Afbeelding
Pixabay

Gemeente Ede wil af van 757 kunstwerken

10 december 2021 om 11:54 Kunst

EDE De gemeente Ede wil van 757 in de vorige eeuw vervaardigde kunstwerken af. Dat heet in officiële taal een besluit tot vervreemding van kunstwerken. Er is onderzoek gedaan naar de kunstcollectie van de gemeente. Tegelijk is de blik gericht op een kerncollectie die in hoofdzaak bestaat uit werken die behoren tot de zogenaamde topografische atlas. 

Gerard van Wijk

,,Het profiel van de kerncollectie richt zich op afbeeldingen en kunstenaars die zijn gerelateerd aan (het verleden van) de gemeente Ede. Uitgaande van dit profiel past een aantal werken niet meer in de collectie van de gemeente.” Een klankbordgroep van specialisten heeft een lijst van 757 te vervreemden kunstwerken vastgesteld. Ruim 150 daarvan behoren tot de BKR-werken. De Beeldende Kunstenaars Regeling was van 1956 tot 1987 een regeling waardoor kunstenaars in ruil voor hun diensten of kunstwerken een inkomen konden krijgen. In 1999 trad een wet in werking die zorgde voor een inkomensvoorziening voor kunstenaars. 

ERFGOEDWET Er is geen advies gevraagd aan een commissie van onafhankelijke deskundigen, zoals vermeldt in de Erfgoedwet, omdat ,,er geen reden is te vermoeden dat sprake is van een collectie met landelijke beschermwaardigheid.” Omdat er geen advies is gevraagd kan iedereen een zienswijze indienen over de vraag of het cultuurgoed of de verzameling van bijzondere cultuurhistorische of wetenschappelijke betekenis is en onvervangbaar en onmisbaar is voor het Nederlands cultuurbezit. Gedurende deze periode van zes weken blijven de kunstwerken in bezit van de gemeente.

Er is volgens de gemeente voorafgaand aan het besluit een maximale inspanning gedaan om vervaardigers van de kunstwerken of erfgenamen te traceren. Dat is voor een groot deel gelukt, maar niet in alle gevallen. Daarom kunnen kunstenaars van aan de gemeente geleverde BKR-werken of hun rechthebbenden zich bij de gemeente melden. Wie meer informatie wil kan contact opnemen met de afdeling archief van de gemeente door te bellen naar het telefoonnummer 06-47047649.

WERKEN De lijst met kunstwerken waar de gemeente vanaf wil vermeldt grafiek van Ruud Aarbodem (Ik ben maar een ei) tot en met schilderkunst van Coraline (bloemstilleven). Het gaat onder andere om grafiek van Armando (Fahne), veel schilderijen van Claire Beelaerts van Blokland (Hulleberg in Bennekom), kunstnijverheid van Stanley Bremer (goederenloods station Ede-Wageningenen keramiek van 31 Edese kunstenaars (Tableau de la Troupe). 

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie