Staan er straks nog koeien in de wei in de Gelderse Vallei?
Staan er straks nog koeien in de wei in de Gelderse Vallei? Nando Eskes
Column

Geen boeren meer in de Gelderse Vallei?

7 juli 2021 om 13:09 Opinie

EDE Daar had Regio Foodvalley niet op gerekend. De Gelderse Vallei zonder boeren. Hooguit kunnen we de vallei nog gebruiken als opslagplaats van eten, zoals Jozef dat deed in Egypte. Toch een iets andere invulling dan gedacht. Het recente plan ‘Naar een ontspannen Nederland’ is niet tegen boeren, maar wel tegen boeren in de Gelderse Vallei. 

Nando Eskes

Hoe kun je dan nog topregio worden op het gebied van landbouw en voeding, het hoofddoel van Regio Foodvalley? Zij willen dat doen op een duurzame, energieneutrale en gezonde manier. Dat zou dan doorkruist worden door landelijk bestuur. Ik zie dat niet zomaar gebeuren.

En toch moet er een schepje bij. Stallen waar het vee nooit uit komt, zijn die echt nodig, zo dicht bij de Veluwe? Dozen die niets toevoegen aan landschap, natuur of biodiversiteit. Dat kan ook op een industrieterrein. 

INDUSTRIEEL Ik denk dat we planologisch te veel zijn blijven zitten waar we zaten. Waar in de jaren zeventig en tachtig meer kleinschaliger boeren waren, is dat nu grootschaliger en geïndustrialiseerd. Dat groeide gewoon door op de plekken waar de boeren al zaten. 

Maar waar deze voedselvoorziening industrieel is geworden, daar is het ook goed om het te verplaatsen naar aangewezen gebieden waar het minder kwaad kan. Net als andere intensieve, lawaaiige en uitstotende industrie.

GEMANGELD Ik krijg de indruk dat boeren zich gemangeld voelen door steeds veranderende en strengere eisen. Dat is invoelbaar en niet goed. Steeds moeten tobben over je inkomen, je langetermijnplannen. Dat moet ophouden. Dan helpt gesjoemel van populistische politici niet. Waar tien jaar geleden Henk Bleker de Natura 2000-strategie doorkruiste door ‘belemmeringen’ weg te nemen en net te doen of er niets aan de hand was, had hij beter actie kunnen ondernemen om goed, en niet met PAS, te anticiperen op te voorziene problemen. Agrarische organisaties zijn ook verantwoordelijk. Ik lees meer over behouden wat je hebt dan over biodiversiteit en leefomgeving.

LEVENSWIJZE AANPASSEN Die verantwoordelijkheid geldt ook voor de burger in ons dorp. Waarom moet alleen de boer opdraaien voor natuurherstel? Het helpt als we 60 rijden in plaats van 80, en 30 in de bebouwde kom. Boehoe, hoor ik al. En helaas niet van de koeien, die zijn al bijna verdwenen. Ik mis ze nu al. Net zo als ik de boeren zou missen. Dat mag niet gebeuren. Ieder moet zijn levenswijze aanpassen. Dat kun je niet uitbesteden.

Nando Eskes heeft een internetbedrijf en is oprichter van de Edesche Concertzaal. Deze column verschijnt tweewekelijks. Reacties zijn welkom: nando@eskesmedia.nl.

Nando Eskes.
Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie