Johanna zet zich als vrijwilliger in voor de koffieochtend, kledingverkoop, spelletjesavond en als belmaatje.
Johanna zet zich als vrijwilliger in voor de koffieochtend, kledingverkoop, spelletjesavond en als belmaatje. De Ontmoeting
De specialist

‘Belangrijk om tijd te maken voor je naaste’

1 juli 2021 om 08:39 Maatschappelijk

EDE Door de inzet van vrijwilligers bieden we bij Thuis in Zuid een laagdrempelige plek aan bewoners van de hoogbouwflats van Ede. In de ontmoetingsruimte van de Elskampflat kunnen zij elkaar ontmoeten maar ook terecht voor een luisterend oor, een spelletje en activiteiten. Vrijwilliger Johanna is betrokken bij meerdere activiteiten.

Naam: Johanna Wisserhof
Woonplaats: Achterberg
Vrijwilligerswerk: Vrijwilliger bij activiteiten en belmaatje
Organisatie: Thuis in Zuid, Stichting Ontmoeting locatie Ede
Quote: Vrijwilligerswerk, je krijgt er veel voor terug! Het is dankbaar werk en het verrijkt jezelf.

ONTMOETEN ,,Er zijn verschillende momenten van ontmoeten zoals de koffieochtend, kledingverkoop, lunch, maaltijd, spelletjesavonden, kindermiddag. Elke activiteit heeft zijn mooie momenten. Je komt in contact met mensen met een verschillende achtergrond, cultuur of religie. Mooie mensen, elk op hun eigen manier. Dat maakt het heel waardevol.”

,,Sommige bezoekers zijn eenzaam en hebben weinig contacten. Er komen alleenstaande moeders en vluchtelingen. Iedereen is welkom, mensen voelen zich thuis. Als mensen behoefte hebben om hun verhaal te delen is er altijd wel een luisterend oor.”

KLEIN GEBAAR ,,Ik vind het belangrijk om tijd te maken voor je naaste, naar hen om te zien. Dat kan heel simpel door een groet of een klein gesprekje met iemand. Dat kan hun dag al heel anders maken. Het zou mooi zijn als meer mensen dat in hun eigen omgeving zouden doen. Een klein gebaar doet meer dan je denkt! Sommige mensen denken dat vrijwilligerswerk alleen maar tijd kost, maar je krijgt er echt heel veel voor terug. Het is dankbaar werk en voor jezelf leerzaam en verrijkend!”

OMZIEN ,,In het begin vonden mensen het spannend om de inloop te bezoeken. Maar je merkt dat als de stap eenmaal gezet is, mensen uitzien naar de koffieochtenden. Helaas viel dit tijdens corona helemaal weg. Mensen vereenzaamden of konden er moeilijk meer doorheen zien, zo lang duurde het. Het is mooi om te zien dat bezoekers naar elkaar zijn gaan omzien, juist in deze moeilijke tijd. Inmiddels is de inloop weer open, mensen zijn blij en dankbaar dat ze elkaar weer mogen ontmoeten.”

BELMAATJE ,,In de coronatijd gingen vrijwilligers bij bezoekers en bewoners in de buurt langs de deur met een ontmoetingsgroet, om contact te houden. Even een moment van ontmoeten. Het was voor iedereen een moeilijke tijd, maar als je weinig mensen kent was het echt eenzaam. Als belmaatje belde ik mensen voor een praatje. Sommige mensen hadden al dagen niemand gezien of gesproken. We moesten het gesprek soms stoppen, omdat ze last van hun stem kregen. Ze waren niet meer gewend om met iemand te spreken. Ik hoop dat veel mensen de weg vinden naar de ontmoetingsruimte. De stap lijkt en voelt misschien groot maar dat is hij niet, want iedereen is welkom!”

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie