Mr Rebecca de Vries.
Mr Rebecca de Vries. Maurice Jager
Recht om de Hoek

Uit elkaar en nu?

31 augustus 2021 om 14:24 Zakelijk

EDE U woont samen, bent getrouwd of heeft een geregistreerd partnerschap en u gaat uit elkaar. U heeft de keuze om samen een mediator in te schakelen en/of ieder een advocaat.

MEDIATION Mediation is vrijwillig. Onder begeleiding van een mediator gaat u samen in overleg om de gevolgen van de verbreking van de relatie/scheiding te regelen. Tijdens de mediation kunt u zich desgewenst op de achtergrond door een advocaat laten bijstaan. De mediator legt de gemaakte afspraken schriftelijk vast.

ADVOCAAT Als tenminste één van u niet in mediation wilt, moet u ieder een eigen advocaat inschakelen. Ook met de hulp van de advocaten kan geprobeerd worden in overleg tot algehele of gedeeltelijke overeenstemming te komen.

RECHTBANK Mocht dit niet lukken, zullen de geschilpunten aan de rechtbank moeten worden voorgelegd. Uw advocaat kan u in deze procedure bijstaan. Op verzoek van één of beide partijen wordt de scheiding, scheiding van tafel en bed of ontbinding van het geregistreerd partnerschap door de rechtbank uitgesproken. Vervolgens moet de beschikking worden ingeschreven in de registers van de burgerlijke stand van de betreffende gemeente.

OUDERSCHAPSPLAN In een ouderschapsplan worden de afspraken over eventuele kinderen vastgelegd. Het gaat daarbij in ieder geval om hun hoofdverblijfplaats, het gezag, de omgangsregeling, de informatieregeling en de kinderalimentatie. Lukt het u niet om in overleg een ouderschapsplan op te stellen, zal de rechtbank over voornoemde onderwerpen een beslissing kunnen nemen.

BEZITTINGEN Als u een gezamenlijke koopwoning heeft, zal moeten worden bekeken of één van u de woning wil en kan overnemen. Is dit niet het geval, dan moet de woning worden verkocht. Voor de overige gemeenschappelijke bezittingen geldt dat deze in principe gelijk moeten worden verdeeld. De gemeenschappelijke schulden komen in principe voor rekening van beide partijen, ieder voor de helft. Als u op huwelijkse voorwaarden bent gehuwd, is de inhoud hiervan bepalend voor de wijze van afwikkeling.

PARTNERALIMENTATIE EN PENSIOEN Daarnaast zal moeten worden bekeken of er partneralimentatie moet en kan worden betaald. De advocaat of mediator kan een berekening maken. U heeft over en weer recht op de helft van elkaars - tijdens het huwelijk opgebouwde - ouderdomspensioen. Daarnaast heeft u over en weer recht op de helft van het opgebouwde partnerpensioen. In overleg kunnen andere afspraken gemaakt worden.

door mr Rebecca de Vries
(gespecialiseerde advocaat en mediator)

Dit artikel wordt u aangeboden door Van Veen Advocaten, Sectie personen- en familierecht en erfrecht, Keesomstraat 7 in Ede, tel. 0318-687878. Ga naar vanveen.com voor meer artikelen, webinars en podcasts over dit onderwerp. Lid van vFas, MfN en de Stichting Nalatenschapsmediation.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie