdje badmeester bij Bosbad Lunteren misschien."

Begin jaren zeventig keerde Van Dijk terug bij VV Ede. ,,We hadden een fantastisch elftal. Én ambitie. Met een hele goede trainer, streng en tactisch sterk. Wim Hölscher was als een tweede vader voor me. Ik weet het. Ik was een beetje rebels. Het was me al die jaren daarvoor sportief voor de wind gegaan. Ik dacht dat ik kon doen wat ik wilde. Ongemerkt ging ik daar misbruik van maken."

Van Dijk herinnert zich in de tweede klasse de derby's maar al te goed. ,,Bij wedstrijden tegen WAVV en CHRC zaten zomaar twee- tot drieduizend man. En het liep in het team als een trein. Hölscher had bij de opening van het seizoen al gezegd dat hij niet zou sleutelen aan een winnend team. Hij had overwicht. Wanneer hij sprak in de kleedkamer, was het muisstil. En we wonnen wedstrijd op wedstrijd. Laat nou uitgerekend Dick Schoenaker bij het eerste competitiewedstrijd  geblesseerd zijn. Het heeft lang geduurd voordat hij weer speelde. Dat zegt wel wat. Een supertalent, dat later via FC Wageningen, De Graafschap en Ajax in 1978 het wereldkampioenschap meemaakte, op de reservebank bij Ede."

Vijf tot zes jaar was Henk van Dijk topscorer van VV Ede, toen Gerdo Hazelhekke die rol overnam. ,,Ik dacht dat het er een beetje op zat. Ik werd door Adrie Roelofsen en Peter Scherrenburg benaderd gezellig bij de veteranen te komen voetballen. Na vier of vijf wedstrijden ben ik op verzoek toch weer in de selectie teruggekeerd."

Uitstapjes maakte Van Dijk ook. Twee seizoenen CHRC bijvoorbeeld. ,,Dat was op verzoek van een sponsor, een schildersbedrijf. Samen met keeper Gert Buddingh en Pim Wijnands hebben we geprobeerd de club een klasse hogerop te brengen. Het mislukte. De klik was er niet. Heel logisch eigenlijk. Het team voelde zich niet prettig met medespelers die betaald werden."

Op verzoek van een collega bij Deli XL, waar Van Dijk veertig jaar werkte, kwamen de veteranen van VV Lunteren in beeld. ,,Bizar. Het komt misschien een beetje arrogant over, maar ik scoorde zo vaak, dat trainer Van der Gaag me vroeg voor het eerste. Ook weer een mooie ervaring. En goed team met onder anderen Peter van Eck, Harrie Stroomberg, Adrie en Rinie Hazeleger, Henkie Hekkers. Het was ook een soort van weddenschap, omdat de kilo's inmiddels wel wat waren toegenomen. Maar ik ben de uitdaging met plezier aangegaan."

Anja van Druten werd op 1 mei 1958 geboren in Ede-Zuid. ,,Een kleine duplexwoning aan de Willem Witsenlaan", legt ze uit. ,,Op de 38ste verjaardag van VV Ede zelfs. Én op de Dag van de Arbeid. Geen badkamer of zo. In de teil voor de kachel werd je gewassen. Ik heb er niets gemist. Ik heb een geweldige jeugd gehad."

,,Het sociale leven en de voetbalclub werden eigenlijk met de paplepel ingegoten. Dat hoorde ook een beetje bij Ede-Zuid. De Enka bijvoorbeeld. Iedereen had in de directe omgeving wel iemand die daar werkte. Mijn moeder en vader in ieder geval allebei."

Na de Oranje Nassauschool doorliep Anja van Druten MAVO Vossenvelde in Bennekom. ,,Ik hoorde trouwens dat de Oranje Nassauschool gaat verhuizen naar het Enka-terrein. Naar het voormalige vrouwenrestaurant. Toentertijd aten mannen en vrouwen bij het bedrijf nog apart."

Ik 1985 werd ze lid van VV Ede. Geen toeval, want haar ouders waren daar al zeer actief. Zo was haar overleden vader Dick Gerritsen secretaris en voorzitter, voordat Henk van Ettekoven het stokje overnam.

SCHOOLVOETBAL Moeder Hannie was 28 jaar actief bij het jaarlijkse Ede Stad Schoolvoetbaltoernooi van Ede en Ede/Victoria. Vooral bij de drukbezochte snoephoek. 

,,Maar mijn moeder, die nu in zorgcentrum St. Barbara woont, zat sowieso nooit stil voor de club", vertelt Anja van Druten. ,,Ze heeft zoveel gedaan. Het tenue van het eerste elftal verzorgen bijvoorbeeld. Gastvrouw in de bestuurskamer, kantine schoonmaken, noem maar op."

Al in de jaren zeventig volgde Anja van Druten het eerste elftal uit en thuis op de voet. ,,In de hoofdklasse was dat. Met de supportersbus naar Groningen en zo. Zelf tegen een bal trappen, vond ik wat minder. Hoewel vrouwenvoetbal, mede door de inzet van Wil Andree, bij VV Ede hoog in het vaandel stond. Ik heb me wel ingezet voor de ledenadministratie en contributies en bardiensten bij Bep en Beer Radstaat.

,,Tijdens en na de fusie was het best een tijdje moeilijk. Voordat alles rond was bijvoorbeeld. Aanvankelijk was ook Fortissimo in beeld, maar de leden waren daar tegen. De onderlinge verhouding met Fortissimo is trouwens prima. Inmiddels ben ik weer even actief als ooit. Allerlei commissies, de inkoop bij de Kreko voor de kantine. Dat soort dingen."

Ik vind het een zeer warme club

Van Druten werkt de laatste twee jaar bij Wageningen Universiteit, maar was daarvoor 41 jaar actief bij Victoria-Vesta. Een andere link met het Victoria-gedeelte van de voetbalclub dus. ,,Achteraf gezien was er na de fusie toch meteen een klik", sluit Anja van Druten af.  ,,Met mensen die de club trouw blijven. Zoals Roel van Laar, Vera Eijkhout, Henk Jacobsen. Ik zal er best een paar vergeten, maar bijvoorbeeld een Bertus Beukhof niet. De meesten hebben geen idee wat hij allemaal voor de club doet. Hele fijne mensen allemaal. Ik vind het een zeer warme club."

,,Mijn vader was eigenlijk zo trots als een hond met zeven lullen. Maar na de wedstrijd schold hij me thuis helemaal verrot, omdat hij vond dat het allemaal beter kon." Aan het woord is Ries Kuipers, één van de vele talenten bij VV Ede. die op stap gaan later toch nog net iets leuker vond dan op niveau voetballen.

,,Het klinkt misschien een beetje opschepperig, maar we hadden in de jeugd niet in de gaten hoe goed we eigenlijk waren. Kampioen worden was helemaal niet zo bijzonder, omdat de concurrentie in nabije regio gewoon minder was. Ik 1966 werden we met Ede F kampioen met een doelsaldo van 161 voor, en één doelpunt tegen."

Samen met buurtvriendje Gert van Dijk meldde hij zich als 5-jarig lid al aan de Sportlaan. ,,We kregen een soort van dispensatie. Mooie tijd met trainer Boermeester. Voetbalschoenen met stalen neuzen en ballen die bij regenachtig weer over je oren hingen. Ik heb Henk van Dijk ooit weleens horen zeggen dat je bij voorzetten goed moet kijken waar de veter zit. Veters in de bal heb ik geloof niet meegemaakt. Ede-Zuid ademde voetbal vroeger. Ook voor de ouders. Een sociaal gebeuren. Voetbalden we niet, dan waren we wel in de kantine aan het biljarten of tafeltennissen."

Een paar later belandde de nu 65-jarige Edenaar in de jeugdselectie. ,,Een sterke competitie, die ook weleens uit de hand liep. In Twente hadden we bijvoorbeeld weleens te maken met discriminatie omdat we spelers van Aziatische afkomst in het team hadden. Ik weet nog dat onze keeper Adrie Antoine dat overkwam bij Rohda Raalte. Achter het doel riepen ze steeds 'zwarte, zwarte'. Adrie trapte de bal over de tribune, sprong over het hek en ging op de vuist."

Al met al heb ik nog wel een wedstrijdje of dertig in het eerste gespeeld. Ik had veel andere hobby's. Het voetbalniveau maakte me toen niet veel uit. Soms speelde ik meerdere wedstrijden op een dag. Eerst het vierde, dan in het eerste en als toevallig uitkwam ook nog een partijtje voor het vijfde."

SLECHTE BEURT Van het leven genieten dwarsboomde de drang om te presteren. Typerend is de voorbereiding ooit op een wedstrijd in en tegen Sneek. ,,Daar geneer ik me nog steeds voor. Ik was al twee keer eerder mijn voetbalschoenen vergeten, maar ditmaal kwam ik er op zondagmorgen achter dat mijn voetbaltas nog bij Café Thijs stond. Met de spelersbus de Parkweg op dus. Eigenaar Albert Kooij gooide 's morgens in alle vroegte de sleutels naar beneden. Ik maakt een slechte beurt."

,,Ik ben Ede altijd trouw gebleven. Mijn toenmalige werkgever Van Wakeren was sponsor bij GVVV. Af en toe gaf hij een briefje met een bedrag er op. 'Doe je het daarvoor?', zei hij dan."

Kuipers, in de jeugd een behendig pingelaar met scorend vermogen, was inmiddels een nogal forse verdediger geworden. ,,Trainer Hölscher zei ooit tegen me: 'Jij staat nogal bekend als stevig, maar hier in het eerste gaat het er nog steviger aan toe'. Maar toen er bij DOS'19 of Quick'20 drie tegenstanders uitvielen, reageerde hij dat het zo stevig nou ook weer niet hoefde."

Ten Cate ging over het hek

,,Ik vond die rechtsbackpositie wel lekker toen. Maar ik geef toe dat ik soms te ver ging. Bij Henk ten Cate tegen Rheden bijvoorbeeld. Ik had met Super van Doorn in de zaal al tegen hem gespeeld, bij FC Nathania geloof ik. Een irritant mannetje. Dat betaalde zich op het veld uit. Ik dacht, het zal me niet gebeuren dat hij me voorbij loopt. Ten Cate ging over het hek."

Eén van zijn sportieve hoogtepunten vindt Ries Kuipers nog steeds de oefenwedstrijd tegen het Nederlands elftal in Zeist. Oranje bereidde zich voor op het WK 1974 in Duitsland en koos Ede als technisch bekwame tegenstander. ,,Heel leuk was dat. Ik weet dat ik met mijn wijze kop bij een vrije trap voor de bal ging staan. Johan Neeskens bedacht zich geen moment en teisterde mijn dijbeen. Ik geloof dat de afdruk van de bal wel een week zichtbaar bleef."

Eén van de hoogtepunten in de voetbalcarrière van Gert van de Kamp is tevens een dieptepunt. In een wedstrijd tegen de zaterdagtak van TEC uit Tiel brak hij een been, waardoor de kampioenswedstrijd in het seizoen 1985-1986 gemist moest worden.

,,Inderdaad een dubbel gevoel", weet de nu 63-jarige Edenaar nog. ,,Dries van Buiten was toen trainer. Samen met een team uit de afdeling Nijmegen promoveerden we vanuit de onderafdeling Arnhem naar de vierde klasse van de KNVB."

WILCO FRANKEN ,,Het volgende feestje was in 1995 op De Eikelhof in Bennekom. We wonnen de beslissingswedstrijd van Kesteren en gingen naar de derde klasse. Een goed elftal. Met spelers als Peter van der Horst, Jeroen Kwaaitaal en de helaas overleden topscorer Wilco Franken."

Van de Kamp werd in april 1977 lid van toen nog Victoria-Vesta. ,,Eigenlijk via mijn neef Jan van de Kamp. Hij woonde aan de Bovenbuurtweg, niet ver van het veld aan de Hoefweg. Bovendien was hij actief bij de club. Elftalleider, grensrechter. Ik ben dus pas laat gaan voetballen."

Maar Gert van de Kamp is wel heel lang doorgegaan. ,,Tot mijn 38ste. Dat is best lang. Ik heb tussendoor trouwens wel vijf jaar voor Wodanseck in Wolfheze gespeeld. Daarna dus weer Victoria'83, zoals het inmiddels heette. Ik weet het precies, op 28 mei 1995 speelde ik de laatste competitiewedstrijd."

Peter Hoekstra was mijn directe tegenstander

,,Gelukkig volgde nog een mooi toetje. Ik werd gevraagd de voetbalschoenen nog een keer aan te trekken voor een wedstrijd tegen PSV, bij ons op de Hoekelumse Eng. Een mooie ervaring was dat. Ik heb één helft mogen spelen. Peter Hoekstra was mijn directe tegenstander. Ik heb voornamelijk zijn achterkant gezien", lacht Van de Kamp.

Sinds 2018 is Gert van de Kamp wedstrijdsecretaris bij Ede/Victoria. ,,Er was een schaarste aan bestuursleden, maar inmiddels zijn we met zeven. Zo zie je maar. Samen iets oppakken. Een goede stap. We hebben momenteel vijf senioren-, negen jeugd- en een G-elftal. Het vrouwenteam, waarvan ik zes jaar trainer ben geweest, is vorig jaar gestopt."

,,De fusie tussen VV Ede en Victoria'83 en daarmee deal van de toenmalige voorzitters Ed Mol en Rini Kreeft heeft de club goed gedaan", meent Van de Kamp. ,,We onderhouden nog steeds belangstellend contact."

,,Ik zie de toekomst rooskleurig in, hoewel ik me wel afvraag hoe lang er nog financiële ruimte is voor drie clubs op één sportpark. Goed nieuws is ook dat de jeugd in deze coronacrisis weer mag gaan trainen."

Door Henny Jansen

Collectie Henny Jansen
Foto: Collectie Henny Jansen
Huib Jacobs gaat op de schouders. Twee doelpunten van Cees Heikamp zorgen in 1960 voor de titel bij Zuid-Arnhem. Ede is tweedeklasser.
Collectie Henny Jansen
Foto: Collectie Henny Jansen
Storm in 1948
Collectie Henny Jansen
Foto: Collectie Henny Jansen
De Haas uit Veenendaal vervoerde spelers en supporters
Collectie Henny Jansen
Foto: Collectie Henny Jansen
Het bestuur in 1970
Collectie Henny Jansen
Foto: Collectie Henny Jansen
Clubgebouw VV Ede
Collectie Henny Jansen
Foto: Collectie Henny Jansen
De strijd om de landstitel 1972 begint; brief aan Sparta'25
Collectie Henny Jansen
Foto: Collectie Henny Jansen
Sportpark Oranje: ingang Oude Kerkweg
Collectie Henny Jansen
Foto: Collectie Henny Jansen
Collectie Anja van Druten
Foto: Collectie Anja van Druten
Champagne midden jaren negentig; voor de tweede keer gaat VV Ede in zee met sponsor Westermeijer. Johan Westermeijer, voorzitter Henk van Ettekoven en Ton Westermeijer.
Collectie Anja van Druten
Foto: Collectie Anja van Druten
Ede Westermeijer: de zaak wordt beklonken in het monumentale pand aan de Arnhemse Jansbuitensingel
Collectie Anja van Druten
Foto: Collectie Anja van Druten
Sponsor- en naamsovereenkomst in Arnhem
Henny Jansen
Foto: Henny Jansen
Henk van Dijk
Collectie Henk van Dijk
Foto: Collectie Henk van Dijk
Bestuursperikelen rond 1960
Collectie Henk van Dijk
Foto: Collectie Henk van Dijk
Henk van Dijk gaat naar de senioren
Collectie Henk van Dijk
Foto: Collectie Henk van Dijk
Henk van Dijk maakt bij Robur et Velocitas zijn debuut in het eerste (1964)
Collectie Henk van Dijk
Foto: Collectie Henk van Dijk
Henk van Dijk maakt bij Robur et Velocitas zijn debuut in het eerste (1964)
Collectie Henk van Dijk
Foto: Collectie Henk van Dijk
Spelerskaart Henk van Dijk: 1964
Collectie Henk van Dijk
Foto: Collectie Henk van Dijk
Henk van Dijk wordt semi-prof bij HVC in Amersfoort
Collectie Henk van Dijk
Foto: Collectie Henk van Dijk
'Omkoping in Amersfoort?'
Collectie Henk van Dijk
Foto: Collectie Henk van Dijk
Onthulling plaquette 50 jaar KNVB
Collectie Henny Jansen
Foto: Collectie Henny Jansen
'Tegen een WAVV of CHRC waren er maar zo twee- tot drieduizend bezoekers'
Henny Jansen
Foto: Henny Jansen
Twee topvoetballers uit de opleiding van VV Ede: Dick Schoenaker en Gerdo Hazelhekke
Archief BDU/Voetbal International
Foto: Archief BDU/Voetbal International
Dick Schoenaker over de knie bij Oostenrijk-Nederland tijdens het WK 1978 in Argentinië
Henny Jansen
Foto: Henny Jansen
Anja van Druten
Henny Jansen
Foto: Henny Jansen
Ede Stad Schoolvoetbaltoernooi 2012
Henny Jansen
Foto: Henny Jansen
Ede Stad Schoolvoetbaltoernooi 2011
Henny Jansen
Foto: Henny Jansen
Ede Stad Schoolvoetbaltoernooi 2012
Henny Jansen
Foto: Henny Jansen
Wim Roelofsen, een van de drijvende krachten achter het Ede Stad Schoolvoetbaltoernooi (2011)
Henny Jansen
Foto: Henny Jansen
Hannie Gerritsen en Wim Roelofsen tijden de prijsuitreiking van 2008.
Henny Jansen
Foto: Henny Jansen
Ede Stad Schoolvoetbaltoernooi 2011
Collectie Anja van Druten
Foto: Collectie Anja van Druten
Sportpark Oranje: afscheidswedstrijd 2002
Collectie Anja van Druten
Foto: Collectie Anja van Druten
Sportpark Oranje: afscheidswedstrijd 2002
Collectie Anja van Druten
Foto: Collectie Anja van Druten
Hannie Gerritsen en Wil Andree (2002)
Collectie Anja van Druten
Foto: Collectie Anja van Druten
Sportpark Oranje: ingang Sportlaan
Collectie Anja van Druten
Foto: Collectie Anja van Druten
Sportpark Oranje: kleedkamers
Collectie Anja van Druten
Foto: Collectie Anja van Druten
Sportpark Oranje
Henny Jansen
Foto: Henny Jansen
Ries Kuipers
Collectie Ries Kuipers
Foto: Collectie Ries Kuipers
Het vroeger populaire jaarlijkse Zwaluwentoernooi
Collectie Ries Kuipers
Foto: Collectie Ries Kuipers
Beloning voor het rondbrengen van de voetbaltoto
Collectie Ries Kuipers
Foto: Collectie Ries Kuipers
Voetbalvriendje Gert van Dijk komt op bezoek bij de zieke Ries Kuipers
Collectie Ries Kuipers
Foto: Collectie Ries Kuipers
Ede F met aanvoerder Ries Kuipers (1965/1966)
Collectie Ries Kuipers
Foto: Collectie Ries Kuipers
Fotosessie in de tuin. Toen nog een zwart shirt.
Collectie Ries Kuipers
Foto: Collectie Ries Kuipers
Jeugdzaalvoetbal in De Reehorst
Collectie Ries Kuipers
Foto: Collectie Ries Kuipers
Ede 4: 'Soms speelde ik wel twee, drie wedstrijden op een dag'
Collectie Ries Kuipers
Foto: Collectie Ries Kuipers
Het vierde elftal
Henny Jansen
Foto: Henny Jansen
Gert van de Kamp
Nationale Nederlanden
Foto: Nationale Nederlanden
Victoria-Vesta omstreeks 1980
Gemeente Ede
Foto: Gemeente Ede
Clubgebouw van Victoria-Vesta aan de Hoefweg (1980-1987)
Gemeente Ede
Foto: Gemeente Ede
1995: Victoria'83 tegen PSV op de Hoekelumse Eng
Theo Beumer
Foto: Theo Beumer
Het huidige Ede/Victoria
Via Ede/Victoria
Foto: Via Ede/Victoria
Gert van de Kamp was zes jaar trainer van het vrouwenelftal van Ede.Victoria