Ensemble Dives Sonis brengt op zaterdag 6 november Pergolesi's beroemde Stabat Mater.
Ensemble Dives Sonis brengt op zaterdag 6 november Pergolesi's beroemde Stabat Mater. Jacqueline Imminkhuizen

Pergolesi’s Stabat Mater: ‘Eén van de hoogtepunten uit de Barok’

31 oktober 2021 om 06:52 Muziek

EDE ,,Weinig componisten wisten het verdriet van Maria om haar gekruisigde zoon Jezus zo intens in muziek uit te drukken als Giovanni Battista Pergolesi. Daarmee schreef de jong gestorven componist misschien wel het aangrijpendste Stabat Mater ooit”, zegt Jan-Willem van Ree van de Edesche Concertzaal. Ensemble Dives Sonis, met onder meer sopraan Marjon Strijk, brengt dit stuk rond Allerzielen op zaterdag 6 november in de Edesche Concertzaal. Aanvang: 20.00 uur. 

Naast Pergolesi’s meesterwerk staat ook het Stabat Mater van zijn landgenoot Giovanni Felice Sances op het programma, evenals het ‘Klaglied’ van Dietrich Buxtehude en Vivaldi’s Filiae Maesta Jerusalem. Dives Sonis wisselt de vocale stukken af met instrumentale composities van Bach en Geminiani.

HOOGTEPUNT UIT DE BAROK ,,Het Stabat Mater van Pergolesi is één van de hoogtepunten uit de Barok”, vertelt organist Henk van Zonneveld. ,,Als je de Latijnse tekst goed volgt, dan ga je mee in de emotie. Het is heel populair, maar bepaald niet oppervlakkig.” Ook sopraan Marjon Strijk heeft een bijzondere band met Pergolesi’s Stabat Mater. ,,Het stuk verdiept zich steeds meer. Je laat je meevoeren door de muziek en je raakt door samenwerking met andere musici telkens opnieuw geïnspireerd. Hoe vaker je het zingt, hoe meer het in je lijf gaat zitten. En in je ziel.” Extra bijzonder is dat Dives Sonis Pergolesi’s Stabat Mater in originele bezetting uitvoert. Dat wil zeggen: niet meer instrumenten dan strikt noodzakelijk. Met twee zangstemmen, twee violen, violone en kistorgel komt de muziek volledig tot zijn recht. ,,Het kistorgel waar ik op speel is gemakkelijk mee te nemen en is op goede stemming voor het Stabat Mater”, legt Van Zonneveld uit. ,,Zo kan iedereen mij zien en ik kan tegelijk peilen wat de muziek met het publiek doet.”

,,Ach Moeder, bron van liefde. Laat mij de kracht van het verdriet voelen. Opdat ik met U treuren kan.” Het zijn enkele woorden uit het Stabat Mater, wat de jonge Pergolesi op zijn ziekbed wist te voltooien. Hij stierf op 26-jarige leeftijd aan tuberculose en maakte het succes van zijn compositie niet meer mee. Het werk raakte met mythes omgeven, maar werd ook ongekend populair. Het Stabat Mater van Pergolesi is het meest gedrukte muziekstuk uit de hele achttiende eeuw en het beroerde menig muziekliefhebber. Zelfs Bach bevond zich onder zijn bewonderaars, blijkt uit één van zijn bewerkingen van Pergolesi’s Stabat Mater. 

Dives Sonis bestaat onder uit sopraan Marjon Strijk en organist Henk van Zonneveld. Marjon Strijk behoort tot het vaste solistenensemble van de Nederlandse Bachvereniging en maakt deel uit van het internationaal vermaarde solistenensemble Quinck. Henk van Zonneveld studeerde orgel en klavecimbel aan het Utrechts Conservatorium en staat als continuo-speler in de traditie van grootheden als Ton Koopman en Gustav Leonhardt. Verder werken mee: Gabriëlle Nijhuis (alt), Barbara Erdner en Isidro Albarreal Delgado (barokviool), en Diederik van Dijk (barokcello).

Kaarten bestellen kan via tickets.edescheconcertzaal.nl of bij de verkooppunten in Ede: Boekhandel Frits Hardeman, Boekhandel Boek en Buro Ede, de Edesche Concertzaal of voorafgaand aan het concert. Verkooppunt in Bennekom: Bruna. Verkooppunt in Veenendaal: De Rank. Verkooppunt in Wageningen: Theater Junushoff.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie