Archieffoto ter illustratie.
Archieffoto ter illustratie. Louis Fraanje

Wild kon in woonwijk Ede en op A12 komen door ontbreken wildroosters

12 december 2021 om 15:15 Dieren

EDE Op de N224 ontbreken op twee plekken wildroosters waardoor groot wild de wijk Kazerneterreinen in kan lopen en op de A12 terecht kan komen. Dat antwoordt het college op schriftelijke vragen van GroenLinks. 

Er zijn, zo blijkt uit de reactie van het college, in het afgelopen jaar enkele malen wilde zwijnen op de voormalige kazerneterreinen geweest. ,,Aangezien er een duidelijke indicatie was dat de dieren hier ook overdag verbleven (dus geen incidenteel bezoek) zijn er 31 wilde zwijnen afgeschoten. Aan de kant van de A12 zijn er enkele malen wilde zwijnen nabij de rijbaan van de A12 geweest. Tot nu toe was dat beperkt tot nachtelijk bezoek. Daarnaast was er tweemaal een melding van een ree op de A12 ter hoogte van de N224.”

VERANTWOORDELIJKHEID De verantwoordelijkheid voor het plaatsen van wildrasters en roosters ligt in het algemeen bij de provincie. Bij de aansluiting van de N224 op de A12 betreft het een gedeeltelijke verantwoordelijkheid van de wegbeheerders provincie en Rijkswaterstaat. De rol van de gemeente is voor wat de N224 betreft signalerend. De gemeente heeft volgens het college de problematiek onder de aandacht gebracht van beide wegbeheerders. Bij de aansluiting van de N224 met de bebouwde kom van Ede is het een gedeelde verantwoordelijkheid van de provincie en de gemeente. De provincie zorgt voor de wildroosters en fietspaden, de gemeente zorgt voor de aansluitende rasters. ,,De gemeente is dus zowel belanghebbend bij, als medeverantwoordelijk voor het voorkomen dat wilde zwijnen in de bebouwde kom van Ede kunnen komen.”

MAATREGELEN Er wordt bij aangetekend dat daarvoor een wildrooster in de N224 belangrijk is en dat de provincie daarvoor aan zet is. Gemeente en provincie werken samen aan ,,een toekomstbeeld voor de gehele N224. Beide wegbeheerders zijn voornemens aan de slag te gaan met het uitwerken van een visie voor de lange termijn, het verrichten van locatiegerichte verkenningen voor de middellange termijn (2024-2030) en tenslotte ook het uitvoeren van een aantal korte termijnmaatregelen (2022-2024). Hierin wordt ook meegenomen het aspect van de wildaanrijdingen en welke maatregelen daar gezamenlijk tegen zijn te treffen.” 

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie