Edward Gal, één van de pupillen van Alex van Silfhout, in actie in Tokio.
Edward Gal, één van de pupillen van Alex van Silfhout, in actie in Tokio. ANP

Dressuurploeg eindigt op vijfde plek bij Olympische Spelen

27 juli 2021 om 15:50 Overig

LUNTEREN De Nederlandse dressuurploeg is op de Olympische Spelen in Tokio bij de Grand Prix Special als vijfde geëindigd. Op basis van de individuele prestaties bij de Grand Prix op zaterdag en zondag, wist de ploeg van de Lunterse bondscoach Alex van Silfhout zich niet te verbeteren. Het ongenaakbare Duitsland werd Olympisch kampioen.

,,Ik zou heel blij zijn met een podiumplaats’’, liet Van Silfhout eerder nog aan Ede Stad.nl weten. ,,Dan moeten wij wel boven onszelf uitstijgen en ben je afhankelijk of andere teams foutjes maken.’’ Maar juist Marlies van Baalen maakte zowel zondag als ook dinsdag een paar foutjes. Daardoor stond al haast vast dat Nederland buiten de medailles zou vallen. 

Hans Peter Minderhoud reed met Glock’s Dreamboy volgens eigen zeggen een goede proef. ,,Er zaten twee dingetjes in. De frissigheid van Dreamboy was er iets van af. Daarom ben ik zeker tevreden.’’

Gal kwam met de 9-jarige hengst Total US, nakomeling van de legendarische Totilas, uit op een score van 79,894 procent. ,,Een mooie score voor zo’n jong paard dat na het NK pas zijn tweede Grand Prix Special van zijn leven rijdt”, oordeelde Gal. Uiteindelijk bleef Nederland vijfde, een plaats lager als vijf jaar geleden in Rio. 

Edward Gal rijdt woensdag net als Minderhoud nog de kür voor de individuele prijzen. Marlies van Baalen wist zich niet te plaatsen. Gal won eerder brons met het team op de Spelen van Londen 2012.

Na Duitsland, pakten Amerika en Groot-Brittanië het zilver en brons. Denemarken werd vierde.

,,Ik ben tevreden’’, laat Alex van Silfhout vanuit Tokio weten. ,,Je bent afhankelijk van de huidige moment.’’ Daarmee duidde de bondscoach niet alleen op de nog jonge paarden, maar ook het feit dat de rijders de laatste periode geconfronteerd werden met persoonlijk leed.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie