Afbeelding
Rechtbank Midden-Nederland

Eis: vier maanden cel en rijverbod voor Edenaar die jong meisje aanreed

11 augustus 2021 om 17:45 Rechtbank

EDE (APA) De man die op 31 oktober 2020 in het centrum van Ede een 8-jarig meisje het ziekenhuis in reed, hangt een gevangenisstraf van vier maanden en een rijverbod van twee jaar boven het hoofd. Zo hoorde de 28-jarige Edenaar woensdagmiddag tegen zich eisen voor de rechtbank in Arnhem. 

Het openbaar ministerie (OM) verwijt hem roekeloos rijgedrag omdat hij veel te hard reed – 113 kilometer per uur waar maar 50 is toegestaan – en dat hij door rood reed. Meteen daarna kwam hij op de kruising Kastelenlaan/Slotlaan met het meisje in botsing.

Verschillende getuigen zagen hoe het meisje door de klap werd gelanceerd. Ze vloog door de lucht en belandde op de voorruit of de voorklep van de zwarte Seat Ibiza waarmee de verdachte reed. Haar schoentjes lagen tien meter verder. 

VERWONDINGEN Een traumahelikopter was snel ter plekke en het slachtoffer werd met een ambulance naar het Wilhelmina Kinderziekenhuis in Utrecht gereden. Het kleine meisje had een klaplong, gebroken botten in been en heup, een gebroken oogkas en hersenbloedingen. Ze heeft nog steeds moeite met zicht en concentratieproblemen. 

,,Ik heb zo’n spijt wat ik die onschuldige ziel heb aangedaan”, verklaarde de verdachte bijna snikkend voor de rechtbank. Hij heeft meermalen contact proberen te zoeken met het meisje en haar ouders, maar die reageerden niet. Uiteindelijk heeft hij een brief in hun bus gedaan.

Verschillende getuigen hebben gezien hoe hard en hoe roekeloos de 28-jarige door het centrum van Ede reed – ‘als een idioot’, zo merkte een van de rechters op. Het was op 31 oktober, rond het middaguur. Een automobilist op de Molenstraat zag hoe de Edenaar een Volkswagen inhaalde, omdat die door rood zou zijn gegaan. De 28-jarige ging vlak voor de Volkswagen expres heel langzaam rijden en slingeren. Toen accelereerde hij en reed met volle vaart op de stoplichten bij de Slotlaan af. 

‘EGOÏSTISCH’ Naar eigen zeggen gaf hij wat extra gas omdat het licht op oranje stond. Uit politieonderzoek bleek dat die al iets meer dan een halve seconde op rood was gesprongen. Uit de remsporen valt te concluderen dat hij toen 113 kilometer per uur reed, zo betoogde het OM. Het meisje stak net de straat over, ze was op weg naar de supermarkt om snoepjes te kopen. Opeens werd ze hard geraakt door de Seat. Na het ongeval hebben enkele getuigen 112 gebeld. De 28-jarige verdachte belde eerst met zijn broer. Een egoïstische reactie, zo vond het OM.

De Edenaar woont en werkt inmiddels in België. Hij heeft zijn rijbewijs, dat hem na het ongeluk werd afgenomen, nog steeds niet terug. Op zijn strafblad staan enkele eerdere verkeersovertredingen. Daarom eiste het OM een forse onvoorwaardelijke celstraf plus een rijverbod. De verdediging vroeg om een werkstraf. De rechtbank doet uitspraak op 25 augustus.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie