Afbeelding
Pixabay

Woningen in centrum bestemmen voor senioren

13 november 2021 om 13:44 Politiek

EDE De gemeenteraad verzoekt het college in het eerste kwart van volgend jaar inzichtelijk te maken hoeveel seniorenhuisvesting de komende vier jaar nodig is om in een behoefte te kunnen voorzien. In aanloop naar de woonzorgvisie zouden de zogeheten inbreidingslocaties in en rond het centrum van Ede bij voorkeur alvast moeten worden bestemd voor de huisvesting van senioren. De raad nam donderdagavond, bij bespreking van de programmabegroting 2022-2025, een motie van deze strekking aan. Met alleen de stemmen van GroenLinks tegen. Deze partij vindt het niet logisch alleen woningen te reserveren voor senioren, er zijn ook jongeren die dringend huisvesting behoeven.

De voorstanders stellen dat er te weinig seniorenwoningen zijn, waardoor senioren langer thuis blijven wonen. ,,Deze huishoudens bestaan veelal uit één- of tweepersoonshuishouden. Hierdoor verstopt mede de doorstroming op de woningmarkt en die is nodig om jonge gezinnen en starters een kans te geven op de woningmarkt.” 

Er is behoefte aan voldoende geschikte woningen voor ouderen. Door de vergrijzing en doordat steeds meer ouderen langer thuis blijven wonen zal de vraag toenemen. ,,Zonder inzicht in deze vraag naar seniorenhuisvesting bestaat het risico dat er onvoldoende geschikte woningen worden gerealiseerd.”

In de aankomende woonzorgvisie zouden concrete doelstellingen moeten worden opgenomen op de terreinen langer zelfstandig thuis wonen, doorstromen, innovatie en vernieuwing en samenwerking wonen en zorg. Bij de uitvoering van deze doelstellingen moeten de seniorenverenigingen in Ede actief worden betrokken.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie