Afbeelding
Pixabay

Eigen inwoners mogen straks voorrang krijgen bij nieuwbouw

3 december 2021 om 08:09 Nieuwbouw

EDE (ANP) Gemeenten mogen eigen inwoners straks voorrang gaan geven bij nieuwbouwprojecten. Een voorgenomen aanpassing van de Huisvestingswet maakt dat mogelijk, meldt de Volkskrant. Gemeente Ede wil hier graag gebruik van maken. 

De Volkskrant heeft een aantal gemeenten gesproken die de voorrang graag in hun gemeente willen toepassen. Dat geldt naast Ede ook voor Zaanstad, Vijfheerenlanden, Utrechtse Heuvelrug, Bergen in Noord-Holland en Oldebroek.

VOORRANGSREGELING Gemeenten mogen zich nu nog niet bemoeien met de toedeling van nieuwbouwhuizen. Een voorrangsregeling instellen was altijd omstreden, omdat dit wringt met het grondrecht op vrije vestiging. Sociale nieuwbouwkoopwoningen met een prijs tot 355 duizend euro (in 2022 de grens voor de Nationale Hypotheek Garantie) mogen straks voor maximaal 30 procent met voorrang worden toegewezen aan eigen inwoners van een gemeente. Dat bevestigt een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken, aldus de krant.

KNELPUNT Demissionair minister Ollongren van Binnenlandse Zaken erkende vorig jaar dat het gebrek aan mogelijkheden om eigen inwoners voorrang te geven een ‘knelpunt’ was. Nu ligt er een voorstel om de Huisvestingswet te wijzigen ter consultatie, een tussenstap waarbij iedereen nog commentaar kan leveren op de voorgestelde verandering. Daarna gaat het voorstel ter goedkeuring naar het parlement.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie