In één nacht gingen liefst twintig auto's in vlammen op.
In één nacht gingen liefst twintig auto's in vlammen op. Bdumedia

Autobranden Veldhuizen mogelijk wraakactie: ‘Alleen samen kunnen we dit oplossen’

27 oktober 2021 om 09:20 Brand

EDE Ede heeft vaker te maken gehad met autobranden, maar nooit waren het er zoveel in één nacht. In de nacht van maandag 13 op dinsdag 14 september gingen in de wijk Veldhuizen A maar liefst twintig auto’s in vlammen op. Televisieprogramma Opsporing Verzocht besteedde er dinsdagavond aandacht aan en toonde onder meer beelden van de verdachten. Ook komen slachtoffers en burgemeester René Verhulst aan het woord. Verhulst doet een dringende oproep aan Edenaren om informatie te delen: ,,Alleen kunnen we dit niet oplossen, samen hopelijk wel.”

Het gebeurde die nacht vanaf 23.45 uur op zes verschillende locaties in Ede: de Katenhorst, Langenhorst, Luynhorst, Lunenburg, Grootveld en Koelhorst en op het Kanneveld. De totale schade loopt in de honderdduizenden euro’s.

OP BEELD Die nacht zijn de daders tijdens de eerste brandstichting op de Langenhorst betrapt door bewoners. Daarop zijn ze met z’n drieën weggevlucht op één scooter. Buurtbewoners hebben de brandstichters gelukkig op beeld kunnen vastleggen. De mannen waren die nacht in het zwart gekleed en hadden een rood/oranje jerrycan bij zich.

Andere buurtbewoners hebben direct 112 gebeld en de achtervolging ingezet. Hoewel de mannen met hun scooter sneller waren, lukte het de bewoners hen een eind te volgen. Daardoor waren ze getuige van het spoor van vernieling dat de brandstichters die nacht achterlaten. Helaas wisten de mannen wel te ontkomen.

(de tekst gaat onder de foto verder)


De totale schade loopt in de honderdduizenden euro’s. - Opsporing Verzocht

WRAAKACTIE Wat het motief is achter de branden, is vooralsnog onduidelijk. Mogelijk gaat het om een conflict, wraakactie of represailles. ,,Wat precies de aanleiding is, is voor ons nog onduidelijk. Er gaan wel veel verhalen rond dat het mogelijk te maken kan hebben met een conflict”, aldus de politie. ,,Die maandag is er namelijk een uit de hand gelopen verkeersconflict geweest in Ede. Daarvoor hebben we één persoon aangehouden. En het is niet ondenkbaar dat dit een represaille middel is geweest.”

De politie neemt de zaak hoog op, mede vanwege het enorme risico dat de daders hebben genomen. In één geval heeft niet alleen de auto vlam gevat, maar ook een carport en een schutting. Deze brand had kunnen overslaan op een woonhuis waarin mensen lagen te slapen.

Bekijk hieronder de uitzending van Opsporing Verzocht.


ONRUST De autobranden hebben tot veel onrust onder de inwoners geleid. Daarnaast zijn veel bewoners, uit angst voor represailles, terughoudend om te getuigen. De politie benadrukt dat het ook mogelijk is om vertrouwelijk informatie te delen door te bellen met het Team Nationale Inlichtingen of anoniem via Meld Misdaad Anoniem.

Wie weet meer over de daders? Wie heeft meer informatie over het motief voor de brandstichtingen? Wie beschikt over beelden waarop de daders en/of de autobranden staan?

Informatie doorgeven kan bij de Politie Opsporingstiplijn (gratis): 0800-6070; bij Meld Misdaad Anoniem (gratis): 0800-7000; of bij het Team Nationale Inlichtingen (lokaal tarief): 088-6617734.

Bron: Opsporing Verzocht

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie