,,Wel sierlijk pronkt, maar kracht'loos is en teer.'' (Psalm 103)
,,Wel sierlijk pronkt, maar kracht'loos is en teer.'' (Psalm 103) Nando Eskes
Column

Kom, ga met ons en doe als wij

27 oktober 2021 om 11:24 Opinie

EDE Geen opschrift, geen tekst, niets. Er valt niet veel te halen bij een graf, maar een Godswoord op een steen, dat troost soms nog wel. Hier sprak niets, God was verborgen... - laatst stierf in het land een jonge moeder van drie kinderen aan corona, niet ingeënt. Ik dacht aan die kinderen, hoe ze een leven lang hun moeder gaan missen.

Nando Eskes

Sommige dominees zeggen dat inenten niet gepast is, want je tast Gods bestuur aan. Het is een precieze instructie, niet inenten, voor iets wat zo algemeen is, de ‘voorzienigheid’. Alsof de voorzienigheid een offer van extra kwetsbaarheid verlangt. Je immuunsysteem aanzetten, is niet hetzelfde als onafhankelijk van God willen zijn. Het diepste geweten van de gelovige niet-inenter is dat hij zijn afhankelijkheid van God niet wil uitfaseren. Dat is ook voor mij het diepste punt. Alsof God zich laat uitfaseren door een mens. Dat is, zo gesteld, gelovig gezien de reinste hoogmoed.

VOORKOMEN ,,Ik wil niet een ziekte die me misschien is toebedeeld, voorkomen.” Maar nergens zegt de Bijbel dat je je niet mag beschermen tegen naderend onheil. De psalmen spreken daarvan. Zou je wel bidden, maar niet werken met de middelen die God geeft?

EXPRES ,,God vindt het niet goed dat ik me expres ziek laat maken.” Een misverstand. Door inenten krijg je geen Covid-19 en de ingeënte is ook niet besmettelijk. Met inenten zet je de waakvlam in het immuunsysteem aan. In afhankelijkheid van God kun je dat gebruiken.

OVERLEDEN ,,Er zijn toch mensen overleden na vaccinatie?” Lareb, het kenniscentrum voor bijwerkingen van medicijnen en vaccins, onderzoekt de meldingen. Maar deze vraag volgt op de principiële vraag: mag je jezelf en anderen beschermen tegen naderend onheil? Ook niet-inenters leven in luxe huizen, zodat de kou hen niet te pakken krijgt. Ik zou zeggen, breek het huis af en ga in de open natuur leven. Zo’n huis staat het Godsbestuur maar in de weg, de kou kan zijn werk niet doen. 

Er overleven vast mensen, anderen sterven. Je kunt dat dan ook zien als Gods bestuur, maar het zou toch onjuist zijn om zo te denken. God heeft Zijn bestuur in alle wijsheid ook in Zijn schepping gelegd. Ook het immuunsysteem is deel van Zijn schepping.

… - Soms ga ik er nog wel eens kijken, daar, bij die steen. Als ik daar dan sta, houdt Psalm 103 me op de been. Ook ingeënt geloof ik in Zijn trouw. Daar doet inenten niets aan af. Kom, ga met ons en doe als wij.

Nando Eskes heeft een internetbedrijf en is oprichter van de Edesche Concertzaal. Deze column verschijnt tweewekelijks. Reacties zijn welkom per mail via nando@eskesmedia.nl.

Nando Eskes.
Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie