Afbeelding
Maurice Jager
Recht om de hoek

Partneralimentatie: hoe werkt dat?

29 september 2021 om 18:37 Zakelijk

EDE Partneralimentatie is al een aantal jaar onderwerp van discussie in de Tweede Kamer, maar ook in veel huiskamers. Dit is de huidige stand van zaken.

Bij echtscheiding of ontbinding van een geregistreerd partnerschap kan een recht op partneralimentatie bestaan. Daarvoor is vereist dat de ontvanger behoefte heeft aan een aanvulling in zijn/haar levensonderhoud en dat hij/zij niet zelf in staat is om in deze behoefte te voorzien. De hoogte van de alimentatie is afhankelijk van de behoefte van de ontvangende partner, de draagkracht van de betalende partner en een vergelijking tussen de situaties van partijen.

Voor partners die na 1 januari 2020 gaan scheiden, geldt de hoofdregel dat de duur van de partneralimentatie de helft van de duur van het huwelijk bedraagt met een maximum van vijf jaar. Er zijn twee belangrijke uitzonderingen: 1) de verplichting eindigt niet eerder dan op het moment waarop het jongste kind twaalf jaar is geworden en 2) bij huwelijken die langer dan vijftien jaar hebben geduurd en waar de ontvangende partner binnen tien jaar de AOW-gerechtigde leeftijd bereikt, bestaat een recht op partneralimentatie tot het moment dat de ontvanger de AOW-leeftijd bereikt.

Tot 2020 was de duur van de partneralimentatie in veel gevallen maximaal twaalf jaar. De nieuwe wet brengt geen wijziging voor ‘oude’ gevallen.

Alimentatie wordt op grond van de wet jaarlijks verhoogd met de door de wetgever vastgestelde indexering. De in onderling overleg overeengekomen of door de rechtbank vastgestelde alimentatie kan worden gewijzigd als sprake is van een wijziging van omstandigheden. Hierbij kunt u denken aan een wijziging in het inkomen, een wijziging in de woonlasten of een wijziging in de burgerlijke staat van één van de partners. Wilt u weten of in uw geval sprake is van een wijziging van omstandigheden? Neem dan gerust contact op.

Bij een in onderling overleg overeengekomen alimentatie bestaat de mogelijkheid om een niet-wijzigingsbeding af te spreken. Als zich dan een wijziging van omstandigheden voordoet, bestaat er geen mogelijkheid om de alimentatie aan te passen. Dat is slechts anders als de rechter van oordeel is dat de wijziging zo ingrijpend is dat het niet redelijk is dat de overeengekomen alimentatie in stand blijft.

Partneralimentatie is voor de ontvanger belast en voor de betaler aftrekbaar in Box 1. Bij de berekening van de alimentatie wordt hier rekening mee gehouden. Sinds 2020 wordt de fiscale aftrek van partneralimentatie verlaagd. Deze afbouw is een wijziging van omstandigheden die recht geeft op een herberekening van de alimentatie. Wij kunnen voor u berekenen of een wijziging zinvol is.

door mr Dynthe Cats 

Dit artikel wordt u aangeboden door Van Veen Advocaten, Sectie personen- en familierecht en erfrecht, Keesomstraat 7 in Ede, tel. 0318-687878. Ga naar vanveen.com voor meer artikelen, webinars en podcasts over dit onderwerp. Lid van vFas, MfN en de Stichting Nalatenschapsmediation. Aanmelden voor het gratis webinar over scheiden op 30 september kan via vanveen.com/webinar

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie